Nyhetsstudio

Angelica Hagen

To Outlaws-medlemmer pågrepet:

To Outlaws-medlemmer er pågrepet i Spydeberg, mistenkt for å stå bak en grov voldsepisode.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 00.18. En mann i 40-åra ble påført alvorlige hodeskader.

- De to mistenkte gjerningsmennene hadde på seg klær merket med Outlaws, og er tidligere kjenninger av politiet, sier operasjonsleder Terje Marstad til Dagbladet lørdag morgen.

Fornærmede ligger på Kalsnes sykehus, og legene opplyser at skadeomfang er nedskrevet fra kritisk til moderat.

- Foreløpig har vi ikke snakket med de antatte gjerningsmennene eller fornærmede, men vi vil avhøre dem så snart som mulig utover dagen, sier Marstad.

Politiet opplyste i natt at de hadde pågrepet to menn på 45 og 30 år fra MC-klubben Outlaws etter en voldshendelse ved Intersport i Spydeberg. Politiet har jobbet med å avhøre involverte og vitner.

Ifølge politiet er det ingen opplysninger om at den fornærmede selv er medlem av MC-klubben.

Studioet fortsetter under annonsen
Lars Martin Gimse

Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet:

Norge støtter USA i at Tyrkia ikke kan fortsette å være med utviklingen av de nye F-35-kampflyene dersom de kjøper luftvernmissiler fra Russland.

USA er rasende på Tyrkia etter at landet har nektet å trekke seg fra en handel om kjøpe S-400 luftvernmissiler fra Russland. Dersom ikke Tyrkia avbestiller våpensystemet innen 31. juli vil amerikanerne ikke ha landet med i samarbeidet om de nye kampflyene F-35.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han støtter amerikanerne i deres reaksjon overfor Tyrkia,

– Det er åpenbart at det å gjøre F-35 programmet sårbart, det er det ingen av partnerne som er interessert i, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til VG.

Tyrkia og Norge har sammen med Danmark, Italia og Nederland gått til innkjøp av det nye kampflyet.

– F35 programmet er den største investeringen vi noen gang har gjort. Når man i programmet vurderer det slik at dette øker sårbarheten., så er ikke vi villig til å være med på det, sier Bakke-Jensen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at kjøpet av de russiske missilene handler om Tyrkias suverenitet og sa til sin egen partigruppe tirsdag at det er uaktuelt for landet å gå tilbake på avtalen.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket:

Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA har oppdaget en ny, mulig sikkerhetsrisiko ved det ulykkesrammede Boeing 737 MAX.

Federal Aviation Administration offentliggjorde onsdag at det var oppdaget det som omtales «en ny mulig sikkerhetsrisiko» ved flyet. Dette vil skyve ytterligere på datoen for når flytypen kan settes tilbake i ordinær trafikk.

– Vi har funnet en mulig sikkerhetsrisiko som Boeing må redusere, skriver FAA i en epost

FAA sier i uttalelsen at de vil heve flyforbudet for flytypen når de anser det for sikkert å gjøre det.

I en uttalelse fra Boeing heter det at de jobber med programvaren i flyet for å adressere luftfartstilsynets krav, og at de ikke vil legge 737 MAX fram for sertifisering før de «har oppfylt alle krav til sertifisering av MAX og det er trygt å ta det i bruk igjen».

Til sammen 346 mennesker har mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober og Etiopia i mars. Flytypen ble etter Etiopia-ulykken satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden.

(Dagbladet/NTB)

Lars Martin Gimse

Kvinne døde etter trappefall på Stavanger lufthavn:

Politiet skal undersøke hva som skjedde da en kvinne falt ned trappen fra en gangbro på Stavanger lufthavn 14 juni. Hun døde kort etter av hodeskader.

Ulykken skjedde da kvinnen falt ned trappen fra gangbroen for å gå om bord i flyet via den bakre inngangen. To dager etter fallet døde den 69 år gamle kvinnen av hodeskadene hun pådro seg i fallet, rapporterer Stavanger Aftenblad.

Ifølge lufthavndirektør Anette Sigmundstad gikk det kort tid før flyplasspersonell var på plass for å hjelpe. Kvinnen ble sendt til sykehus med ambulanse, men livet sto ikke til å redde.

Politiadvokat Kjersti Roalsvig Fanebust bekrefter at politiet har opprettet en undersøkelsessak for å se på hva som skjedde og de har allerede foretatt noen vitneavhør. Politiet vil blant annet ta kontakt med Avinor. Fanebust ønsker foreløpig ikke å gi ytterligere opplysninger om saken.

Lufthavndirektør Anette Sigmundstad opplyser at trappene ned fra gangbroene på flyplassen er laget i henhold til forskriftene og at de har rekkverk på begge sider.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Alfs «pappa» er død:

Den amerikanske skuespilleren, Max Wright, er død, 75 år gammel, skriver TMZ.

Wright har hatt roller i en rekke TV-serier, men for det norske publikummet er han utvilsomt aller mest kjent som sin rolle som «faren» til Alf, i serien med samme navn.

Wright døde etter en lang kamp mot kreft. Han ble diagnostisert med lymfekreft allerede i 1995.

TV-serien som gjorde ham kjent i Norge var altså Alf, som handlet et utenomjordisk vesen som krasjlandet i garasjen hos familien Tanner, der altså Wright spilte faren Willie.

Hovedkarakterens egentlige navn var Gordon Shumway, men fikk kallanavnet ALF, et akronym for Alien Life Form, altså «utenomjordisk livsform». Han

ALF ble vist både på NRK og TV Norge på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet.

DØD: Alfs pappa, Max Wright, er død, 75 år gammel. Foto: ITV / REX / NTB scanpix
Lars Martin Gimse

Mann dømt for voldtekt av småjente:

En mann i 60-årene er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til seks år og sju måneders fengsel for gjentatt seksuell omgang med en jente under ti år.

I tillegg er han dømt til å betale den fornærmede jenta 250.000 kroner i oppreisning, melder Adresseavisen.

Overgrepene mannen er dømt for skjedde fra sommeren 2015 til sommeren 2016.

Da mannen i møtte i Sør-Trøndelag tingrett nylig, erkjente han ikke straffskyld for de alvorligste tiltalepunktene. Men retten la vekt på den fornærmedes jentas forklaringer i de tilrettelagte avhørene som ble avspilt i retten. Retten mente at forklaringen til jenta var meget troverdig.

Mannen i 60-årene var også tiltalt for flere tilfeller av seksuelle handlinger i 2014 og 2015 mot en annen jente som var under 16 år.

En tredje jente var også fornærmet i saken, og retten mente det var bevist at tiltalte sommeren 2017 hadde ved minst to anledninger holdt og klemt jenta på låret mens hun øvelseskjørte i bil sammen med ham.

Mannen ble også dømt for å ha oppbevart et haglgevær på ulovlig måte og dette var det eneste forholdet han erkjente i retten.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Levanger:

En motorsyklist er innlagt på St. Olavs Hospital med alvorlige skader etter en utforkjøring på E6 i Åsen i Levanger like før midnatt natt til torsdag.

Mannen i 50-årene var ifølge politiet ved bevissthet da han ble sendt i luftambulanse til sykehuset i Trondheim natt til torsdag.

– Vi har fått opplyst at han er alvorlig, men ikke livstruende skadd, forteller operasjonsleder Stig Roger Olsen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 23.52.

– Det ser ut som han har vært alene og ingen andre kjøretøy er innblandet i ulykken. Luftambulansen landet på stedet en snau halvtime etter at vi fikk melding om saken, sier operasjonslederen

Han opplyser at E6 var stengt i en times tid etter ulykken.

(NTB)

Line Fransson

Nordmann omkom etter fall fra balkong i Tyrkia:

En nordmann er bekreftet omkommet etter at han falt fra en balkong i åttende etasje i Mahmutlar i Tyrkia, skriver Alanyaposten.

Det er TV2 som har fanget opp nyheten. UD bekrefter hendelsen overfor TV2.

– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger har omkommet i Tyrkia. Utenrikstjenesten gir bistand til pårørende i tråd med fast praksis og gjeldende rammer for bistand i forbindelse med dødsfall av norske borgere i utlandet, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til TV2.

Mahmutlar ligger rett utenfor Alanya, som er et populært feriested for nordmenn.

Line Fransson

Hus i full fyr på Mysen:

Et hus på Mysen er ifølge politiet i Øst fullt overtent. Ingen personer er inne i bygget, og det er ikke fare for spredning, melder de på Twitter.

- Hele huset er i full fyr. Vi vet foreløpig ikke hva brannen skyldes, men vi vet at det ikke er noen inne i bygget. Vi er på stedet og har kontroll på brannen. Det ingen spredningsfare, sier Karianne Knudsen, operasjonsleder i Øst politidistrikt.

En nabo sier at det var lynet som slo ned på husets balkong.

PÅ PLASS: Politi og brannmannskap har kontroll på brannen i huset på Mysen. Foto: Freddie Larsen
Line Brustad

Uavklart trusselsituasjon i Åndalsnes:

Politiet i Møre og Romsdal har hatt en uavklart trusselsituasjon i Åndalsnes sentrum.

- Vi har når kontroll på de involverte personer. På grunn av trusselbildet valgte politiet å bevæpne seg. Ingen personer er skadet i aksjonen, opplyser politiet på Twitter.

Kristian Tvedt

Jagland erstattes av nyvalgt Europaråd-sjef:

Kroatiske Marija Pejcinovic Buric ble onsdag valgt til ny generalsekretær i Europarådet. Hun overtar etter Thorbjørn Jagland.

Buric fikk 159 stemmer da parlamentarikerforsamlingen i Europarådet valgte ny generalsekretær. Motkandidaten Didier Reynders fra Belgia fikk 105 stemmer.

56 år gamle Buric ble født i Mostar i det daværende Jugoslavia. Hun satt i nasjonalforsamlingen i Kroatia fra 2008 til 2011 og har vært landets utenriks- og europaminister siden 2017. Hun tilhører det konservative partiet Den kroatiske demokratiske union.

Thorbjørn Jagland har hatt toppvervet i Europarådet i to perioder fra oktober 2009.

(NTB)

Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva / AFP / Finland OUT / NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.