Nyhetsstudio

Lars Martin Gimse

Trump vurderer å benåde krigsforbrytere

President Donald Trump vurderer å benåde flere militære som er dømt eller anklaget for å ha begått krigsforbrytelser.

Den amerikanske presidenten svarte på spørsmål om benådning i forbindelse med Memorial Day, dagen til minne om USAs falne i krig. Trump svarte at han vurderte dette og at det var to eller tre konkrete saker som han hadde til vurdering.

– Noen av disse soldatene er mennesker som har kjempet hardt og lenge. Du vet, vi lærer hvordan de skal bli store krigere, og så når de kriger blir de behandlet veldig, veldig urettferdig, svarte han ifølge New York Times.

Han avviste at han hadde konkludert noe i de sakene som lå til vurdering før minnedagen kommer siste mandag i mai hvert år.

– Det er to eller tre av dem akkurat nå. Det er litt kontroversielt. Det er mulig jeg lar rettssakene bli fullført og at jeg tar min beslutning etterpå, sa Trump.

En av dem som vurderes benådet er en tidigere spesialsoldat som er tiltalt for å ha drept en såret IS-kriger, skjøt to sivile i Irak og for å skutt inn i en folkemengde. Han er ennå ikke dømt og avviser skyld etter tiltalen.

Flere veteranorganisasjoner i USA er urolige i forkant av dagen og sier de ikke har blitt spurt eller tatt med på råd av presidenten i forbindelse med mulige benådninger.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Frode Andresen

Mann omkom i ulykke i Buskerud

Torsdag kveld melder Sørøst politidistrikt at en mann i 60-åra omkom i en ulykke i Modum i Buskerud.

Mannen ble liggende fastklemt under en bobil han utførte reparasjon på, ifølge politiet. Årsaen til ulykken er ikke endelig fastslått.

- Vi ble varslet om hendelsen av AMK klokka 17.10. Nødetatene rykket ut, og det ble tidlig klart at mannen var omkommet, sier operasjonsleder Truls Fjeld til Dagbladet og tilføyer:

- Videre arbeidet vi med firgjøring, samt at vi ventet med å melde fra om hendelsen til vi fikk varslet de pårørende.

Fjeld sier at politiet tror at ulykken fant sted torsdag ettermiddag.

- Vi vet ikke det konkrete tidspunkten, men vi tror ikke at ulykken fant sted særlig lenge forut at vi ble varslet, avlutter Fjeld.

Angelica Hagen

Person knivstukket i Nittedal

Politiet melder torsdag kveld om en knivstikking på Hagan i Nittedal. De har kontroll på gjerningsmannen.

Det er en mann som er knivstukket. Både fornærmede og siktede er menn i 20-åra. Begge er ukjente for politiet fra tidligere.

- Vi fikk en henvendelse fra den mistenkte mannen og pårørende til fornærmede. Vi var i telefonkontakt med mistenkte fra han ringte til vi tok kontroll på ham. Det var en udramatisk pågripelse, sier operasjonsleder Terje Marstad til Dagbladet.

Han sier at det er for tidlig å si noe om alvorlighetsgraden til den skadde mannen.

- Han er ved bevissthet og fraktet i ambulanse til Ullevål sykehus.

Ifølge Marstad er det også for tidlig å si noe om hendelsforløpet. Politiet fikk melding om hendelsen fra den mistenkte mannen klokka 20.32.

- Vi skal danne oss et bilde på hva som har skjedd med tekniske spor og eventuelle vitner.

Politiet skal også undersøke om det er en relasjon mellom de involverte.

Frode Andresen

MC-fører i trafikkulykke i Oslo sentrum

Torsdag kveld melder Oslo politidistrikt at en motorsykkel har kollidert med en bil ved Bussterminalen på Grønland i Oslo.

På stedet konkluderte nødetatene med at ulykken ikke var av det alvorlige slaget. MC-fører var raskt oppe på beina igjen, ifølge politiet.

Angelica Hagen

Johnson og Hunt i lederkamp

Boris Johnson og Jeremy Hunt kjemper om å bli britisk statsminister. Den nye lederen blir kunngjort den nest siste uka i juli.

Michael Gove ble i dag stemt ut av lederkampen av Det konservative partiets parlamentarikere, melder AFP.

I den siste runden med avstemning fikk Gove 75 stemmer. Hunt fikk 77 og Johnson 160.

Ble hånet for sine tabber. Nå ser han ustoppelig ut

Ble hånet for sine tabber. Nå ser han ustoppelig ut

dagbladet
Frode Andresen

Knivran i parkeringshus i Oslo

Torsdag kveld melder Oslo politidistrikt at et knivran har funnet sted i et parkeringshus i Storgata i Oslo sentrum.

Fornærmede skal ha blitt truet med kniv, men er ikke skadd, ifølge politiet.

To personer er pågrepet i nærheten av åstedet, etter søk fra patruljer. Vedkommende er kjørt i arrest.

Angelica Hagen

Javid ute av lederkampen

I torsdagens første avstemning i kampen om å bli leder for De konservative i Storbritannia, røk Sajid Javid ut. Senere på dagen skal ytterligere en kandidat ut.

Innen dagen er omme skal to kandidater stå igjen av de ti som meldte seg på i kampen forrige uke.

Tidligere utenriksminister og London-ordfører Boris Johnson har lenge vært favoritten, og den gjenstående avstemningen torsdag ettermiddag handler i praksis om hvem som blir hans motstander når hele Det konservative partiet skal avgjøre lederstriden.

(NTB)

Ble hånet for sine tabber. Nå ser han ustoppelig ut

Ble hånet for sine tabber. Nå ser han ustoppelig ut

dagbladet
Trym Mogen

Kvinne dømt for drapsforsøk

En 36 år gammel kvinne er i Gulating lagmannsrett dømt til seks års fengsel for å ha forsøkt å drepe en mann i 80-årene i Flora i Sogn og Fjordane høsten 2017.

Lagmannsretten kom dermed til samme konklusjon som Sogn og Fjordane tingrett i desember i fjor som også dømte kvinnen til seks år for drapsforsøket på sin forhenværende svigerfar 15. august 2017, melder NRK.

Kvinnen, som ikke er norsk borger, har sittet i varetekt i 677 dager, som kommer til fradrag fra dommen.

I skjerpende retning legger retten vekt på at mannen, som satt i rullestol, ble overfalt i sitt eget hjem.

Ifølge dommen tok kvinnen seg inn i mannens bolig og stakk ham i skulderen med en kniv hun fant i huset. Mannen fikk et ti centimeter langt sår og en bruddskade i skulderbladet.

(NTB)

Tharald Halvorsen

USA: Ti skutt utenfor nattklubb

Ti personer skal være skutt utenfor nattklubben Deja Vu på Hamilton Street i Allentown, Pennsylvania torsdag morgen. Det er foreløpig kun meldt om skader.

Det skriver The Morning Call.

Ifølge uttalelsene til det lokale politiet, som avisen gjengir, blir episoden beskrevet som en av Lehigh-dalenes verste masseskytinger i nyere tid.

The New York Times opplyser at ingen skal være pågrepet i saken, og at motivet for skytingen er ukjent. Ifølge avisen skal vitner til hendelsen ha observert minst en bil forlate stedet i fart.

Det var ved klokka 01.56 lokal tid at politiet rykket ut til Hamilton Street etter meldinger om skyting. The Morning Call skriver at politiet umiddelbart møtte på flere ofre utenfor nattklubben.

De fleste som ble skutt - om ikke alle - skal ha vært på vei ut fra nattklubben, eller stått på fortauet like ved da skuddene løsnet.

Ralf Lofstad

Søsteren: - Umulig å tenke på noe annet

LILLEHAMMER (Dagbladet): Drepte Laura Iris Haugens storesøster på 20 år forteller om et svært vanskelig liv etter drapet i fjor høst.

- Hvordan har det gått med planene dine? spør hennes bistandsadvokat Nina Hjortdal.

- Det har gått veldig dårlig. Det er umulig å tenke på noe annet enn Iris. Jeg klarer liksom ikke å gjøre noe i det hele tatt. Jeg savner henne og synes synd på henne. Jeg klarte ikke å fortsette på fagene jeg startet på, klarte ikke å gå på jobb, sier hun gråtende i vitneboksen.

20-åringen hadde planer om å begynne på medisinstudiet til høsten, og tok opp fag på skolen ved siden av en tilkallingsjobb på et eldresenter. Men nå ligger alt på vent.

- Det er vanskelig for meg å tenke så mye som en dag framover. Jeg hadde planer selv, jeg og Iris hadde planer sammen, sier hun.

20-åringen forteller at hun og den tre år yngre søsteren delte alt og var bestevenninner.

- Det er bare så vondt å være hjemme uten henne. Vi hadde eget bad og stue i kjelleren, jeg klarer ikke å være der lenger. Alt er vanskelig uten henne, forteller hun.

20-åringen sier videre at hun nesten ikke sover, og at når hun får det til, har hun mareritt om den drepte søsteren.

Det er i ettertid blitt klart at hun observerte den drapstiltalte 17-åringen luske rundt utenfor huset to ganger uka Iris ble drept: mandag 29. oktober og onsdag 31. oktober, drapsdagen.

- Hver dag jeg ser ut vinduet, ser jeg for meg at han går forbi der med det ondskapsfulle ansiktet sitt. Tenker på de planene han hadde da. Han gikk forbi der som en vanlig person og ventet på at Iris skulle komme hjem, sier hun.

Den tiltalte gutten sitter og hører på, men ser ikke bort på henne.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Obduksjonen strider mot 17-åringens forklaring

Obduksjonen strider mot 17-åringens forklaring

dagbladet
Tharald Halvorsen

Faren til tiltalte (18) tørket blod av hammer og kastet genser

Torsdag startet rettsaken mot faren til 18-åringen som drepte Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i fjor. Påtalemyndigheten mener den 43 år gamle faren har forsøkt å skjule eller fjerne bevis mot sønnen.

Ifølge tiltalen tørket 43-åringen blod av skaftet på hammeren som viste seg å være drapsvåpenet, før han la den tilbake i en skuff i garasjen. Kluten han tørket hammeren med kastet han senere i en container på jobben. Han skal også ha spylt blod av sønnens klær og vasket dem i en vaskemaskin.

I tillegg til dette skal han ha lagt en teiprull på en høytrykksspyler i garasjen og kastet en hettegenser i søppelet.

TV 2 skriver at faren erkjenner de faktiske forholdene i tiltalen, men mener han ikke fjernet bevis med tanke på å hindre politiets arbeid.

- Jeg forstår ikke hvordan dere tror at jeg skulle ha forsøkt å motarbeide politiet. Dere har kanskje unger selv, og jeg tror ingen kunne tenkt at sønnen deres kunne gjort noe sånt, sa faren i vitneboksen ifølge kanalen.

Tiltalte avslørte grufulle detaljer

Tiltalte avslørte grufulle detaljer

dagbladet
Angelica Hagen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.