Nyhetsstudio

Nina Sørlie Nilssen

Overtent hus i Karasjok:

Politiet i Finnmark melder på Twitter om et overtent hus i Borijasnjarga med spredning til nabobygningen.

Nødetatene er på stedet, og slukking pågår.

Studioet fortsetter under annonsen
Petter Marius Udland

Norge bryter EUs tvangsreturer-krav :

Norge er pliktet til å føre uavhengig tilsyn med tvangsreturer av asylsøkere. Åtte år etter at EUs returdirektiv trådte i kraft, er tilsynet ennå ikke på plass.

Norge har vært pliktet til å føre uavhengig tilsyn siden EUs returdirektiv trådte i kraft i norsk lov på julaften i 2010, ifølge Vårt Land.

Siden da har Norge tvangsreturnert over 55.000 asylsøkere, viser tall fra Politiets utlendingsenhet (PU).

Vårt Land har spurt Justisdepartementet hvorfor en uavhengig tilsynsordning ikke er på plass.

– I 2010 ble det antatt at det overordnede systemet for tilsyn tilfredsstilte direktivets krav. Men gjennom Schengen-evalueringer av Norge i 2012 og 2017 har det blitt klart at det kreves en mer entydig plassering av ansvaret, svarer departementet.

De har ikke svart på hvordan tilsynsrådet kan være uavhengig når det oppnevnes og finansieres av departementet og når deltakelse på returtransport må avklares og budsjetteres hos PU.

(NTB)

Angelica Hagen

Krekar varetektsfengsles i fire uker:

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, varetektsfengsles i fire uker. Det kommer fram i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett. Kjennelsen er i tråd med PSTs påstand.

Krekar anker kjennelsen, skriver NTB.

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, opplyste under fengslingsmøtet tidligere i dag at hans klient motsetter seg arrestasjonen og er klar på at det ikke er grunnlag for å holde ham i varetekt.

Krekar ble mandag dømt til tolv års fengsel i Italia og ble pågrepet av PST samme kveld. Tidligere i dag skrev NRK at Italia vil be om utlevering av Krekar.

Retten mener at Krekar med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått forholdet angitt i den italienske arrestordren, heter det i kjennelsen. Oslo tingrett mener det er grunn til å frykte at mulla Krekar vil unndra seg rettsforfølgelsen i Italia, og viser blant annet til straffenivået på tolv år.

Italienske myndigheter hevder at Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). De mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere, som alle ble pågrepet under en politiaksjon 12. november 2015.

Krekar med tirade i retten

Krekar med tirade i retten

dagbladet
Petter Marius Udland

USA nekter Myanmars topp-generaler innreise:

Det sier det amerikanske utenriksdepartementet i en pressemelding.
Soe Win, Than Oom, Aung Aung og ikke minst militærets øverstkommanderende Min Aung Hlaing er generalene som nektes innreise.

USA er dermed det første landet som tar denne type skritt for å sanksjonere myanmars øverste ledere.

Utenriksdepartementet peker på landets behandling av Rohingya minoriteten som en utløsende årsak til avgjørelsen.

Kristian Tvedt

- Fire personer halshogd i Egypt:

Væpnede personer har halshogd fire mennesker nord på den urolige Sinai-halvøya i Egypt, ifølge kilder i den lokale sikkerhetstjenesten.

De egyptiske kildene sier til nyhetsbyrået AP at gjerningspersonene angrep en gruppe mennesker i småbyen Bir al-Abd onsdag.

Fire av dem ble halshogd, mens en femte person ble bortført etter å ha blitt anklaget for samarbeid med sikkerhetsstyrkene, ifølge kildene.

Egypt kjemper mot et væpnet islamistisk opprør ledet av IS i Sinai-ørkenen. Opprøret har vokst siden det egyptiske militæret i 2013 kuppet makten fra landets første folkevalgte president, som kom fra Det muslimske brorskapet.

Opprørerne har utført en lang rekke angrep, de fleste av dem rettet mot Egypts kristne minoritet, samt sikkerhetsstyrkene.

(NTB)

Petter Marius Udland

Tyrkisk diplomat drept i Irak:

En tyrkisk diplomat og minst én annen person er drept i et skyteangrep på en restaurant i byen Arbil nord i Irak.

Tyrkiske myndigheter har bekreftet at en av deres ansatte ved det tyrkiske konsulatet i Arbil har blitt drept. Ifølge myndighetene i Arbil ble i tillegg minst én sivil person drept, mens en annen sivil ble såret.

President Recep Tayyip Erdogan fordømmer angrepet og sier Tyrkia legger press på irakiske myndigheter til å raskt pågripe gjerningspersonen.

Lørdag opplyste det tyrkiske forsvarsdepartementet at de utvider den militære offensiven som startet i mai i Nord-Irak.

(NTB)

Petter Marius Udland

El Chapo dømt til livstid i USA:

Den mexicanske narkoforbryteren Joaquin «El Chapo» Guzman (62) er som ventet dømt til livstid i fengsel av en domstol i New York.

Guzman ble av en jury i februar kjent skyldig på alle tiltalepunkter, som omfattet drap, hvitvasking av penger og smugling av mange tonn tunge narkotiske stoffer til USA.

62-åringens kone ankom onsdag den tungt bevoktede føderale domstolen i Brooklyn, hvor straffeutmålingen ble lest opp.

Det var ventet at Guzman kom til å bli dømt til fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse. Soningen skjer trolig i et høysikkerhetsfengsel i Florence i delstaten Colorado.

Spenningen rundt onsdagens rettsmøte var derfor mest knyttet til hva han ville si da dommeren ga ham ordet i rettssalen.

Her hevdet han at han er blitt nektet en rettferdig rettssak, mens «hele verden så på». 62-åringen sa videre at saken er blitt svertet av uriktig opptreden fra jurymedlemmer og klaget over fengslingsforholdene i New York.

«El Chapo» er tidligere leder for det mexicanske Sinaloa-kartellet og sto i flere år på magasinet Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Rettssaken i New York pågikk i tre måneder, og retten fikk et oppsiktsvekkende innblikk i driften av et av verdens største narkokarteller.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix / AP
Narkoimperiet lever videre: - Ingen blir større enn ham

Narkoimperiet lever videre: - Ingen blir større enn ham

dagbladet
Petter Marius Udland

NRK: Italia vil ha Krekar utlevert:

Det bekrefter det italienske utenriksdepartementet til kanalen.

Mandag kveld ble Krekar, pågrepet av PST etter en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.

Petter Marius Udland

Syklist fløyet til sykehus fra preikestolveien:

En syklist som lå i veien ved preikestolvegen i Rogaland er fløyet til Stavanger universitetssykehus med luftambulanse.

Skadeomfanget til syklisten er ikke klart, men Sør-Vest politidistrikt skriver på Twitter at han skal ha blødd fra hodet. Mannen er i 50-årene.

Det var tidligere trafikale problemer på stedet, men dette skal nå ha løst seg opp.

Petter Marius Udland

Statsministeren til VG: Krekar kan bli utlevert:

Erna Solberg sier til avisen at mulla Krekar kan bli utlevert før det foreligger rettskraftig dom.

– Italienske myndigheter har begjært Krekar pågrepet med henblikk på utlevering til Italia, sier Solberg til VG.

Solberg vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt hun selv mener Krekar bør utleveres.

Krekar ble pågrepet av PST natt til tirsdag etter at han samme dag ble dømt til tolv års fengsel av en italiensk domstol.


Tharald Halvorsen

Syklist døde etter ulykke i Nordland:

En 45 år gammel syklist som søndag ble sendt til sykehus med alvorlige hodeskader, er onsdag ettermiddag bekreftet død.

Det melder hans arbeidsgiver, ifølge Helgelands Blad.

- På vegne av meg og min familie og firmaet Alstahaug Byggteknikk, kondolerer jeg så mye overfor familien, sier daglig leder Robert Kowalczyk til lokalavisen.

Mannen ble søndag funnet skadd i en undergang, og det er uvisst hvor lenge han hadde ligget der.

- Det er ikke en undergang med mye trafikk i, og han lå ikke sånn til at han var synlig for bilister som kjørte forbi, sa lensmann Tom Giertsen tirsdag.

Politiet tror ikke mannen hadde på seg hjelm da han falt.

Mannen ble først sendt til sykehuset i Sandnessjøen med det som ble beskrevet som alvorlige skader. Han ble siden overført til Universitetssykehuset i Tromsø, som senere opplyste at mannen hadde kritiske skader.

(NTB/Dagbladet)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.