Nyhetsstudio

Marte Klausen

Sykefraværet opp:

Sykefraværet i første kvartal var 5,9 prosent, ifølge sesongjusterte tall fra Nav og SSB. Det tilsvarer en økning på 1,1 prosent fra forrige kvartal.

Det legemeldte sykefraværet i 1. kvartal 2019 var 5,0 prosent, og det egenmeldte var 0,9 prosent.

Sammenlignet med 4. kvartal i fjor økte det legemeldte fraværet med 0,6 prosent og det egenmeldte med 4,3 prosent. Til sammen blir dette en økning på 1,1 prosent, som tilsvarer en vekst på 0,1 prosentpoeng.

Studioet fortsetter under annonsen
Lars Martin Gimse

Skudd avfyrt i leilighet i Lyngdal:

Politiet har pågrepet to personer på en adresse i Lyngdal etter melding om at det skal ha blitt avfyrt skudd inne i en leilighet.

Politiet i Agder melder om pågripelsen klokka 5.22 på Twitter. De fikk melding klokka 3.56 om at skudd var blitt avfyrt.

– Politiet har pågrepet to personer på en adresse i Lyngdal etter melding om at det skal ha blitt avfyrt skudd inne i en leilighet. Det er ikke avdekket personer som er skadd i forbindelse med dette. Politiet foretar åstedsundersøkelse på stedet, opplyser politiet.

– Det gjøres åstedsundersøkelser på stedet nå. Meldingen gikk ut på at det mulig hadde blitt avfyrt et skudd i en leilighet, så vi sendte patruljer, som fikk bevæpning, til stedet. Der ble det pågrepet to personer. Det var ikke flere enn de to i leiligheten da politiet ankom, sier operasjonsleder Lars Hyberg til VG.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet:

Europarådets parlamentarikerforsamling vedtok tirsdag å gi Russland tilbake stemmeretten i forsamlingen, fem år etter annekteringen av Krim-halvøya.

Med 118 stemmer for, 62 mot og ti blanke stemmer vedtok parlamentarikerforsamlingen (PACE) å gi Russland tilbake stemmeretten. Dermed er sanksjonen mot Russland etter at landet i 2014 annekterte Krim-halvøya fra Ukraina, opphevet.

Beslutningen i parlamentarikerforsamlingen er i tråd med enigheten i Europarådets ministerkomité, som 17. mai med stort flertall sa ja til å gjenopprette Russlands stemmerett i Europas viktigste menneskerettighetsorgan.

Europarådet og Europadomstolen ansvarlig for at menneskerettighetene i de 47 medlemslandene overholdes. Etter at Russland ble utestengt i 2014 sluttet de å betale kontingent.

Møtet i PACE ble ledet av avtroppende generalsekretær Thorbjørn Jagland. Han har sittet i lederstolen siden 2009, men går av 30. september. Hans etterfølger skal velges onsdag.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil:

Helsedepartementet i Brasil melder at de har registrert en økning på 163 prosent i antallet personer som har omkommet av denguefeber det siste halvåret.

En rapport fra helsedepartementet som ble offentlig fredag, viser at 366 personer døde av myggbårne sykdommer fra 30. desember i fjor til 8. juni år. Totalt er det meldt inn 1,1 millioner sannsynlige tilfeller av denguefeber i samme periode, en økning på 561 prosent fra seks første månedene i fjor. Av disse er 600.000 bekreftede sykdomstilfeller.

Mer regn og høyere temperatur er blant faktorene som virker inn på forekomsten av gulfebermyggen som overfører sykdommen til mennesker. Denne myggen kan også være bærer av flere andre sykdommer, som gulfeber og zikafeber.

De brasilianske helsemyndighetene skriver at forekomsten av denguefeber går i sykluser og at forekomsten av sykdom var lavere i fjor og året før. Gulfebermyggen er en art som trives godt nær mennesket, også i store byer. Vanntønner og andre ansamlinger av vann er ideelle steder for larvene å utvikle seg. Myggen kan i motsetning til malariamygg også bite midt på dagen.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran:

Frps Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde tror ikke det kommer til krig mellom USA og Iran, men skjer det, mener de Norge bør støtte USA.

– Norge skal alltid være forberedt på å bistå USA. Det må vi alltid være, selv om det nå er en hypotetisk situasjon, sier Frps tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, som nå sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til Klassekampen.

Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde sier han vil ha sympati med USA om de gjengjelder et iransk angrep.

– USA kan ikke akseptere å bli ydmyket igjen, sier han.

Amundsen har liten tro på atomavtalen med Iran som USA trakk seg ut av, og mener Norge bør knytte seg nærmere til USA enn til EU.

– Det er mye som tyder på at Norge dessverre har vært på feil side hva gjelder evnen til å avsløre Iran-avtalen. Vi har vært mer opptatt av våre europeiske venner enn å stå sammen med USA, sier han.

Både når det gjelder støtte til et amerikansk angrep mot Iran og foretrukket alliansepartner, skiller Frp seg her fra regjeringspartner Høyre.

Ingjerd Schou (H) i utenriks- og forsvarskomiteen sier Norge må lene seg tettere på EU.

– Norge er tjent med å samordne vår politikk med andre europeiske land, særlig med EU, sier hun.

(NTB)

Line Fransson

Mann i 20-åra omkom i MC-ulykke:

Like før klokka 23.30 mandag kveld fikk politiet i Sør-Øst melding om en trafikkulykke på Håkestadveien i Larvik.

En motorsykkel hadde kjørt i grøfta.

- Noen i nærheten hørte et smell, og oppdaget en person og en motorsykkel i grøfta. Skadeomfanget er foreløpig ukjent, sa Marianne Mørch, operasjonsleder ved Sør-Øst politidistrikt, seint tirsdag kveld.

Seinere på natta kunne politiet opplyse at ulykka hadde fått tragisk utfall.

«MC-fører var en ung mann i 20-åra, han ble erklært død på stedet. Pårørende er varslet», skriver politiet på Twitter.

Politiet vet foreløpig ikke hva som er årsak til ulykken.

- Vi vet ikke ha som har skjedd. Det er ingen som så det det. Han har dratt av veien, og truffet en stolpe, sier Mørch.

Politiets teknikere og Statens vegvesens ulykkesgruppe gjør sine undersøkelser på stedet.

Vegtrafikksentralen sør opplyser at fylkesvei 163 Håkestadveien er stengt ved Gåserød på grunn av ulykken.

Kristian Tvedt

Voldsepisode på Oslo-trikk - politiet leter etter gjerningsmann:

Politiet i Oslo har rykket ut til Schous plass, hvor en trikkefører og passasjer har blitt utsatt for vold. Føreren ble slått i ansiktet og blør fra leppa, og blir tilsett av ambulanse. Passasjeren har ingen skader.

Forspillet til voldshendelsen var at en passasjer hadde kommet med hatefulle ytringer til en annen, i form av kommentarer som gikk på etnisitet. De hadde begynt å krangle, og trikkefører ba dem gå av. Han ble så slått i ansiktet før gjerningsmannen forlot trikken.

Operasjonsleder Sven Christian Lie sier at de ikke er sikker på hvilken retning gjerningsmannen forsvant, men at han gikk av på Schous plass.

- Jeg tror trikken var i bevegelse mens det skjedde. Vi har foreløpig ikke noe signalement, og undersøker om det finnes overvåkningsvideo fra trikken. Politiet oppretter sak, sier han til Dagbladet.

Line Brustad

Rammstein kommer til Norge:

Det tyske metallbandet Rammstein planlegger å besøke Trondheim under sin 2020-turne, melder bandet på egne nettsider i dag.

Kristian Tvedt

Brøt seg inn i frisørsalong - stjal hair extensions til 150 000:

I Stavanger sentrum melder politiet om et innbrudd i en frisørsalong, hvor det er stjålet hair extensions til en verdi av 150 000 kr. Gjerningspersonen skal ha kommet seg inn ved å dirke opp et vindu. Politiet har vært på stedet og oppretter sak.

- Ble ingenting annet enn Hair Extensions stjålet?

- Vi vet ikke hvor store mengder det er snakk om - om det er en bærepose med produkter eller langt større volum. Vi har ikke noen flere opplysninger på dette tidspunktet, uttaler Sør-Vest politidistrikt.

Line Brustad

Passasjerer evakueres fra varmt tog med teknisk feil:

Politiet i Oslo meldte i 16.00-tida om at passasjerer blir evakuert fra et tog med strømstans ved Alna stasjon.

- Det skal være meget varmt inne i toget, passasjerer blir evakuert over til ett annet tog. Toget som har stans har ikke ventilasjon, skrev politiet.

Nina Schage, som er strategisk kommunikasjonsrådgiver for Vy, forteller Dagbladet at det var en teknisk feil som første til togstansen, og at man først forsøkte å rette opp feilen.

- Da det begyunte å bli varmt i toget ble det besluttet å evakuere passasjerene, og første pulje med passasjerer har blitt kjørt nærmeste togstasjon, sier Schage til Dagbladet.

Hun forteller at de fikk melding om hendelsen cirka klokka 16.00.

- Dørene ble åpnet, så det er bedre temperaturer der nå, sier hun.

I 17.30-tida skriver politiet følgende:

- Evakuering godt i gang. Ca 60-70 personer igjen som skal evakueres. Ikke meldt om at noen har hatt behov for helsehjelp.

Har du tips eller bilder om saken?
Tips oss på tlf. 24 00 00 00 eller e-post: 2400@db.no.

Kristian Tvedt

Bil har kjørt av veien ved Korgfjellet:

I Nordland rykket nødetatene ut til en trafikkulykke på nordsiden av Korgfjellet, hvor en bil har kjørt av veien. Kun fører har vært i bilen, og ivaretas av helsepersonell, men er ikke alvorlig skadd.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.