Annonse

Nyhetsstudio

Innloggingstrøbbel under VGS-eksamen

Videregående skoler gjennomfører i dag eksamen i hovedmål, og flere opplevde mandag morgen store problemer med innloggingsportalen til Utdanningsdirektoratet.

- Kandidater som er berørt av feilen skal få ekstra tid på eksamen, melder kommunikasjonssjef Annelene Svingen.

Klokka 10.20 melder Utdanningsdirektoratet at problemene er løst.

Rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo, Camilla Hauren Leirvik, opplyste like over halv ti til Dagbladet at et flertall av elevene ikke hadde kommet seg inn. 20 minutter seinere kunne rektor ved Sandefjord videregående skole, Harald Møller, opplyse at bortimot en tredjedel av elevene ikke kom seg inn.

Dagbladet har fått flere tips om store utfordringer også under sidemålseksamen fredag, knyttet til de to digitale hjelpemidlene Lexin og NDLA.

Møller bekrefter at også de slet med dette.

- Det var store utfordringer med å komme inn. For vår del var det ikke krise, da vi var forberedt på dette og hadde alternative løsninger klare, sier Møller.

Annonse

Bygningsbrann i Rogaland er slukket

Natt til lørdag brant det i et leilighetskompleks i Sand kommune i Rogaland. Brannen er slukket.

Sørvest politidistrikt meldte først om åpne flammer på stedet, men etter kort tid var brannen slukket.

Brannvesenet sjekker bygningen videre og har startet utlufting på stedet.

Bygningen det brant i var et eldre skolebygg som har blitt bygget om til leiligheter.

(NTB)

Annonse

Biden: - Krisen avverget

President Joe Biden vil undertegne loven som hever USAs gjeldstak lørdag. Han understreket at en krise er avverget da han talte fra Det hvite hus.

Biden holdt talen til nasjonen fra Det ovale kontor fredag.

Han hyllet samholdet på tvers av partigrensene som ga flertall for lovforslaget, først i Representantenes hus, så i Senatet.

Loven han undertegner lørdag, avrunder måneder med usikkerhet og hindrer det som ville ha vært USA første mislighold av gjeld hvis ikke ordningen hadde kommet på plass innen 5. juni.

- Det var kritisk å gå en avtale, og den er veldig godt nytt for det amerikanske folket. Ingen fikk alt de ønsket, Men det amerikanske folket fikk hva de trengte, sa Biden i talen.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs.

Uten en heving ville finansdepartementet ikke lenger hatt midler til å betale nasjonens gjeld. Om det hadde skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomi.

(NTB)

Annonse

Russebråk: Mindreårig hentet av ambulanse

Tromsø-russen har natt til lørdag forstyrret nattesøvnen for flere av byens innbyggere. I tillegg er det flere mindreårige som deltar på festen.

- Jeg har ikke fått noe tall på hvor mange som er der, men det er nok noen hundretalls ungdommer, sier operasjonsleder Eirik Kileng til NTB.

Etter at operasjonslederen kom på vakt klokka 23, har han mottatt flere telefoner om støy fra Telegrafbukta, hvor byens russ fredag kveld har hatt russedåp.

- Tromsørussen feirer russetida etter eksamen. Det er noe de har gjort de siste årene, så dette er et velkjent fenomen, forklarer operasjonslederen.

Han forteller videre at det også er flere mindreårige på stedet. Minst en av disse er blitt hentet av ambulanse.

- Det er uheldig at det er slik, men det som er fint at det også er flere frivillige på stedet, både fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, sier operasjonslederen.

Foreløpig har politiet ikke vurdert om de vil bortvise russen fra stedet.

(NTB)

Annonse