Annonse

Nyhetsstudio

Røykteppe over New York
RØYKLAGT: Manhattan ble tirsdag røyklagt av skogbranner i Canada. Foto: John Angelillo/UPI/Shutterstock

Røykteppe over New York

Det er sendt ut advarsler om helseskadelig luft for millioner av mennesker i storbyer som Toronto og New York på grunn av skogbranner i Canada.

Tirsdag ettermiddag lokal tid lå røyken tungt som et tåkelag over New York.

Mesteparten av røyken kommer fra Quebec i Canada hvor det for tida er 160 skogbranner, melder BBC.

Myndighetene i Canada sendte ut den strengeste advarselen om luftkvaliteten i hovedstaden Ottawa. De sier luftkvaliteten er en «veldig stor fare» for folks helse. I Toronto sier myndighetene at luftkvaliteten utgjør en «stor fare».

Miljøvernmyndighetene i USA klassifiserer luftkvaliteten i store deler av nordøstlige USA som «usunn» særlig for folk som allerede har luftveissykdommer.

Den advarselen gjelder blant annet for New York og strekker seg helt fra Boston i nord til Pittsburgh og Washington D.C. i sør.

I New York oppfordrer myndighetene folk til ikke å trene utendørs og å minimere eksponeringen til røyken.

Annonse

Oslo: Flere personer i kriminelt nettverk pågrepet

Politiet har denne uka gjennomført en målrettet aksjon mot fem personer politiet mener har tilknytning til et kriminelt nettverk i Oslo sør.

Personene er blant annet mistenkt for salg av narkotika i sitt nærmiljø, melder Oslo-politiet i en pressemelding.

- Politiet har en målrettet og forsterket innsats knyttet til ungdomskriminalitet og kriminelle nettverk i prioriterte områder i Oslo øst og sentrum. Politiet er opptatt av å være til stede i lokalmiljøer for å bygge relasjoner og forebygge rekruttering, sier Sigve Bolstad, assisterende enhetsleder i enhet øst, i pressemeldingen.

Personene som er pågrepet i aksjonen er siktet for salg og oppbevaring av narkotika, samt oppbevaring av våpen og macheter/kniver.

Alle de fem personene er unge menn i alderen 17-19 år. Politiet har som følge av aksjonen tatt flere våpen, narkotika og penger i beslag.

- Vi tar denne type kriminalitet på alvor og det er viktig for oss å etterforske og oppklare alvorlige straffbare forhold knyttet til kriminelle miljøer. Dette er miljøer med sammensatte utfordringer. Politiet har mot disse miljøene både en forebyggende og kriminalitetsbekjempende tilnærming. Vi har også som mål å gå etter penger og verdier som stammer fra straffbare handlinger, sier Bolstad.

Tre av personene ble fremstilt for varetektsfengsling i går ettermiddag, hvorav alle tre ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Den ene mannens forsvarer, advokat Sugin Varantharajan, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Det er dermed ukjent hvordan hans klient stiller seg til siktelsen.

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med de andres forsvarere.

Buss med seks personer veltet i Rana

En buss har veltet i Rana, melder politiet i Nordland på X.

Seks personer skal ha vært ombord da ulykken skjedde.

Politiet meldte først at sju personer var involvert i ulykken, men i en oppdatering presiserer de at det dreide seg om seks personer: Fem passasjerer og en sjåfør.

Passasjerene er uskadd, melder de.

Føreren er lettere skadd, og vil bli kjørt til legevakt av ambulanse.

Annonse

Lillestrøm: Ber innbyggere koke vannet

Lillestrøm kommune advarer fredag morgen om at beboere må koke drikkevannet sitt.

Det er primært områdene Kjeller, Hvam, Skjetten og Strømmen som er berørt, men det kan også gjelde flere, opplyses det.

- Den berørte vannledningen er nå stengt av. Alle som bor i området hvor det har vært brudd i vannforsyningen oppfordres til å koke vannet inntil ny beskjed blir gitt. Situasjonen vil vare til over helga, melder kommunen i en pressemelding.

CNN: Økt aktivitet på testområder for atomvåpen i flere land

Russland, Kina og USA har alle økt aktiviteten og anlagt nye bygg på områder for testing av atomvåpen, melder CNN.

Satellittbilder som kanalen har skaffet til veie, indikerer at landene kanskje gjør seg klare for nye tester av atomvåpen, ifølge en professor med ekspertise på området.

- Vi ser mange hint om at Russland, Kina og USA kanskje gjenopptar kjernefysisk testing, sier professor Jeffrey Lewis ved Middlebury Institute of International Studies at Monterey.

CNN har også snakket med en annen ekspert som mener det samme. Imidlertid foreligger det ingen bevis for at slike tester er underveis.

De tre landene har skrevet under på den såkalte prøvestansavtalen, som forbyr kjernefysiske prøvesprenginger. Men USA og Kina har ikke ratifisert avtalen, og de er dermed ikke forpliktet til å følge den.

I februar sa Russlands president Vladimir Putin at han kommer til å beordre en prøvesprenging hvis USA gjennomfører en test.

(NTB)

Annonse