Nyhetsstudio

Svenske SJ får togkontrakten:

Svenske SJ Norge AS har fått kontrakten om å drive togtrafikken på sju togstrekninger. Disse er Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen.

Dette er andre runde av konkurranseutsetting av togtrafikken i Norge.

Kontrakten er for en periode på inntil ti og et halvt år og trafikken skal starte opp fra juni 2020.

- Kundene kommer til å se de samme ansatte i nye drakter. Fra desember 2021 vil vi se en økning i antall tog som går og bedre tilbud, sier Slotsvik.

Mens kvalitet var vektet 60 prosent og pris vektet 40 prosent i konkurransen om den første trafikkpakken med blant annet Sørlandsbanen, er vektingen endret til 50 prosent pris, 45 prosent kvalitet og 5 prosent oppdragsforståelse i konkurransen om trafikkpakke nord.

I konkurransegrunnlaget for pakken blir kvaliteten på tilbudet først sikret gjennom flere minstekrav.

Britiske GoAhead vant trafikkpakke 1 i fjor. Selskapet overtar driften Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen fra 15. desember.

Studioet fortsetter under annonsen

Skuddoffer i Tønsberg er død.:

Politiet melder i en pressemelding at mannen som ble skutt i Tønsberg tirsdag, er død.

Like før klokken 22.15 tirsdag kveld mottok politiet i Sør-Øst en melding om en skadd person ved Heimdal, like utenfor sentrum av Tønsberg.

Dagbladet kommer med mer.

314 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 314 coronasmittede i Norge. Det er 162 færre enn snittet de siste sju dagene og 380 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.334 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 476. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 694.

Ved midnatt natt til onsdag var 5,0 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor.

Av de har 108.342 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

- Gjorde det rette:

USAs tidligere president, Barack Obama var rask med å kommentere etter at den tidligere politimannen Derek Chauvin tirsdag ble funnet skyldig i drapet på George Floyd.

- I dag gjorde juryen det rette. Men ekte rettferdighet krever mye mer. Michelle og jeg sender våre bønner til Floyd-familien, og vi står sammen med alle dem som er dedikert til å garantere at alle amerikanere får full rettferdighet, slik George og så mange andre er blitt nektet, skriver Obama på Twitter.

Mann i 30-åra skadd. Etterlyser vitner:

Like før klokken 22.15 tirsdag kveld mottok politiet i Sør-Øst en melding om en skadd person ved Heimdal, like utenfor sentrum av Tønsberg.

Det ble meldt om at det kunne dreie seg om en skyteepisode, opplyser politiet i en pressemelding. Mannen ble raskt fraktet til sykehuset i Vestfold, som ligger noen hundre meter fra der mannen ble funnet.

Mannen i begynnelsen av 30-åra var ved bevissthet da ambulansepersonell tok hånd om mannen. Han ligger mandag kveld på operasjonsbordet ved sykehuset.

Politiet har store ressurser på stedet og søker etter en eller flere gjerningspersoner, skriver de i pressemeldingen. Det er iverksatt en omfattende etterforskning og det er satt opp kontroll ved utfartsveiene fra Tønsberg.

Politiet oppfordrer eventuelle vitner til hendelsen som fant sted ved Kilen industriområde på Heimdal. Politiet er også interessert i observasjoner i tida før 22.15 i det aktuelle området, eventuelt også observasjoner av biler som har kjørt i stor fart fra stedet rundt klokken 22.15 som eventuelt kan ha noe med hendelsen å gjøre.

Det er også av interesse hvis noen kan ha hørt skudd som har blitt avfyrt på Kilen øst for Tønsberg sentrum.

TØNSBERG: Mann fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Snakket med Floyds familie:

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris fulgte domsavsigelsen mot Derek Chauvin fra Det hvite hus.

- I det minste gir dette noe rettferdighet. Vi skal begynne å forandre verden. Vi skal gjøre mye, sa Biden da han etterpå snakket med familien til drapsofferet George Floyd, ifølge video fra telefonsamtalen hvor også Harris deltok.

- Dette var et drap på høylys dag. Og det rev plasteret av den systemiske rasismen i USA, sier Biden i sin tale.

- Vi skal sørge for at ettermælet hans forblir inntakt. Noe godt skal komme ut av denne tragedien, sa Harris.

Seinere holdt både Harris og Biden taler til det amerikanske folk i kjølvannet av denne historiske saken. Der tok de til orde for omfattende reform av politiet for å holde politibetjenter mer ansvarlige.

- Dette er langt på overtid. Amerika har en lang historie med systemisk rasisme, sier Harris.

HEDRET: Visepresident Kamala Harris og president Joe Biden fulgte domsavsigelsen i drapssaken mot Derek Chauvin. Foto: Brendan Smialowski / AFP
- Historisk vendepunkt

- Historisk vendepunkt

dagbladet

- Historisk vendepunkt:

Floyd-familiens advokat sier umiddelbart etter juryens avgjørelse i saken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin at dette er et historisk vendepunkt. Det melder AFP News.

Rettssaken startet 29. mars, og juryen trakk seg tilbake mandag kveld for å komme fram til en kjennelse. Etter drøyt 11 timers diskusjon kom den fram til sin kjennelse.

Juryen erklærte Chauvin skyldig på alle tre punkter, inkludert «second-degree murder», som var det mest alvorlige tiltalepunktet. Det kan best oversettes med forsettlig drap, og innebærer at juryen finner det bevist at Chauvin mente å påføre Floyd kroppslig skade.

Nå gjenstår rettens dom, som er ventet om fire til seks uker.

Melding om mann skutt i Tønsberg:

Ifølge Sør-Øst politidistrikt har de fått melding om at en mann er skutt i Tønsberg.

Ifølge politiets opplysninger er mannen skutt i området ved Heimdal. Han er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

- Ukjent årsak, bakgrunn og hendelsesforløp, melder politiet, og opplyser at de jobber med informasjonsinnhenting.

- Nå er mannskaper ute for å skaffe en oversikt over hva som skal ha skjedd, og de er nå på stedet. Én person er ført til sykehus, sier politiinspektør Espen Bredesen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han kan ikke bekrefte at det har blitt skutt med våpen, men han sier at politiet nå avhører vitner på stedet.

- Det er igangsatt etterforskning, og dette vil nå bli fulgt opp, sier Bredesen.

Dagbladet kommer med mer.

• Vet du noe om hendelsen, eller har du bilder og/eller video? Tips oss!

UTRYKNING: Store politistyrker er på plass på Heimdal i Tønsberg. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Unntakstilstand i Portland:

Borgermester i Portland, Ted Wheeler, erklærer unntakstilstand i Portland i forbindelse med juryens avgjørelse i George Floyd-saken.

Avgjørelsen kommer tirsdag kveld norsk tid, og flere stater har kalt ut både nasjonalgarden og forhøyet sikkerheten i forkant.

- Jeg håper at innbyggerne i Portland vil respondere med ro og ha sine naboer i tankene, uavhengig av hva juryen beslutter, sier Wheeler i en uttalelse.

Også i New York er sikkerheten trappet opp. Politiet står klare, i påvente av eventuelle protester og opptøyer i forbindelse med juryens avgjørelse.

Festarrangør nekter å betale coronabot:

Arrangøren av en fest i Bergen fikk i november en bot på 10 000 kroner for brudd på smittevernreglene, men nekter å vedta boten. Nå kan saken havne i retten.

Bergens Tidende melder at advokat John Christian Elden, som representerer festarrangøren i saken, i et elleve sider langt brev til Vest politidistrikt argumenterer for at festforelegget må trekkes. Årsaken er at det ikke er gyldig, mener Elden.

Da festarrangøren ble bøtelagt var det et lokalt forbud mot private sammenkomster med flere enn fem deltakere i Bergen. I brevet til Vest politidistrikt argumenterer Elden for flere forhold som han mener kan bety at forelegget er ugyldig.

Blant annet trekker han fram at forbudet kan bryte med menneskerettighetene, at det ikke var et skriftlig grunnlag for vurderingene som ble gjort da loven ble innført av byrådet, og at smittevernlegen i Bergen frarådet begrensningen på fem personer.

Politiadvokat Øivind Rune Bjørkås bekrefter overfor BT at tre personer ikke har vedtatt forelegget de fikk etter festen i Sandviken, og at disse tre sakene vil bli oversendt til Bergen tingrett. Bjørkås sier at politiet mener det var både rettslig og faktisk grunnlag for å gi foreleggene.

Byrådet i Bergen har ikke ønsket å kommentere saken overfor avisen.

(NTB)

George Floyd: Juryens avgjørelse er klar:

Juryen i rettssaken mot politimannen Derek Chauvin har kommet fram til en kjennelse i saken.

Den vil bli lest opp tirsdag kveld, melder AP.

ABC News melder at kjennelsen blir lest opp mellom klokka 15.30 og 16 lokal tid. Det betyr at kjennelsen kan komme rundt klokka 22.30 norsk tid.

Chauvin er tiltalt for å ha drept George Floyd. Dødsfallet, som skjedde etter at Chauvin hadde satt kneet sitt mot Floyds hals og nakke i over ni minutter, førte til voldsomme Black Lives Matter-demonstrasjoner.

«Jeg får ikke puste», som Floyd ropte flere ganger, ble et slagord for hele bevegelsen.

Kan ha hjulpet drapstiltalt: - Avskyelig

Kan ha hjulpet drapstiltalt: - Avskyelig

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.