Nyhetsstudio

Angelica Hagen

Abbasi-søsknene har landet:

Abbasi-søsknene, Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16), landet på Oslo lufthavn rundt klokka 17. De skal gjenforenes med moren, Atefa Rezaie, på Ahus i ettermiddag.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken sier til Dagbladet at han har vært i kontakt med kilder tett på familien, som forteller at de i 17.30-tida er på vei til Ahus.

- De har hatt noen knalltøffe dager, sier han.

Abbasi-familien ble hentet av politiet lørdag 15. juni og satt på et fly til Afghanistan via Istanbul. Moren var bevisstløs på hele turen til Istanbul og ble av helsemessige årsaker returnert til Norge mandag.

Afghanske myndigheter besluttet å ikke akseptere søsknene tilbake i landet, og det ble dermed besluttet å hente dem tilbake.

Samlet har politiet hittil brukt minst 89.000 euro, som tilsvarer over 870.000 norske kroner, på en utsendelse som til slutt ikke ble noe av, skriver TV 2.

De fire kom til Norge for omtrent sju år siden, og fikk midlertidig oppholdstillatelse i 2012, i all hovedsak fordi de ikke visste hvor faren deres befant seg, samt ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan.

Da faren likevel dukket opp i 2014, kalte UNE tilbake oppholdstillatelsen siden de ikke lenger trodde på at familien ikke fikk kontakt med ham og kunne reise til Afghanistan.

I NORGE: Her markerer mor Atefa Rezaie at dattera Taibeh (midten) fikk utdelt vitnemålet etter å ha fullført videregående skole i fjor. Her sammen med yngstemann, Ehsan. Foto: Privat
Abbasi-søsknene til Norge tirsdag: - En stor kamp venter oss

Abbasi-søsknene til Norge tirsdag: - En stor kamp venter oss

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen
Frode Andresen

Ung mann ranet og truet med vold:

Natt til onsdag melder Oslo politidistrikt at en ung mann er blitt fraranet sko og truet med vold på Grønland i Oslo.

Mina Nystuen

Stor mobbesak i Drangedal kan bli Norges største:

En advokat har blitt kontaktet av 49 personer som sier de har vært utsatt for mobbing i Drangedal. Sakene strekker seg over en periode på nesten 50 år.

- Elever forteller at de har blitt hengt opp i basketballkurven, de er blitt dratt ned buksene på og pisket. I ett tilfelle var det en lærer som har bundet opp en elev, men læreren eller skolen fulgte ikke opp episoden i etterkant. Det har vært ekstremt mange stygge episoder der elever har prøvd å si ifra, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Telemarksavisa.

Etter at Drangedalsposten i vår omtalte de mange mobbesakene i telemarkskommunen, har Bæra blitt kontaktet av mange som sier de har vært utsatt for mobbing ved Drangedal 10-årige skole. Til nå er tallet oppe i 49 personer.

I juni skrev Drangedalsposten at saken ligger an til å bli norgeshistoriens største mobbesak.

Advokat Vibeke Hein Bæra sier til Telemarksavisa at sakene har mange likhetstrekk, og at de som har blitt mobbet, ofte er innflyttere fra andre land eller steder. Noen har også blitt mobbet fordi de har utfordringer med ADHD eller dysleksi.

Sakene strekker seg over en tidsperiode på nærmere 50 år.

Hun sier også at hun, i tillegg til de 49 personene, er blitt kontaktet av flere som er bekymret for en «mørkegruppe» av personer som ble mobbet og utstøtt av samfunnet. Ifølge advokaten skal flere av disse bo i koier i skogen.

Ifølge NRK viser flere undersøkelser og tilsyn de siste ni årene at mobbing fremdeles er et stort problem i Drangedal, og at kommunen har gjort for lite for å bekjempe mobbingen.

- Det var nok en tid hvor dette ikke hadde det fokuset det har nå, og det er bare å beklage. Og at folk har fått ødelagt livene sine på grunn av dårlig oppførsel fra medelever og ansatte i tidligere tider, er sterkt å beklage, sa fungerende ordfører Arnt Olav Brødsjø til NRK i mai.

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark jobber nå med et nytt tilsyn med Drangedal 10-årige skole, som er ventet å være klart i slutten av august.

(NTB)

Mina Nystuen

Mann tok med soft gun på utested:

En mann er pågrepet på et utested i Halden etter at politiet fikk melding om at han var i besittelse av et våpen.

Våpenet viste seg så å være en soft gun.

Mina Nystuen

Norske turister skal være involvert i bussulykke i Tyrkia:

En buss med flere turister fra henholdsvis Norge, Polen og Russland har veltet i turistbyen Kemer i Tyrkia.

Ifølge de lokale avisene Haber Alanya og TRT Haber
skal 20 være skadd, men antallet er fortsatt usikkert. Ifølge TRT skal en person være alvorlig skadd.

De involverte skal være fraktet til sykehus.

Ulykken skjedde i Kemer, som ligger om lag 40 kilometer fra Antalya.

Saken oppdateres.

Bussulykke i Tyrkia - skal være norske om bord

Bussulykke i Tyrkia - skal være norske om bord

dagbladet
Mina Nystuen

Boeing saksøkes av norsk familie:

Foreldrene og ektemannen til norske Karoline Aadland, som mistet livet da et 737 MAX 8-fly styrtet i Etiopia i mars, går til søksmål mot Boeing, ifølge NRK.

28 år gamle Aadland var på jobb for Røde Kors da ulykken skjedde 10. mars i år. 157 mennesker mistet livet i flystyrten.

- Boeing har satt flysikkerheten til side til fordel for egne økonomiske interesser. Men amerikansk lovgiving åpner ikke for foretaksstraff, dermed er det ofrenes familier som må ta ansvar for at det blir iverksatt etterforskning og økonomiske straffetiltak mot Boeing-fabrikken, sier advokat Helge Husebye Haug i en pressemelding fra familien.

Husebye Haug, som representerer Karoline Aadlands familie, peker på at et slikt søksmål er viktig for fremtidens flysikkerhet.

- Familien mener at et søksmål mot Boeing vil ha vesentlig betydning for flysikkerheten i verden og at det påhviler dem et særskilt ansvar å forfølge saken for amerikanske domstoler, sier han.

Faren til Karoline Aadland sier at han er forberedt på at den rettslige prosessen kan ta tid, men understreker at søksmålet er nødvendig

- De som opptrer klanderverdig, må kunne stilles til ansvar. Hvis de kan sende fly opp i luften som ikke er kvalifisert og kvalitetssikret, så skal de stilles til ansvar, sier han til NRK, som har forsøkt å kontakte Boeing – uten å få svar.

Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. I etterkant av Etiopia-ulykken ble flytypen satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden. Flere av de etterlatte har siden rettet søksmål mot flyselskapet.

Boeing kunngjorde tidligere denne måneden at 100 millioner dollar, om lag 858 millioner norske kroner, skal gå til de etterlatte. Det amerikanske selskapet omtalte summen som en «innledende investering» som skal løpe over flere år.

Onsdag denne uken legger Boeing fram sitt kvartalsresultat for de siste tre månedene, som forventes å være preget av 737 MAX-krisen.

DØDE: Norske Karoline Aadland døde i en flyulykke i mars. Nå går familien til søksmål mot Boeing. Foto: Røde Kors via AP
Mina Nystuen

Båt synker i Rogaland :

Tirsdag ettermiddag melder politiet i Sør-Vest om at en båt er i ferd med å synke i nærheten av Åkra havn på Karmøy.

Personer skal ha vært i sjøen, men politiet skriver nå at alle skal være oppe.

Politiet melder like før 1830 at de tre personene som var om bord skal være i god behold, og blir tilsett av ambulansepersonell på stedet.

Mina Nystuen

Skogbrann i Hellas:

En skogbrann utenfor Aten truer ettårsmarkeringen for brannkatastrofen som krevde over 100 menneskeliv i Hellas. Skogbrannen herjer i samme område.

Tre brannfly og to helikoptre er satt inn for å bistå brannmannskaper på bakken, opplyser brannvesenet.

Slukkearbeidet finner sted samme dag som en stille marsj markerer at det er ett år siden en brann i det samme området krevde over 100 menneskeliv og ødela tusenvis av hjem, ifølge NTB.

Brannen herjer ved havnebyen Rafina,som ligger på den østlige kysten av Attika i Hellas. Området er et populært badeområde om sommeren.

Flere skogbranner har herjet i Europa i sommer. Søndag ble det kjent at en mann ble arrestert for skogbrannene som herjet og skadet mange i Portugal

DØDSBRANNER: Fjorårets skogbrann i Hellas krevde over 100 menneskeliv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Audun Hageskal

Krekar-saken: Sanner snur - kan trekke tilbake statsborgerskap:

Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap. Det kommer fram i en pressemelding fra Kunnskaps- og integreringsdepartementet.

Jan Tore Sanner (H) har i dag mottatt en redegjørelse fra UDI i forbindelse med at en av mulla Krekars medtiltalte fikk innvilget norsk statsborgerskap samtidig som han var terrortiltalt i Italia. Sanner endrer nå instruksen til UDI slik at de kan trekke tilbake statsborgerskap, hvis hensyn til grunnleggende nasjonale interesser skulle tilsi det, heter det i perssemeldinga.

Stortinget har anmodet Kunnskapsdepartementet (KD) om å stille alle saker om tilbakekall av statsborgerskap i bero. Kunnskaps- og integreringsministeren endrer nå instruksen slik at saker som angår grunnleggende nasjonale interesser ikke stoppes av berostillingen.

- Jeg tar redegjørelsen fra UDI til orientering. Jeg registrer særlig at de mener det her er grunnlag for å opprette en sak om tilbakekall av statsborgerskap. Vi har bedt UDI om en mer utførlig redegjørelse, herunder om denne saken skulle vært forelagt departementet på grunn av grunnleggende nasjonale interesser og utenrikspolitiske hensyn, sier Sanner i pressemeldinga.

Ministeren varsler også at departementet, sammen med UDI, vil se på om rutinene for saksbehandlingen av statsborgersøknader bør utvides med flere kriterier.

Marthe Ihle

Mistet finger i arbeidsulykke:

Politiet i Nordland melder at en person mistet en finger da han skulle hoppe ned fra en lastebil i Øksnes tirsdag. Fingeren ble revet av i hoppet.

Mannen er kjørt til sykehus, opplyser politiet på Twitter.

Marthe Ihle

NRK: Henlegger klage fra Waras samboer:

Riksadvokaten har avvist klagen fra Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussens på henleggelse av saken mot Black Box-teatret. Det skriver NRK.

Bertheussen anmeldte teateret for å ha vist bilder av huset hun delte med sin samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), i en forestilling. Saken ble i vinter henlagt.

Aktørene bak teateretstykket «Ways of seeing» klagde inn politiets opptreden, og krevde samtidig erstatning. Bertheussen klagde på henleggelsen av saken. Riksadvokaten har sett seg enig med politiet og avvist begge klagene, fremgår det i et brev fra Riksadvokaten datert 25. juni.

- Vi tolker det slik at han skriver at det ikke prioriteres og ser det i sammenheng med treg fremdrift i saken, der hun er dels siktet og dels fornærmet, skriver Bertheussens forsvarer Jon Christian Elden i en SMS til NTB.

I teaterstykket ble det under forestillingen vist bilder av samboerparets hus. Bilder av husene til flere andre høytstående norske politikere ble også vist, blant annet beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og hennes ektemann Christian Tybring-Gjedde (begge Frp).

Den første henleggelsen ble av Bertheussen klaget inn for statsadvokaten, som ga medhold, slik at Oslo politidistrikt måtte etterforske saken videre. De begjærte blant annet ransaking, men fikk ikke medhold, og anken ble følgelig trukket.

I mars ble Bertheussen siktet av PST, mistenkt for å ha tent på parets bil, og for å ha diktet opp en straffbar handling. Senere ble fikk hun status som mistenkt i alle hendelsene rundt huset hun deler med Wara.

28. mars, samme dag som Bertheussen ble siktet i samtlige av sakene, gikk Wara av som justisminister. Dermed ble han den fjerde justisministeren i Solberg-regjeringen som har gått av. Jørgen Kallmyr (Frp) erstattet Wara i ministerposten.

Bertheussen har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre, og hennes advokat har uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

Saken mot Black Box ble henlagt, men i mars sendte Bertheussens advokat inn en ny klage på henleggelsen, samtidig som at teateret sendte inn en klage på hvordan politiet opptrådte i arbeidet med saken. Denne klagen er altså også henlagt.

(NTB)

Waras samboer mistenkt i alle trusselsakene

Waras samboer mistenkt i alle trusselsakene

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.