Annonse

Nyhetsstudio

PST advarer mot terror på kollektivtransport

I en fersk trusselvurdering offentliggjort fredag advarer Politiets sikkerhetstjeneste om faren for terrorangrep mot folkerike mål med få eller ingen sikkerhetstiltak.

- Kollektivtransport er et eksempel på folkeansamling, som kan være et utsatt mål. Det er et sted der mange samles, og et generelt relevant mål å angripe, sier fungerende analysesjef Gry Bull-Hansen i PSTs kontraterroravdeling til TV 2.

PST vurderer trusselen til å være på nivå tre - altså moderat.

- Dette innebærer at en eller flere aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge, skriver PST i rapporten.

PST vurderer det som mulig at høyreekstreme og ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge.

Det er spesielt ved folkerike mål med lavt nivå av sikkerhetstiltak at PST anser trusselen som stor.

- Folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak er utsatte terrormål, og en stor del av gjennomførte og avvergede angrep har de siste årene vært rettet mot slike mål, skriver de i rapporten.

LHBT+-personer, jøder og enkelte myndighetspersoner inngår ifølge PST i fiendebildet til både ekstreme islamister og høyreekstremister.

Utover dette vurderer de personer med ikke-vestlig utseende, muslimer, politikere og tradisjonelle medier - samt steder der disse samles - som aktuelle mål for høyreekstremister.

Institusjoner som oppfattes å fornærme religionen islam, samt uniformert politi og forsvarspersonell, anses som aktuelle terrormål for ekstreme islamister.

Sivile folkemengder som regnes som aktuelle terrormål, kan være:

* Handlegater og kjøpesentre

* Idrettsarenaer

* Konserter og utesteder

* Kollektivtransport

Annonse

Sjåfør snudde på E39 i Bergen: - Kunne endt katastrofalt

Bergensavisen melder fredag morgen om en «spesiell hendelse» i trafikken ved Skogafjellstunnelen på E39 mellom Bergen og Os.

Trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Jørgen Bødtker, forteller at en sjåfør snudde utenfor tunnelen, mens det samtidig kom en buss.

Fartsgrensa på stedet er 100 kilometer i timen.

- Vi satt og så på det med hjertet i halsen. Jeg klarer ikke å forstå hva folk tenker, det kunne endt katastrofalt, sier Bødtker til avisa.

Bil har kjørt over syklist

Alle nødetater rykker ut etter melding om at en bil har kjørt over en syklist i Enjsøveien i Oslo. Syklisten skal være alvorlig skadd og kjøres til sykehus, skriver politiet på X/Twitter.

- Vi er på stedet. Syklisten er bevisst og vi har kontroll på føreren av bilen, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Annonse

Politibil påkjørt av trikk

Politiet melder om et trafikkuhell i krysset mellom Akersgata og Prinsens gate i Oslo. En politibil er påkjørt av trikken.

- Trikken kjørte fra stedet uten å ta kontakt med polititjenestemennene. Vi søker etter trikken nå, skriver politiet på X/Twitter.

Det er ikke meldt om personskade.

- Det var ingen i bilen da den ble truffet, men det er omfattende skader på politibilen. Vi har lokalisert trikken og vet hvem føreren er. Den ble stoppet på Grefsen, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

SVT: Svensk politi har liste over 150 adresser for mulige angrep
Politiet tror at eksplosjonen i Uppsala natt til torsdag var gjengrelatert, men den unge kvinnen som døde, var trolig et tilfeldig offer. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB

SVT: Svensk politi har liste over 150 adresser for mulige angrep

Politiet i Stockholm har en liste på rundt 150 adresser der man venter at vold kan skje framover, ifølge opplysninger til SVT.

På adressene bor det folk i det kriminelle miljøet. Det er også snakk om steder hvor det bor venner og familie og gjengmedlemmer, skriver kanalen.

Catrine Kimerius Wikström, politisjef i sørlige Stockholm, vil ikke bekrefte opplysningen. Hun sier at politiet forsøker å ha god oversikt, men at de ikke kan holde oppsyn med alle.

- Det er en umulighet å være alle steder samtidig, sier hun.

(NTB)

Annonse