Annonse

Nyhetsstudio

- Nyhetene vi har ventet på

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrykker glede over «nyhetene vi har ventet på» fra styrkene som kjemper i og rundt Bakhmut øst i Ukraina.

– Jeg er takknemlig overfor hver eneste soldat, alle våre forsvarere, menn og kvinner, som i dag har gitt oss nyhetene vi har ventet på. Godt jobbet, soldater i Bakhmut-sektoren, sa Zelenskyj i sin daglige videotale.

Videre sa han at Russland reagerte «hysterisk» på alle ukrainske kamphandlinger, og trakk fram to grupper som med dyktighet, handlekraft og effektivitet «forsvarer våre stillinger, ødelegger okkupantene og, viktigst av alt, gjør framskritt».

Regjeringen i Russland hevdet mandag å ha stanset en stor ukrainsk offensiv øst i landet. Dette ble avvist av det ukrainske militæret.

Samtidig opplyste både Ukrainas forsvar og den russiske leiesoldatgruppen Wagner at ukrainske styrker har rykket fram i et område lenger nord, i nærheten av Bakhmut.

Kampene om Bakhmut har vært de lengste og blodigste i krigen i Ukraina. Russerne forsøkte i nesten ti måneder å ta byen, som mange eksperter mener ikke har en stor strategisk verdi. I slutten av mai ble det fra russisk hold meldt at de hadde lyktes, mens ukrainerne framholdt at de stadig kontrollerte deler av byen.

Natt til tirsdag meldte Moskva at en ny ukrainsk offensiv var stanset i Donetsk-regionen.

(NTB)

Annonse

Sverige: Fire skadd i skyting ved pub

Fire personer meldes å være skadd i en skyteepisode ved en pub i Sandviken i Norrland i Sverige. Minst to av dem er alvorlig skadd, ifølge en kilde.

Politiet opplyser at de etterforsker en alvorlig forbrytelse som skjedde på Hyttgatan. De ble varslet om hendelsen rett etter klokka 22 torsdag.

Til nyhetsbyrået TT foreller vakthavende i politiet at han ikke kan opplyse hva slags forbrytelse det dreier seg om eller om politiet leter etter noen mistenkte.

Sveriges Radio melder at det dreier seg om en skyteepisode ved en pub og at fire personer er skadd. En kilde opplyser til kanalen at minst to er alvorlig skadd.

Politiet opplyser ikke noe om skadeomfanget.

Sandviken ligger rundt 20 mil nord for Stockholm og 13 mil fra Uppsala. Begge steder har det den siste tiden vært alvorlige voldssaker som knyttes til gjengkriminalitet.

(NTB)

Nå kommer stridsvognene

Nå kommer stridsvognene

De første M1 Abrams-stridsvognene fra USA er framme i Ukraina neste uke, opplyser president Joe Biden.

Biden tok torsdag imot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus.

Det er Zelenskyjs andre besøk i USA siden Russland gikk til angrep på nabolandet i februar i fjor.

Det var tidligere i år at USA lovet å sende Abrams-stridsvogner til Ukraina. De er en del av hjelp for over 43 milliarder dollar (i overkant av 466 milliarder kroner etter dagens kurs) som USA har lovet Ukraina siden Russland invaderte landet i februar 2022.

Stridsvognene har et mannskap på fire og veier rundt 60 tonn.

USAs president Joe Biden har også kunngjort en hjelpepakke på 325 millioner dollar, drøyt 3,5 milliarder kroner, til Ukraina.

Pakken var varslet på forhånd, men Biden kom med bekreftelsen i forbindelse med et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hos torsdag.

Ifølge Zelenskyj skal USA bidra til å styrke det ukrainske antiluftvernet til vinteren.

En tjenesteperson opplyste tidligere at pakken var ventet å inneholde den andre leveransen av klaseammunisjon til bruk i 155 mm Howitzer-kanoner.

(NTB)

Annonse
Topprepublikaner lot ikke Zelenskyj tale
Foto: ANGELA WEISS / AFP

Topprepublikaner lot ikke Zelenskyj tale

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ønsket å tale til hele Kongressen i USA. Men topprepublikaneren Kevin McCarthy sa nei, ifølge amerikanske medier.

Både TV-stasjonen CNN og nettstedet Axios melder at McCarthy avviste forespørselen.

- Vi hadde ikke tid, sa han torsdag.

Dermed ble Zelenskyjs besøk i Washington annerledes enn i fjor, da han ble mottatt som en helt og fikk tale til en samlet Kongress.

Et stort flertall i Kongressen vil fortsette å støtte Ukrainas forsvarskrig mot Russlands invasjonsstyrker. Men en del av republikanerne er skeptiske.

- Jeg har spørsmål knyttet til pengene vi allerede har brukt. Hva er planen for å oppnå seier, spurte McCarthy tidligere denne uken.

USA har siden den russiske invasjonen i februar 2022 gitt 113 milliarder dollar i støtte til Ukraina, en sum som omfatter både militær, humanitær og økonomisk støtte.

Torsdag hadde Zelenskyj møter med ledere både for Representantenes hus og Senatet. Ifølge folkevalgte som var til stede, forsikret han at ukrainerne vil vinne krigen mot de russiske styrkene.

(NTB)

TV 2: Støre dropper FN-tale
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på vei til åpningen av hovedforsamlingen i FN tirsdag. Foto: Pontus Höök / NTB

TV 2: Støre dropper FN-tale

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) rekker ikke å holde Norges innlegg under åpningen av FNs hovedforsamling torsdag.

Siden de andre landene i forsamlingen har brukt ekstra lang tid, er tidsplanen nå forskjøvet. Derfor må Støre forlate møtet før talen for å rekke den planlagte hjemreisen, ifølge TV 2.

Annonse