Nyhetsstudio

Mina Janssen

Eksplosjon i Damaskus:

En eksplosjon har rammet et militært område i utkanten av Syrias hovedstad Damaskus, melder statlige medier.

- Smellet kunne høres i Damaskus som et resultat av en eksplosjon i en militær sone i Mashrou Dummar, melder det statlige nyhetsbyrået SANA lørdag kveld.

Mashrou Dummar er en forstad vest i hovedstaden.

Årsaken til eksplosjonen, som skal ha skjedd i et lagerbygg, er foreløpig uklar. Den israelske avisa Haaretz viser til meldinger der en militærkilde sier eksplosjonen ikke var et angrep, men skyldes en brann som spredte seg i terrenget.

Damaskus har i stor grad vært relativt forskånet fra den blodige krigen som har herjet i Syria siden en folkeoppstand i 2011 utviklet seg til væpnet opprør mot president Bashar al-Assads regime.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Angelica Hagen

Tatt for promillekjøring - hentet bilen på ny:

En kvinne kjørte i fylla to ganger samme kveld i Rana i Nordland. Politiet fratok henne bilnøkkelen første gang, men da dro hun hjem og hentet reservenøkkelen.

Politiet fikk melding fra vitner i 19.30-tiden onsdag om at en kvinne trolig kjørte med promille. De stoppet kvinnen og hun ble tatt med til legevakten for blodprøve.

Kvinnen ble sendt hjem i taxi, men dro så ut på enda en kjøretur etter å ha hentet reservenøkkelen til bilen.

- Vi fikk på nytt melding fra vitner om at kvinnen var ute og kjørte, så vi rykket ut igjen, sier operasjonsleder Veronica Nylund i Nordland politidistrikt til NTB.

Dermed måtte kvinnen på en ny tur til legevakten.

- Vi har opprettet sak siden hun fortsatt hadde promille, sier operasjonslederen.

Hun sier at det ikke er dagligdags at personer setter seg i bilen igjen etter å ha blitt tatt for promillekjøring.

- Vanligvis holder det at vi beslaglegger nøklene. Vi har nå tatt nøkkelknippe nummer to og håper hun ikke finner flere nøkler, sier Nylund.

(NTB)

Petter Marius Udland

Melding om masseslagsmål i Oslo:

Politiet melder på Twitter at de undersøker meldinger om at flere personer skulle slåss i området Helgesens gate i Oslo.

Det er ikke meldt om skadede etter den mulige hendelsen, men politiet melder om at det skal ha vært sett macheter, balltrær og belter blant de potensielle kamphanene.

Petter Marius Udland

Tiltale mot Kevin Spacey frafalles:

Påtalemyndigheten i Massachusetts i USA frafaller tiltalen i en overgrepssak mot skuespiller Kevin Spacey.

Spacey var tiltalt for å ha skjenket en 18 år gammel mann full, og for deretter ha begått overgrep mot ham på en restaurant og bar på ferieøya Nantucket hvor tenåringen jobbet.

Skuespilleren har nektet for anklagene.

I retten for noen uker siden led påtalemyndigheten i Massachusetts et stort nederlag da Spaceys forsvarere ba mannen om å få undersøke noen videoklipp, som fornærmede har hevdet å ha av overgrepet, men mobiltelefonen var sporløst forsvunnet.

I begynnelsen av juli ble det kjent at mannen som anklager Spacey, droppet et sivilt søksmål mot skuespilleren. En begrunnelse ble aldri gjort kjent.

Flere menn har rettet anklager mot Spacey siden metoo-bevegelsen startet i slutten av 2017. Som følge av anklagene er den Oscar-vinnende skuespillerens rollefigur klippet bort fra filmen «All the Money in the World». Spacey har også fått sparken fra Netflix-serien «House of Cards», hvor han hadde hovedrollen.

(NTB)

Petter Marius Udland

USA nekter å selge Tyrkia F-35 fly:

USA bekrefter at de har utestengt NATO-allierte Tyrkia fra F-35-programmet etter at landet kjøpte rakettsystemet S-400 fra Russland.

USA har gjentatte ganger advart Tyrkia mot å kjøpe det russiske systemet, siden det ikke er kompatibelt med NATOs våpensystemer, spesielt F-35-programmet.

I en uttalelse fra Det hvite hus onsdag kveld heter det at avgjørelsen om å kjøpe det russiske rakettsystemet «gjør videre deltakelse i F-35 umulig».

Amerikanerne har truet med å nekte Tyrkia å kjøpe kampflyene med mindre landet slår strek over avtalen om å kjøpe det russiske rakettsystemet innen 31. juli.

(NTB)

Petter Marius Udland

Syklist alvorlig skadet:

En syklist skal ha blitt alvorlig skadet etter å ha falt i Levanger sentrum onsdag.

Det melder Politiet i Trøndelag på Twitter.

Mannen det er snakk om skal ha falt i bakken og slått hodet og politiet jobber nå med å undersøke omstendighetene rundt fallet

- Mannen var bevistløs og er nå fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim, sier jourhavende jurist, Ellen Moksnes Andresen til Dagbladet.

Petter Marius Udland

Kvinne omkommet på Sunnmøre:

Det melder politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

To kvinner i 30-årene skal tidligere onsdag blitt skadet under en tur ved Litledalshornet i Ørsta.

Operasjonsleder Tove Anita Asp opplyser til Dagbladet at kvinnene ikke var hjemmehørende i kommunen. Hun vil ikke utdype mer utover det.

- Det vi vet foreløpig er at det har løsnet en eller flere steiner som har truffet dem, sier hun.

Både redningshelikopter og luftambulanse kom til stedet. Den ene kvinnen var lettere skadet, mens den andre kvinnen trolig omkom på stedet, opplyser Asp.

Petter Marius Udland

Mann pågrepet for vold med balltre:

En mann i 20-årene er pågrepet etter at han skal ha angrepet en annen mann med balltre i Odda.

Det melder Vest politidistrikt på twitter.

Fornærmede, som er i 40-årene, ble tatt til legevakten etter at han skal ha blitt slått i ribbeina, armen og i bakhodet.

- Det er snakk om to kjenninger av politiet, sier operasjonsleder Terje Magnussen til Dagbladet. Han opplyser at fornærmede blir fulgt opp, men skal ikke være alvorlig skadet.

Petter Marius Udland

Norge bryter EUs tvangsreturer-krav :

Norge er pliktet til å føre uavhengig tilsyn med tvangsreturer av asylsøkere. Åtte år etter at EUs returdirektiv trådte i kraft, er tilsynet ennå ikke på plass.

Norge har vært pliktet til å føre uavhengig tilsyn siden EUs returdirektiv trådte i kraft i norsk lov på julaften i 2010, ifølge Vårt Land.

Siden da har Norge tvangsreturnert over 55.000 asylsøkere, viser tall fra Politiets utlendingsenhet (PU).

Vårt Land har spurt Justisdepartementet hvorfor en uavhengig tilsynsordning ikke er på plass.

– I 2010 ble det antatt at det overordnede systemet for tilsyn tilfredsstilte direktivets krav. Men gjennom Schengen-evalueringer av Norge i 2012 og 2017 har det blitt klart at det kreves en mer entydig plassering av ansvaret, svarer departementet.

De har ikke svart på hvordan tilsynsrådet kan være uavhengig når det oppnevnes og finansieres av departementet og når deltakelse på returtransport må avklares og budsjetteres hos PU.

(NTB)

Angelica Hagen

Krekar varetektsfengsles i fire uker:

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, varetektsfengsles i fire uker. Det kommer fram i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett. Kjennelsen er i tråd med PSTs påstand.

Krekar anker kjennelsen, skriver NTB.

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, opplyste under fengslingsmøtet tidligere i dag at hans klient motsetter seg arrestasjonen og er klar på at det ikke er grunnlag for å holde ham i varetekt.

Krekar ble mandag dømt til tolv års fengsel i Italia og ble pågrepet av PST samme kveld. Tidligere i dag skrev NRK at Italia vil be om utlevering av Krekar.

Retten mener at Krekar med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått forholdet angitt i den italienske arrestordren, heter det i kjennelsen. Oslo tingrett mener det er grunn til å frykte at mulla Krekar vil unndra seg rettsforfølgelsen i Italia, og viser blant annet til straffenivået på tolv år.

Italienske myndigheter hevder at Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). De mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere, som alle ble pågrepet under en politiaksjon 12. november 2015.

Krekar med tirade i retten

Krekar med tirade i retten

dagbladet
Petter Marius Udland

USA nekter Myanmars topp-generaler innreise:

Det sier det amerikanske utenriksdepartementet i en pressemelding.
Soe Win, Than Oom, Aung Aung og ikke minst militærets øverstkommanderende Min Aung Hlaing er generalene som nektes innreise.

USA er dermed det første landet som tar denne type skritt for å sanksjonere myanmars øverste ledere.

Utenriksdepartementet peker på landets behandling av Rohingya minoriteten som en utløsende årsak til avgjørelsen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.