Annonse

Nyhetsstudio

Svenske SJ får togkontrakten

Svenske SJ Norge AS har fått kontrakten om å drive togtrafikken på sju togstrekninger. Disse er Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen.

Dette er andre runde av konkurranseutsetting av togtrafikken i Norge.

Kontrakten er for en periode på inntil ti og et halvt år og trafikken skal starte opp fra juni 2020.

- Kundene kommer til å se de samme ansatte i nye drakter. Fra desember 2021 vil vi se en økning i antall tog som går og bedre tilbud, sier Slotsvik.

Mens kvalitet var vektet 60 prosent og pris vektet 40 prosent i konkurransen om den første trafikkpakken med blant annet Sørlandsbanen, er vektingen endret til 50 prosent pris, 45 prosent kvalitet og 5 prosent oppdragsforståelse i konkurransen om trafikkpakke nord.

I konkurransegrunnlaget for pakken blir kvaliteten på tilbudet først sikret gjennom flere minstekrav.

Britiske GoAhead vant trafikkpakke 1 i fjor. Selskapet overtar driften Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen fra 15. desember.

Annonse

Fem til legevakt etter boligbrann på Sortland

Fem personer ble sjekket for røykskader etter en boligbrann i nærheten av Sortland sentrum natt til torsdag.

Brannen ble meldt klokka 03.38 og en times tid etter meldte brannvesenet på Sortland at de hadde kontroll på stedet. Det var aldri fare for spredning til nabohus.

- Beboerne ble vekket av røykvarsler og kom seg ut i tide. Alle ble sendt til legevakten for kontroll etter å ha fått i seg røyk, forteller operasjonsleder Mari Lillestø i Nordland politidistrikt til NTB.

(NTB)

Alvorlig skadd etter knivstikking

En mann i 50-åra ble natt til torsdag knivstukket på en privat adresse i Tønsberg.

- Det var fornærmede selv som ringte oss og fortalte at han hadde blitt knivstukket av en person han kjente, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Erik Gunnerød, til Dagbladet.

Vedkommende ble kjørt til sykehus med alvorlige skader. Kort tid seinere ble den mistenkte gjerningspersonen, en mann i 40-åra, pågrepet.

Politiet har foreløpig ikke funnet våpenet som ble brukt, men er på stedet og gjennomfører undersøkelser.

- Siktede vil bli avhørt utover dagen. Det er også naturlig at politiet tar kontakt med fornærmede på sykehuset hvis det lar seg gjøre, sier Gunnerød.

Annonse

Guterres i samtaler med Russland om matmangel

FNs generalsekretær António Guterres sier han snakker med flere land for å få bukt med matmangelen. Krigen i Ukraina har forverret situasjonen betraktelig.

Antallet som står i fare for å rammes av alvorlig matmangel har mer enn doblet seg de to siste årene, og er nå oppe i 276 millioner mennesker, ifølge Guterres. Mer enn 500.000 lever i sult, en femdobling siden 2016.

Guterres sier han har «intense samtaler» med blant annet Russland, Ukraina, Tyrkia, USA og EU for å finne en løsning på krisen.

– De komplekse sikkerhetsmessige, økonomiske og finansielle implikasjonene krever velvilje fra alle parter for å komme fram til en avtale, sier han videre.

(NTB)

Russland hevder de har tatt i bruk laservåpen i Ukraina

Russland har begynt å bruke en prototyp av et nytt laservåpen i Ukraina, som skal være i stand til å treffe mål på fem kilometers avstand.

Russlands visestatsminister Jurij Borisov sa på statlig TV at laservåpenet tirsdag destruerte en drone på fem sekunder, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

Borisov sa videre at nyutviklede laservåpen på sikt vil tillate russerne å spare på dyre langdistansemissiler.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sammenlignet i sin videotale til folket onsdag påstanden med Nazi-Tysklands påstand om at de hadde funnet opp et nytt våpen som kunne snu krigens utfall i dagene da det ble klart at de kom til å tape andre verdenskrig, skriver BBC.

– Jo klarere det ble at de ikke hadde noen sjanse i krigen, jo mer propaganda kom det om et utrolig våpen som ville være så kraftig at det garanterte et vendepunkt. Så ser vi at Russland, i den tredje måneden med en fullskala krig, forsøker å finne sitt «vidundervåpen». Dette viser tydelig hvor feilslått aksjonen er, sa Zelenskyj.

(NTB)

Annonse

Mistenker to millioner smittetilfeller

Nord-Korea har registrert 262 720 ytterligere tilfeller av mistenkt coronasmitte. Nesten 2 millioner mulige tilfeller er dermed registrert siden april.

Det statlige nyhetsbyrået KCNA skriver at 1,98 millioner mennesker har blitt syke med febersymptomer siden slutten av april, og at minst 740 160 av disse er satt i karantene.

Nordkoreanske myndigheter har kun kunnet bekrefte et lite antall coronatilfeller siden de i forrige uke for første gang erkjente at det er et utbrudd av coronasmitte i landet, men det antas av mesteparten av sykdomstilfellene er covid-19.

Det er registrert 63 dødsfall, noe eksperter sier er kunstig lavt sammenlignet med det trolige smittetrykket.

Nord-Korea har så langt takket nei til coronavaksiner fra utlandet, og landets 26 millioner innbyggere har dermed ingen immunitet. Nord-Korea og Eritrea er de eneste landene som ikke har begynt å dele ut vaksiner, og Verdens helseorganisasjon har uttrykt sterk bekymring for situasjonen i Nord-Korea.

Landets leder Kim Jong-un har omtalt utbruddet som en stor krise og innført svært strenge smitteverntiltak. AV KCNA er det meldt at «alle provinser, byer og fylker i landet har blitt fullstendig nedstengt».

(NTB)