Nyhetsstudio

Mina Janssen

MC-fører kritisk skadd i ulykke :

Politiet i Møre og Romsdal melder at en motorsykkel har kjørt av veien utenfor Ålesund.

- Ulykken skjedde på en mindre vei. Føreren kjørte av veien ut i ulendt terreng. Vedkommende ble kastet et godt stykke, sier operasjonsleder Erik Mikalsen i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Føreren er fraktet til sykehus med kritiske skader.

Dagbladet følger saken.

Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

Insulinpumpe kan hackes – brukere bes om å være på vakt:

Brukere av insulinpumpen «Minimed 508» og «MiniMed Paradigm» blir bedt om å sjekke pumpen av Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), skriver Avisa Nordland.

Årsaken er at leverandøren av pumpen har avdekket en mulighet for at uvedkommende via et datasystem teoretisk kan ha kommet seg «inn på pumpen» og endret innstillingene, skriver avisa.

For at uvedkommende skal kunne ha mulighet til å endre innstillingene må de ifølge UNN ha høy teknisk kompetanse, kjenne serienummeret til pumpen og befinne seg i nærheten av den. Selskapet Meditronic, som produserer pumpen, kjenner så langt ikke til at dette har skjedd noe sted i verden.

Ifølge sykehuset betyr ikke feilen noe for vanlig bruk av insulinpumpen, men de oppfordrer om ikke å dele pumpens serienummer og ikke plugge enheten i andre datamaskiner enn egen PC. Brukere bes også være oppmerksomme på varsler fra pumpen som avviker fra normalen.

Sikkerhetshullet gjelder pumper som er utlevert fra sykehuset de siste fem årene.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Politiet mener brann i Stjørdal var påsatt:

23 personer ble evakuert da det brøt ut brann i et boligkompleks i Stjørdal i Trøndelag fredag morgen. Politiet mener nå brannen var påsatt.

Politiet meldte om hendelsen klokka 05.19.

- Det er observert brann i flere søppelbøtter rundt bygget. De oppstår sjelden av seg selv, sa operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt til NTB fredag morgen.

Gjennom for- og ettermiddagen har politiets krimteknikere jobbet på stedet for å finne årsaken til brannen, skriver Trønder-Avisa.

- Teknikerne utelukker at dette har skjedd på annen måte enn ved tilføring av bar ild, sier etterforskningsleder Annar Sparby for politiet i Stjørdal.

Boligkomplekset ble raskt tømt for de 23 personene som befant seg der. Ingen ble skadd i brannen.

- Det er ikke snakk om overtenning, men huset regnes for å være ubeboelig. Beboerne vil få et midlertidig sted å være, sier Kimo.

(NTB)

23 evakuert etter brann i Stjørdal sentrum

23 evakuert etter brann i Stjørdal sentrum

dagbladet
Tharald Halvorsen

18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie:

En 18 år gammel mann er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til 60 dagers fengsel for å ha filmet og delt en video av et samleie med ei 17 år gammel jente.

Mannen delte videoen med fem andre personer via Snapchat. Jenta var beruset under samleiet og fikk først vite om filmingen etterpå, ifølge dommen.

18-åringen må betale 20.000 kroner i oppreisning til jenta.

Jentas ansikt skal ikke ha vært synlig i videoen, og normalstraffen i lignende tilfeller er mellom 90 og 120 dagers fengsel. I kjennelsen legges det vekt på at mannen har kommet med en uforbeholden tilståelse, noe som gir fradrag i straffen.

Fordi hun er mindreårig dømmes han for å ha produsert og delt fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn eller fremstillinger som seksualiserer barn.

Han dømmes også for å ha krenket en annens fred.

(NTB)

Foto: Ole Martin Wold/NTB scanpix
Tharald Halvorsen

To personer skadd i dresinulykke – en hentes av luftambulanse:

To personer er skadd i en dresinulykke ved Lavoll i Flekkefjord. En av dem hentes av luftambulanse, mens den andre sendes til sykehus i ambulanse.

Det er ikke kjent hvilke skader de to har, opplyser operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 15.16.

Ifølge den første meldingen hadde en person falt og var bevisstløs.

En dresin kalles også skinnesykkel og er et framkomstmiddel som brukes på jernbaneskinner.

(NTB)

Tharald Halvorsen

To gutter dømt i Danmark for deling av drapsvideo fra Marokko:

To gutter på 16 og 17 år er i Danmark dømt til tre måneders betinget fengsel for å ha delt en video av drapet på en dansk student i Marokko.

17-åringen ble dømt til tre måneders betinget fengsel og 80 timers samfunnstjeneste, mens 16-åringen fikk betinget straff mot av han underlegger seg tilsyn av myndighetene. Hvis myndighetene finner det nødvendig, skal han i tillegg til psykologisk eller psykiatrisk behandling. De to delte drapsvideoen på Facebook Messenger.

Påtaleansvarlig Anemarie Haahr sier hun er tilfreds med fredagens dom.

- Den sender et signal om at det er snakk om deling av en video med svært krenkende innhold. Dommen forholder seg til dels til at det er snakk om to skoleelever, sier hun i en pressemelding.

En rekke personer er i Danmark siktet for å ha delt videoen som viser drapet på Louisa Vesterager Jespersen (24). Hun ble drept i desember i fjor sammen med sin norske studievenninne Maren Ueland (28).

De to kvinnene var på tur i Atlasfjellene da de ble drept ved byen Imlil 17. desember i fjor. De tre hovedmennene bak drapene ble dømt til døden tidligere denne uken.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Nordmann går av som sjef for oljeservicegiganten Schlumberger:

Paal Kibsgaard går av som toppsjef i oljeservicegiganten Schlumberger etter åtte år. Han har tidligere blitt regnet som verdens best betalte nordmann.

Kibsgaard går av som toppsjef og styremedlem fra 1. august, melder Schlumberger i en pressemelding.

Selskapet er verdens største innen oljeservice, og har over 100.000 ansatte i over 85 land.

Han blir erstattet av Olivier Le Peuch, som begynte i selskapet i 1987 som elektroingeniør, og siden februar i år har vært visedirektør i selskapet.

Ifølge E24 fikk Kibsgaard i 2016 156 millioner kroner i lønn, noe som ifølge nettstedet gjorde ham til verdens best betalte nordmann.

Kibsgaard har tidligere sagt til Dagens Næringsliv at han i fjor sommer ba styret om å se etter en etterfølger for ham.

(NTB)

Nicolai Eriksen

Fly kjørte ut av rullebanen - endte i åker:

Politiet i Øst melder om et enslig fly som har kjørt av rullebanen i Rakkestad.

Flyet havnet i åkeren ved testing da bremsen på ett hjul røk.

Det er ikke meldt om noen personskade.

Det var kun piloten som var i flyet.

Politiet har vært på stedet og snakket med piloten. Havarikommisjonen sivil luftfart er varslet.

Tharald Halvorsen

De omkomne i Umeå er identifisert:

De omkomne etter flystyrten i Umeå i Sverige forrige søndag er identifisert, skriver svenske Aftonbladet.

Sju menn og to kvinner omkom, åtte av de var fallskjermhoppere og èn var pilot.
De omkomne var mellom 20 og 55 år, seks av dem var i 20-årene.

Mina Nystuen

Seks personer involvert i bilulykke i Agder:

Seks personer skal være involvert i en bilulykke i Trægdeveien mot Valand i Agder.

To biler er involvert, nødetatene er på vei til stedet.

- Alle skal være bevisst. Det fremstår så langt ikke som en alvorlig personskade, sier operasjonsleder Lars Hyberg til Dagbladet.

Politiet oppdaterer på Twitter rett før 15:00 at ingen er hardt skadet i ulykken.

Tharald Halvorsen

Rødt farenivå for Veslemannen:

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser til NRK og NTB at farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt. Dermed må beboerne evakueres på nytt.

Politimesteren har ved 14:40-tida iverksatt ferdsels- og oppholdsforbud i området. Det vil gjelde inntil annen beskjed blir gitt, skriver politiet på Twitter.

Flere større fjellsprang i Veslemannen fredag morgen førte til at NVE først oppjusterte farenivået til oransje.

I år har det vært flere større bevegelser tidligere enn normalt. Ifølge NVE akselererer fjellpartiet raskt, også når det bare kommer små nedbørsmengder. Dette tyder på dårligere stabilitet i fjellpartiet Mannen. Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av fjellpartiet.

Tirsdag 9. juli ble farenivået senket fra rødt til gult, etter at beboerne hadde blitt evakuert for 13. gang siden 2014.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Nina Sørlie Nilssen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.