Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Europas eldste (116) død:

Verdens nest eldste og Europas eldste person, Giuseppina Robucci, døde tirsdag. Den italienske kvinnen ble 116 år gammel.

- Vi er lei oss men samtidig beæret over å ha hatt henne som innbygger, sier borgermester Alfonso D'Aloiso i den italienske byen Poggio Imperiale.

Guiseppina Robucci som var kjent under navnet «Nonna Peppa» eller Bestemor Peppa, var født 20. mars 1903.

I mange år drev hun en kafé sammen med ektemannen i en liten by i Puglia-regionen i Italia. Robucci fikk fem barn, ni barnebarn og 16 oldebarn.

Ifølge Gerontology Research Group var hun verdens nest eldste person bak japanske Kane Tanaka, som er 116 år gammel. Italieneren var imidlertid Europas eldste foran franske Lucile Randon (115).

Selv om Robucci ble svært gammel, er hun ikke den eldste personen i Italia gjennom tidene. Det er Emma Morano som døde i april 2017, 117 år gammel.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Petter Marius Udland

USA nekter Myanmars topp-generaler innreise:

Det sier det amerikanske utenriksdepartementet i en pressemelding.
Soe Win, Than Oom, Aung Aung og ikke minst militærets øverstkommanderende Min Aung Hlaing er generalene som nektes innreise.

USA er dermed det første landet som tar denne type skritt for å sanksjonere myanmars øverste ledere.

Utenriksdepartementet peker på landets behandling av Rohingya minoriteten som en utløsende årsak til avgjørelsen.

Kristian Tvedt

- Fire personer halshogd i Egypt:

Væpnede personer har halshogd fire mennesker nord på den urolige Sinai-halvøya i Egypt, ifølge kilder i den lokale sikkerhetstjenesten.

De egyptiske kildene sier til nyhetsbyrået AP at gjerningspersonene angrep en gruppe mennesker i småbyen Bir al-Abd onsdag.

Fire av dem ble halshogd, mens en femte person ble bortført etter å ha blitt anklaget for samarbeid med sikkerhetsstyrkene, ifølge kildene.

Egypt kjemper mot et væpnet islamistisk opprør ledet av IS i Sinai-ørkenen. Opprøret har vokst siden det egyptiske militæret i 2013 kuppet makten fra landets første folkevalgte president, som kom fra Det muslimske brorskapet.

Opprørerne har utført en lang rekke angrep, de fleste av dem rettet mot Egypts kristne minoritet, samt sikkerhetsstyrkene.

(NTB)

Petter Marius Udland

Tyrkisk diplomat drept i Irak:

En tyrkisk diplomat og minst én annen person er drept i et skyteangrep på en restaurant i byen Arbil nord i Irak.

Tyrkiske myndigheter har bekreftet at en av deres ansatte ved det tyrkiske konsulatet i Arbil har blitt drept. Ifølge myndighetene i Arbil ble i tillegg minst én sivil person drept, mens en annen sivil ble såret.

President Recep Tayyip Erdogan fordømmer angrepet og sier Tyrkia legger press på irakiske myndigheter til å raskt pågripe gjerningspersonen.

Lørdag opplyste det tyrkiske forsvarsdepartementet at de utvider den militære offensiven som startet i mai i Nord-Irak.

(NTB)

Petter Marius Udland

El Chapo dømt til livstid i USA:

Den mexicanske narkoforbryteren Joaquin «El Chapo» Guzman (62) er som ventet dømt til livstid i fengsel av en domstol i New York.

Guzman ble av en jury i februar kjent skyldig på alle tiltalepunkter, som omfattet drap, hvitvasking av penger og smugling av mange tonn tunge narkotiske stoffer til USA.

62-åringens kone ankom onsdag den tungt bevoktede føderale domstolen i Brooklyn, hvor straffeutmålingen ble lest opp.

Det var ventet at Guzman kom til å bli dømt til fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse. Soningen skjer trolig i et høysikkerhetsfengsel i Florence i delstaten Colorado.

Spenningen rundt onsdagens rettsmøte var derfor mest knyttet til hva han ville si da dommeren ga ham ordet i rettssalen.

Her hevdet han at han er blitt nektet en rettferdig rettssak, mens «hele verden så på». 62-åringen sa videre at saken er blitt svertet av uriktig opptreden fra jurymedlemmer og klaget over fengslingsforholdene i New York.

«El Chapo» er tidligere leder for det mexicanske Sinaloa-kartellet og sto i flere år på magasinet Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Rettssaken i New York pågikk i tre måneder, og retten fikk et oppsiktsvekkende innblikk i driften av et av verdens største narkokarteller.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix / AP
Narkoimperiet lever videre: - Ingen blir større enn ham

Narkoimperiet lever videre: - Ingen blir større enn ham

dagbladet
Petter Marius Udland

NRK: Italia vil ha Krekar utlevert:

Det bekrefter det italienske utenriksdepartementet til kanalen.

Mandag kveld ble Krekar, pågrepet av PST etter en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.

Petter Marius Udland

Syklist fløyet til sykehus fra preikestolveien:

En syklist som lå i veien ved preikestolvegen i Rogaland er fløyet til Stavanger universitetssykehus med luftambulanse.

Skadeomfanget til syklisten er ikke klart, men Sør-Vest politidistrikt skriver på Twitter at han skal ha blødd fra hodet. Mannen er i 50-årene.

Det var tidligere trafikale problemer på stedet, men dette skal nå ha løst seg opp.

Petter Marius Udland

Statsministeren til VG: Krekar kan bli utlevert:

Erna Solberg sier til avisen at mulla Krekar kan bli utlevert før det foreligger rettskraftig dom.

– Italienske myndigheter har begjært Krekar pågrepet med henblikk på utlevering til Italia, sier Solberg til VG.

Solberg vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt hun selv mener Krekar bør utleveres.

Krekar ble pågrepet av PST natt til tirsdag etter at han samme dag ble dømt til tolv års fengsel av en italiensk domstol.


Tharald Halvorsen

Syklist døde etter ulykke i Nordland:

En 45 år gammel syklist som søndag ble sendt til sykehus med alvorlige hodeskader, er onsdag ettermiddag bekreftet død.

Det melder hans arbeidsgiver, ifølge Helgelands Blad.

- På vegne av meg og min familie og firmaet Alstahaug Byggteknikk, kondolerer jeg så mye overfor familien, sier daglig leder Robert Kowalczyk til lokalavisen.

Mannen ble søndag funnet skadd i en undergang, og det er uvisst hvor lenge han hadde ligget der.

- Det er ikke en undergang med mye trafikk i, og han lå ikke sånn til at han var synlig for bilister som kjørte forbi, sa lensmann Tom Giertsen tirsdag.

Politiet tror ikke mannen hadde på seg hjelm da han falt.

Mannen ble først sendt til sykehuset i Sandnessjøen med det som ble beskrevet som alvorlige skader. Han ble siden overført til Universitetssykehuset i Tromsø, som senere opplyste at mannen hadde kritiske skader.

(NTB/Dagbladet)

Tharald Halvorsen

Mulla Krekar: - Vi betaler med vårt blod:

PST ber om at mulla Krekar varetektsfengsles i fire uker grunnet unndragelsesfare, opplyste hans forsvarer Brynjar Meling onsdag, ifølge flere norske medier.

Krekar ble møtt av et stort medieoppbud da han ankom rettssalen.

- Jeg har ingen tilknytning til terror, sa han til pressen i tingretten.

På spørsmål om han hadde tillit til det norske rettssystemet, svarte han:

- Norge er et fint, sivilisert land. Det finnes mange gode folk her, og landet har et godt system. Men det finnes også personer som misbruker Norge, for deres eget mål.

- De misbruker PST, penger og tid, la han til.

På spørsmål om han var en trussel for rikets sikkerhet, var han klar i sin tale:

- Jeg har vært her i 28 år. Jeg har ikke utøvet vold mot noen.

- Italia sier at mulla Krekar har en organisasjon som kan knyttes til terror. Jeg har ingen organisasjon, jeg tilhører ingen gruppe. Det stemmer ikke. Hele saken er politisk.

Han gjentok også budskapet han kom med da han ble pågrepet mandag.

- Jeg tror Islam kommer, enten NATO, Norge og Trump liker det eller ikke. Islam kommer fordi vi betaler med vårt liv, og med vårt blod. Både i Tyrkia og i andre land.

Foto: Emma Whittaker / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.