Annonse

Nyhetsstudio

20-åring pågrepet i politiaksjon

En ung mann er pågrepet etter den mye omtalte knivstikkingen på Majorstua 30. april, opplyser politiet ifølge .

En mann ble knivstukket utenfor puben Highbury i krysset Sorgenfrigata/Bogstadveien om kvelden. En ung mann og en ung kvinne - muligens helt nede i 16-18-årsalderen - forsvant fra stedet på hver sin elsparkesykkel.

- Vi pågrep torsdag en 20 år gammel mann som er kjent for politiet fra tidligere. Han ble pågrepet i Oslo i en planlagt aksjon, opplyser førstebetjent Tonje Reiten i Oslo-politiet til Dagbladet.

Det var NRK som først meldte om pågripelsen. Den knivstukne ble alvorlig skadd, og politiet gikk ut med signalement og søkte med store styrker etter de etterlyste, uten å finne dem. Politiet har jobbet ut fra teorien at hendelsen har bakgrunn i en konfrontasjon om en av elsparkesyklene.

- Pågripelsen skjedde etter videogjennomgang og vitneavhør. Dette arbeidet har styrket mistanken mot en person. Det er ingenting som tyder på at siktede og fornærmede kjente hverandre før hendelsen, sier Reiten til Dagbladet.

Politiet har også kommet i kontakt med den etterlyste kvinnen i saken. Hun har status som vitne.

- Mannen er fremdeles siktet for grov kroppsskade. Vi jobber videre med beslag i saken, og har dannet oss et godt bilde av hendelsen. Beslag tatt under pågripelsen styrker vårt bilde av saken, sier Reiten.

Mannen vil ikke bli framstilt for varetektsfengsling, og har heller ikke fått noen advokat foreløpig. Han ønsket torsdag ikke å la seg avhøre.

20-åring pågrepet i politiaksjon
BLODIG: Åstedet i krysset Sorgenfrigata/Bogstadveien etter knivstikkingen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet

Les hele saken

Knivstukket på gata i Oslo

Annonse
FHI: Kopling mellom smertestillende og psykiske lidelser
Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Foto: NTB.

FHI: Kopling mellom smertestillende og psykiske lidelser

Personer med langvarige smerter som får smertestillende på blåresept, har høyere forekomst av psykiske lidelser, enn i den øvrige befolkningen. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Koplingsstudien er basert på tall fra flere av landets største helseregistre. Smertetilstander som varer tre måneder eller lenger faller inn under kategorien «langvarig smerte», skriver FHI.

Tallene fra studien viser blant annet:

- Blant studiens personer som gikk på smertestillende på blåresept, hadde 36 prosent en psykisk lidelse i 2019.

- Blant personer mellom 18 og 44 år hadde 42 prosent en psykisk lidelse i 2019. Dette var uavhengig av om de gikk på sterke eller andre typer smertestillende medisiner (opioider versus ikke-opioider).

- I gruppen unge kvinner som brukte opioider på blåresept var forekomsten hele 50 prosent.

I rapporten kommer det fram at forekomsten av psykiske lidelser var høyere blant dem som brukte opioider, sammenliknet med andre typer smertestillende.

Søvnforstyrrelser, depresjon og angstlidelser var de vanligste psykiske lidelsene.

Annonse

Vaktsjefen anker i KNM «Helge Ingstad»-saken

Det opplyser vaktsjefens advokat, Tom Sørum, til Bergens Tidende.

- Vi mener retten har lagt til grunn en for lav terskel for uaktsomhet etter straffeloven, sier Sørum.

Vaktsjefen hadde kommandoen da fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS og deretter forliste i 2018, og er den eneste som ble tiltalt i saken.

Han ble i Hordaland tingrett dømt til 60 dagers betinget fengsel.

Annonse
Britisk etterretning: Press på russiske statsfinanser
Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB

Britisk etterretning: Press på russiske statsfinanser

Det britiske forsvarsdepartementet henviser i sin daglige oppdatering til ferske tall fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) om økningen i Russlands utgifter til militæret.

SIPRI har regnet ut at utgiftene økte med 9,2 prosent i 2022, til 86,4 milliarder dollar. Det skal utgjøre 4,1 prosent av Russlands BNP.

Tallene er høyst usikre, på grunn av økt gradering i russiske budsjetter.

- Det er nesten helt sikkert at militærutgiftene forblir høye. Det legger press på russiske statsfinanser, konkluderer britene.

Annonse