Nyhetsstudio

Mina Janssen

Benin: Politiet drepte to under protest :

Politiet i Benin drepte to demonstranter da de forsøkte å stanse en demonstrasjon som har pågått i flere dager i Save, ifølge byens ordfører.

Det vestafrikanske landet har de siste dagene vært preget av omfattende uro, og også fredag åpnet medlemmer av sikkerhetsstyrkene ild med skarp ammunisjon mot demonstranter i de to byene Save og Tchaourou i det sentrale Benin.

Det er uklart hvor mange som ble rammet av volden, som en lokalpolitiker beskrev som ekstrem. Lørdag åpnet politiet igjen ild mot folk som hadde sperret en riksvei i Save siden tirsdag.

- Det var en skuddveksling mellom politiet og maskerte enkeltpersoner. Sju sivile ble brakt til sykehus, og det var også to døde, sier ordfører Timothee Biaou.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

Hetebølge i verdens nordligste bosetning:

Temperaturen i verdens nordligste permanent bebodde bosetning, Alert i Canada, nådde i helgen uvanlig høye 21 grader.

- Det er ganske fenomenalt som statistikk. Dette er bare ett eksempel blant hundrevis av andre rekorder som global oppvarming fører til, sier Armel Castellan, som er meteorolog i Canadas miljøverndepartement.

Temperaturen ble registrert søndag i Alert, som er en permanent canadisk militærbase på 82 grader nord, der det har vært en værstasjon siden 1950.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Jente (6) truffet av golfball - døde:

En seks år gammel jente i den amerikanske delstaten Utah ble erklært død mandag, etter at hun ved uhell ble truffet av en av sine fars golfballer, skriver AP.

Ifølge politiet skal ulykken ha skjedd på golfbanen Sleepy Rigde i Orem, og ballen skal ha truffet jenta i bakhodet.

Hun ble fraktet til sykehuset i Salt Lake City i luftambulanse med kritiske skader, men livet stod ikke til å redde.

Politiet kaller hendelsen et tragisk uhell. De har ikke gått ut med identiteten på de involverte.

Tharald Halvorsen

Tidligere høyesterettsdommer er død:

Tidligere høyesterettsdommer i USA, John Paul Stevens, er død, 99 år gammel.

Stevens, som satt i høyesterett i Washington i 35 år, døde som følge av et slag i sitt hjem i Florida tirsdag.

Han ble nominert til høyesterett av den republikanske presidenten Gerald Ford i 1975, men ble etter hvert rettens mest liberale dommer og satt til han var over 90. Han gikk av i 2010.

(NTB)

Foto: AP
Tharald Halvorsen

Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt:

Hittil i år er det blitt solgt 668 tonn rødt kjøtt mindre enn i samme periode i fjor.

Nedgangen fra januar til midten av juni i år ligger på 4,1 prosent, skriver Dagsavisen.

- Kjøttforbruket i Norge har økt gjennom hele 1900-tallet, og spesielt etter 80-tallet og fram til nå. Det interessante nå er at forbruket av rødt kjøtt har stagnert og så hatt en nedgang det siste året, sier SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge.

Tallene gjelder salg i dagligvarefirmaene Norgesgruppen, Coop, Rema 1000 og Bunnpris og er hentet fra analyseselskapet Nielsen.

Bugge presiserer at nedgangen kun gjelder rødt kjøtt, og at kjøtt generelt har hatt en økning de siste fem årene. Hun tror at dette kan ha noe å gjøre med forbrukernes bevissthet.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Tre biler i brann i Langesund:

Flere beboere ble evakuert da tre biler brant i Langesund i Telemark natt til onsdag.

Politiet fikk melding om brannene ved Stathelleveien klokken 1.40. Det var en stund fare for spredning til en båt som ligger på land.

- Samtidig ble flere lokale beboere evakuert. Litt over klokken 2 opplyser brannvesenet at de har kontroll på brannen, sier Trond Egil Groth i Sørøst politidistrikt til NTB.

Det er ikke meldt om personskader.

(NTB)

Angelica Hagen

Trollpikken blir maskot :

Fjellformasjonen Trollpikken blir maskot for prostatasaken og skal dekoreres med blå sløyfe i en måned. 3. november blir det en seremoni som markerer at den nasjonale Blå Sløyfe-aksjonen er i gang, ifølge Stavanger Aftenblad.

Det er Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen (PROFO) som står bak.

- Trollpikken ble oppdaget potent. Vandaler gjorde den impotent. Dyktige «kirurger» fikk den potent igjen. Det er sykdomsbildet for mange av oss som rammes av prostatakreft, sier lokallagsleder Egil Egge i PROFO Stavanger og Omegn.

Egge håper på tidenes største folkevandring til fjellformasjonen. Det var han selv som foreslo Trollpikken som maskot. Han understreker at det viktigste med stuntet er at flere menn skal bli minnet om at de må sjekke seg for prostatakreft.

- I tillegg er det viktig med forskning og at alle som blir rammet får den beste behandlingen som er å oppdrive, sier han.

(NTB)

BLIR MASKOT: Trollpikken blir maskot for prostatasaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Fjorårets snakkis: Slik går det med «Trollpikken»

Fjorårets snakkis: Slik går det med «Trollpikken»

dagbladet
Petter Marius Udland

Sprayet politiet med pepperspray:

En patrulje fra Oslo-politiet skal ha blitt forsøkt sprayet med pepperspray rett før kl. 21, tirsdag kveld.

- Våre mannskaper havnet i en situasjon der en skal ha forsøkt å spraye med pepperspray uten at politiet ble truffet. Gjerningspersonen løp fra stedet, men ble raskt innhentet, sier operasjonsleder Tor Jøkling til Dagbladet.

Den pågrepne er i slutten av tenårene.

Hendelsen skjedde uten videre dramatikk, men Jøkling påpeker at det er svært sjelden slike våpen blir brukt mot politiet.

Angelica Hagen

NRK: Italia vil sende Krekar ut:

Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning, skriver NRK som har fått tilgang til terrordommen mot ham.

Krekar ble mandag dømt til tolv års fengsel i Italia og ble pågrepet av PST natt til tirsdag.

- Dommen medfører at mulla Krekar blir utvist fra Italia etter å ha sonet dommen. Han kan helt sikkert ikke sendes til Irak, som har dødsstraff. Samtidig kan vi heller ikke utelukke at det om noen år kan bli juridiske endringer her hva angår spørsmålet om utvisning fra Italia, skriver Krekars italienske advokat Enrica Franzini i en e-post til NRK.

Krekar under pågripelsen: «Islam kommer til dere!»

Krekar under pågripelsen: «Islam kommer til dere!»

dagbladet
Marthe Ihle

Mann omkom i dykkeulykke:

Politiet i Trøndelag melder tirsdag kveld at en mann i 60-åra har omkommet i en drukningsulykke på Hitra.

Ulykken skjedde i forbindelse med dykking, opplyser politiet.

- Vi fikk inn melding kl. 18 om en ulykke der det ble meldt om mulig drukning. Det viste seg at det var en mann i 60 årene som hadde fått et illebefinnende og druknet som følge av det, sier operasjonsleder Ebbe Kimo til Dagbladet.

Mannen skal ha vært en erfaren dykker og på stedet i forbindelse med undervisning på en dykkerskole. Ifølge Adressa var mannen dykkeinstruktør.

Familien skal være på stedet og er orientert om ulykken. Mannen er av utenlandsk opprinnelse.

Marthe Ihle

- von der Leyen EU-kommisjonens nye president:

Ursula von der Leyen (60) er med god margin valgt som EU-kommisjonens president etter en avstemning i EU-parlamentet.

Dermed overtar von der Leyen presidentposten i EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker fra 1. november. Hun blir første kvinnelige president i EU-kommisjonen, og også første tysker på over 50 år med EUs aller gjeveste toppjobb.

383 stemte for den tyske kandidaten og 327 stemte imot. 22 medlemmer av EU-parlamentet stemte blankt, og én stemme ble forkastet. Parlamentet består for øyeblikket av 747 medlemmer og det magiske stemmetallet den tyske kristendemokraten trengte for absolutt flertall, var 374.

(NTB)

Foto: AP

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.