Annonse

Nyhetsstudio

Britisk etterretning: - Dramatisk økning
Kadetter fra kosakk-gruppen under en militærøvelse på Simferopol på Krimhalvøya i 2019. Foto: STR / AFP

Britisk etterretning: - Dramatisk økning

Antall russiske paramilitære grupper har økt de siste 20 åra, og krigen i Ukraina har satt fart på spredningen av disse gruppene, skriver britisk etterretning i sin oppdatering fredag.

- Denne «paramilitariseringen» har hatt en dramatisk økning siden Russlands invasjon av Ukraina, og er særlig viktig på Krimhalvøya, skriver de.

Paramilitære grupper er sivile organisasjoner eller styrker som er bygget opp etter militært mønster, og som har potensial til å bli en militær organisasjon, ifølge Folkogforsvar.no.

Lederen av øya, Sergei Aksyonov, har satt opp flere lokale avdelinger bestående av personer som knytter seg til kosakk-gruppen og deres krigerske tradisjon, skriver etterretninga.

- Flesteparten av dem har blitt gitt en slags halvoffissiel status som reservestyrker for den russiske hæren, påpeker de.

De mener det er sannsynlig at Krim-lederen bekymrer seg over hærens evne til å forsvare halvøya. Årsaken er at størsteparten av garnisonen er utstasjonert utenfor øya, og at de har lidd store tap.

Annonse

Mann til sykehus etter slagsmål

Mandag ettermiddag rykket politiet ut til meldinger om et slagsmål ved Byterminalen i Stavanger sentrum.

Flere personer stakk fra stedet før politiet kom. En mann i tenårene lå skadet igjen på stedet. Han er kjørt til sykehus med det som trolig er hodeskader, melder politiet i Sør-Vest.

Annonse
Medier: Mike Pence tar opp kampen
Foto: Charlie Neibergall / AP

Medier: Mike Pence tar opp kampen

USAs tidligere visepresident Mike Pence har innlevert dokumenter som bekrefter at han ønsker å bli Republikanernes presidentkandidat.

Mandag leverte han dokumentene til den amerikanske valgkommisjonen, melder nyhetsbyrået AP.

Flere medier har tidligere meldt at Pence formelt skal lansere sitt kandidatur 7. juni med en kampanjevideo og tale i Des Moines i delstaten Iowa.

Den tidligere visepresidenten melder seg på kappløpet mens Trump ligger best an på målingene, fulgt av Florida-guvernør Ron DeSantis. På RealClearPolitics' sammenstilling av målinger, får Pence 4 prosent oppslutning mot Trumps 53 prosent og DeSantis' 22 prosent.

(NTB)

Annonse

70 togpassasjerer strømfast

Det er full stans i togtrafikken mellom Stange og Hamar, etter at strømavtageren på et godstog ble hengende fast i strømledningen.

Det opplyser Vy og Bane Nor.

- Det er et godstog som har mistet strømavtakeren sin, og så har vårt tog kjørt inn i det, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i Vy til Dagbladet.

Han opplyser at toget står mellom Hamar og Ottestad. Toglinja er stengt mellom Hamar og Stange.

Det er om lag 70 personer om bord.

- Vi må få flytta toget før de kommer seg ut, eller i hvert fall sikre at det ikke er farlig. Det vil ta noe tid, sier Lundeby.

Det er Bane Nor som har ansvar for dette arbeidet.

- Vi avklarer situasjonen, skriver Bane Nor.

Annonse