Nyhetsstudio

Frode Andresen

MC-fører skadd etter ulykke i Stavanger

Natt til torsdag melder Vest politidistrikt at en MC og en bil har vært involvert i en trafikkulykke i Byhaugtunnelen i Stavanger.

MC-føreren har skader i en fot, men skadeomfanget er foreløpig ukjent, opplyser politiet.

Nødetatene er på vei til stedet.

Studioet fortsetter under annonsen
Nina Sørlie Nilssen

To menn pågrepet etter brann i Agder

To menn er pågrepet etter en brann et bygg i Audnedal i Vest-Agder. Politiet tror brannen er påsatt. De anmeldes også for vold mot politiet under pågripelsen.

Brannen oppsto lørdag. Bygget inneholdt både en bolig og et forretningslokale. Politiet tror brannen er påsatt, og de to mennene på 46 og 19 år, er mistenkt i saken, sier operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt til NTB.

De to ble pågrepet lørdag. Under pågripelsen slo og sparket de to politifolk, noe som førte til at disse to måtte oppsøke legevakten.

- Det er ikke snakk om alvorlig skade på politifolkene, men mer enn nok skade til at de to mennene anmeldes, sier Hyberg.

Brannen skjedde i et bygg i Konsmo. Meldingen om brannen kom like før klokken 17.00 lørdag.

Mennene har en tilknytning til forretningslokalet, men det er uklart om de også har en tilknytning til boligen, sier Hyberg.

De to skal avhøres i løpet av søndag. Inden personer ble skadd i brannen.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Nye protester ventet i Hongkong

Et omstridt lovforslag om utleveringer til Kina er lagt på is, men folkets vrede og bitterhet mot ledelsen i Hongkong er ikke kjølnet. Søndag ventes mer uro.

Jimmy Sham fra protestgruppa Civil Human Rights Front sammenligner forslaget om ny lov med å stikke sitt eget folk med kniv. Allerede lørdag gjorde han det klart at de planlagte protestene søndag vil bli avholdt, selv om ledelsen har lagt planene på hold.

– Hongkongs befolkning kommer til å holde ut protestene mot myndighetene, med mindre lovforslaget trekkes for godt, har han uttalt.

Sørgende la søndag ned blomster på fortauet der en 35 år gammel mann omkom lørdag. Han falt ned fra et stillas mens han hengte opp et protestbanner ved et kjøpesenter.

Politiet omtaler dødsfallet som selvmord, men mannen, omtalt ved etternavnet Leung, har allerede oppnådd heltestatus etter dødsulykken lørdag kveld.

Under massedemonstrasjonene forrige søndag skal det ha vært rundt én million som deltok for å uttrykke misnøye med lovforslaget. Da den lovgivende forsamlingen etter planen skulle behandle lovendringen onsdag, blokkerte flere tusen mennesker gatene rundte lokalene, og det endte med at behandlingen ble utsatt. Lørdag kom avgjørelsen om å legge hele planen på is.

Kina støtter Hongkongs leder Carrie Lams beslutning. For aktivistene i Hongkong er det ikke nok. De krever en full skrinlegging av planene om å utlevere ettersøkte i straffesaker fra Hongkong til Kina.

(NTB)

Lars Martin Gimse

303 hotellgjester på gata i Ålesund

Scandic Parken i Ålesund ble søndag morgen evakuert etter at det hadde kommet melding om røykutvikling fra et teknisk rom på hotellet, skriver politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

«Hotellet evakueres i dette øyeblikk», skrev politiet på Twitter klokka 05.35.

Det var person som oppdaget røykutvikling i et teknisk rom på hotellet. I samråd med politi og brannvesen ble det besluttet at brannalarmen skulle utløses.

110-sentralen i Møre og Romsdal meldte at det var kraftig røykutvikling på hotellet.

«Storgata ved Scandic Parken hotell er nå stengt. Er nå samlingsplass for evakuerte», skrevpolitiet på Twitter.

- Det jobbes med å samle sammen de evakuerte på utsida av hotellet. Det blir stilt opp etter de etasjene de blir evakuert fra, opplyste operasjonsleder Erik Mikalsen ved Møre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Det var 284 voksne og 19 barn på hotellet da brannalarmen ble utløst.

Like over klokka 06 kunne brannvesenet at de hadde kontroll på brannen, men at det fortsatt var mye røyk på hotellet.

Men ti over seks søndag morgen, en drøy halvtime etter at de måtte evakuere, fikk de drøyt 300 gjestene lov til å ta seg inn igjen på hotellet.

Lars Martin Gimse

USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone

Amerikansk militære sier at den iranske Revolusjonsgarden forsøkte, men ikke lyktes i, å skyte ned en amerikansk drone over Omanbukta tidligere denne uka.

Ifølge kunngjøringen var dronen på oppdrag og hadde observert det norskeide tankskipet Front Altair mens det sto i brann i Omanbukta etter eksplosjonen onsdag. Dronen var på vei for å gjøre observasjoner rundt det andre tankskipet som skal ha blitt angrepet, japanske Kokuka Courageous.

Ifølge oberstløytnant Earl Brown i det amerikanske militæret skal det amerikanske droneflyet ha blitt forsøkt skutt ned av et modifisert iransk SA-7 bakke-til-luft-missil, minutter etter at dronen var over Front Altair.

Brown sier en analyse av situasjonen tyder på at avfyringen av missilet var et forsøk på å sørge for at dronen ikke fikk overvåket det andre tankskipet.

USA har allerede anklaget Iran for å stå bak angrep mot de to tankskipene og hevder å ha bevis for dette. Bevis de har framlagt, er overvåkingsvideo og -bilder der iranske fartøy angivelig fjerner en udetonert mine fra skroget til det japanske tankskipet.

Iran har avfeid anklager om at de har angrepet tankskipene og forsøkt å fjerne noe fra dem i etterkant.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner

Holdingselskapet Vulcan vil selge verdens største fly Stratolaunch, som etter sigende kun har vært på vingene én gang. Prislapp: 400 millioner dollar.

Verdens største fly gjennomførte i april sin første testflyging over Mojaveørkenen i California. Avstanden fra vingetipp til vingetipp er lenger enn en fotballbane, et vingespenn som er 50 prosent større enn på superjumboen Airbus A380. Nå melder CNBC at flyet kan kjøpes for litt under 3,5 milliarder kroner.

Vulcan var investeringskonsernet til avdøde Paul Allen, en av grunnleggerne bak Microsoft. Milliardæren døde i oktober.

Stratolaunch har to flykropper og er designet for å kunne fly opp til de lavere delene av rommet og slippe en rakett som i sin tur flyr ut i verdensrommet for å plassere ut satellitter.

Tross en temmelig heftig pris skal det ikke være et uselgelig objekt. CNBC nevner romfartsinteresserte milliardærer som Tesla-gründer Elon Musk, Amazon-grunnlegger Jeff Bezos og Virgin-eier Richard Branson som mulige kjøpere. Alle er svært opptatt av reiser ut i rommet.

Stratolaunch har to skrog og seks motorer som tilsvarer dem som sitter på en Boeing 747 Jumbojet. Tanken er at raketten som skal frakte satellitter ut i rommet, skal henge mellom de to flykroppene på Stratolaunch.

(NTB)

Lars Martin Gimse

62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år

Minst 62 kommuner sendte enten i fjor eller har i år sendt ut varsel til innbyggerne om at vannet er så smittefarlig at det må kokes, ifølge Aftenposten.

En kartlegging avisen har gjort viser at noen av kommunene også har fått flere pålegg i perioden.

Kartleggingen viser at de fleste kokepåbud kommer i april og mai. Disse henger ofte sammen med stor snøsmelting, flom og ekstremvær. En annen vanlig årsak er at gamle vannledninger ryker. Da faller trykket og kloakk kommer inn i ledningene, skriver Aftenposten.

Forurensning i forbindelse med vedlikehold eller feil i selve vannmerket er også årsaken i noen av sakene. I enkelte kommuner har kokepåbud blitt innført som et sikkerhetstiltak fordi de manglet oversikt over situasjonen og måtte vente på prøveresultater.

I tillegg til vannskandalen på Askøy, har flere andre kommuner i juni bedt innbyggerne koke vannet. Det gjelder deler av kommuner som Hurum, Kvalsund, Lavangen, Osterøy og Våler.

Hver gang en kommune innfører kokepåbud for innbyggerne, skal Mattilsynet varsles. Ifølge avisen finnes det ikke en oversikt over hvor ofte kommunene innfører kokepåbud.

(NTB)

Lars Martin Gimse

MC-fører alvorlig skadd etter utforkjøring

En MC-fører har pådratt seg alvorlige skader etter en utforkjøring på Jessheim, melder Øst politidistrikt på Twitter.

Sjåføren skal ha pådratt seg bruddskaer i arm og ben.

«Mistanke om uaktsom kjøring i forbindelse med ulykken. Veien er fortsatt stengt i påvente berging», skriver politiet på Twitter.

Lars Martin Gimse

Kraftig jordskjelv registrert nordøst for New Zealand

Et foreløpig tsunamivarsel er sendt ut etter at et jordskjelv med styrke 7,4 rammet de ubebodde Kermadec-øyene nordøst for New Zealand søndag formiddag.

Ifølge US Geological Survey følger myndighetene situasjonen tett for ytterligere tegn på farlige tsunamier. Det foreløpige varselet gjelder mulig tsunami for kystlinjer innen en radius av 300 kilometer unna episenteret til skjelvet. Det er varselsentralen for tsunamier i Stillehavet, The Pacific Tsunami Warning Center, som utsteder slike.

New Zealands sivilforsvar uttaler at det tar minst to timer fra en tsunami er skapt til den når landets kyst.

Skjelvet ble registrert 10.55 lokal tid, 928 kilometer nordøst for byen Tauranga på nordøye i New Zealand.

(NTB)

Lars Martin Gimse

To personer ikke gjort rede for etter båthendelse i Brevik

To personer er ikke gjort rede for etter melding om at en båt gikk i ring i Brevik i Telemark. En person som var i båten, er tatt vare på av helsepersonell.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 00.56 natt til søndag.

Nødetatene og dykkere har rykket ut, og ifølge politiet er det ikke observert personer i vannet.

To personer er ikke gjort rede for, men de skal ha vært i båten, melder politiet på Twitter.

– Vi er på stedet, og vi klarer ikke å observere båten. Det er et vitne som har sett båten, men har vært ganske langt unna, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt til NTB.

Til Dagbladet sier Johnsrud at politiet ikke er helt sikre på hva som har skjedd.

- Vi vet at båten gikk i ring før den antakeligvis har truffet land, noe som sikkert har slått hull i båten. Men vi vet ikke om de to personene var om bord da, sier Johnsrud.

Det er personen som var i båten som har opplyst om de to andre personene som var i båten.

Operasjonslederen forteller at det er svært dypt der de tror båten gikk ned, rundt 40 meter, noe som vil gjøre det svært utfordrende med redningsdykk.

Det er flere vitner som har sett båten gå i ring, og det er også vitner som har sett båten treffe land.

- Vi har ikke noe eksakt punkt der den har gått på land, det er jo mørkt nå, så det er litt antakelser, sier operasjonslederen.

(Dagbladet/NTB)

Foto: Theo Aasland Valen

Mina Janssen

MC-fører kritisk skadd i ulykke

Politiet i Møre og Romsdal melder at en motorsykkel har kjørt av veien utenfor Ålesund.

- Ulykken skjedde på en mindre vei. Føreren kjørte av veien ut i ulendt terreng. Vedkommende ble kastet et godt stykke, sier operasjonsleder Erik Mikalsen i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Føreren er fraktet til sykehus med kritiske skader.

Dagbladet følger saken.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.