Nyhetsstudio

Angelica Hagen

Patrick Shanahan går av:

USAs fungerende utenriksminister Patrick Shanahan trekker sitt kandidatur til å bli landets forsvarsminister, opplyser president Donald Trump.

Mark Esper blir ny fungerende forsvarsminister, skriver Trump på Twitter tirsdag. Esper kommer fra stillingen som øverste sivile sjef for hæren i forsvarsdepartementet.

Ifølge Trump har Shanahan trukket sitt kandidatur fordi han ønsker å tilbringe mer tid med familien. Han skriver også at Shanahan har gjort en flott jobb.

Om Mark Esper vanker det også lovord.

- Jeg kjenner Mark og er ikke i tvil om at han gjøre en fantastisk jobb, skriver presidenten.

USA har ikke hatt en permanent forsvarsminister siden Jim Mattis gikk av i desember i fjor.

I denne perioden har USA trappet opp konflikten med Iran og økt sin militære tilstedeværelse ved Persiabukta.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Marte Klausen

Kenyas finansminister pågrepet:

Kenyas finansminister Henry Rotich og en rekke andre høytstående tjenestemenn er pågrepet, anklaget for omfattende korrupsjon.

Korrupsjonen knyttes to store damprosjekter, og Rotich og en rekke andre har i lengre tid vært under etterforskning.

Rotich anklages blant annet for å ha mottatt bestikkelser fra italienske CMC Di Ravenna, som har vært hovedentreprenør i damprosjektene.

(NTB)

Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix
Marte Klausen

Fransk ubåt funnet etter over 50 år:

En fransk ubåt er gjenfunnet etter at den forsvant sporløst i Middelhavet i 1968. Ubåten forliste med 52 sjøfolk om bord.

- Det er en suksess, en lettelse og en teknisk bragd, skriver Frankrikes forsvarsminister Florence Parly på Twitter. Hun skriver også at hennes tanker går til sjøfolkenes familier, som har ventet på beskjed i så mange år.

Ubåten Minerve tilhørte den franske marinen og forsvant utenfor havnebyen Toulon, som huser Frankrikes viktigste marinebase, i januar 1968. Havdybden der ubåten sank, er mellom 1000 og 2000 meter.

Årsaken til forliset er ikke kjent.

(NTB)

Marte Klausen

Hvaler: Tre menn reddet opp av sjøen:

Tre menn skal være reddet opp av sjøen utenfor Sjursholmen ved Hvaler etter at båten de satt i sank i forbindelse med utsetting av teiner, skriver Øst-politidistrikt på Twitter.

- Mennene er etter forholdene i god behold, men noe nedkjølt etter å ha ligget i sjøen i over en time, melder Trond Lorentzen, operasjonsleder i Øst-politidistrikt overfor Dagbladet.

Det var i forbindelse med utsetting av teinene at båten begynte å ta inn vann og til slutt sank, ifølge operasjonslederen.

En privatbåt skal ha plukket opp mennene fra sjøen og ringte inn til Hovedreningssentralen.

- Båten sank, men de er i god behold, sier Lorentzen.

Marte Klausen

Flere drept i selvmordsangrep:

Minst sju mennesker er ifølge lokale journalister drept i et selvmordsangrep mot en veisperring i Somalias hovedstad Mogadishu.

Øyenvitner forteller om en kraftig eksplosjon, etterfulgt av skuddsalver på veien mellom sentrum og flyplassen i byen.

Ifølge den lokale journalisten og fredsaktivisten Yaxye Xaaji Coolad er ti mennesker drept i angrepet, mens journalisten Bashiir Maxmud opplyser at sju mennesker er bekreftet drept.

Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men opprørsgruppa al-Shabaab gjennomfører regelmessige angrep i Mogadishu.

(NTB)

Marte Klausen

Frykter smitterisiko fra gourmetkylling:

Gourmetkyllingen, som lever lenger og slaktes senere enn konvensjonell kylling, faller utenfor dagens handlingsplan og testprogram mot campylobacter.

- Vi mistenker at det kan være større smitterisiko fra kylling som lever lenger og som kan gå ute. Det er derfor vi har satt i gang et pilotprosjekt, og vi regner med å få en bekreftelse på det, sier veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet Turid Berglund.

I dag blir ikke kylling som er eldre enn 50 dager testet og behandlet for campylobacter. Samtidig er risikoen for at kyllingen smittes større jo eldre den er. Tilgangen til uteareal, som er et pålegg i økologisk produksjon, er også en risikofaktor.

(NTB)

Marte Klausen

2000 kunder uten strøm i Asker:

Politi og brannvesen rykket ut i forbindelse med røyk og smell fra en transformatorstasjon i Pustutveien i Asker, melder Oslo politidistrikt på Twitter.

Politiet melder på Twitter om at brannen forårsaket et strømbrudd på store deler av Billingstad. Nesten 2000 kunder skal være uten strøm etter brannen, ifølge NRK. Hafslund er nå på vei for å rette opp i dette.

Christian Krohn engseth, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, melder om at de er framme på stedet og at brannen i transformatorstasjonen nå er slukket.

- Det har vært en liten brann, men det er udramatisk, ifølge brannvesenet, sier Krohn som kan bekrefte at et kjøpesenter og kontorbygg i nærheten har opplevd strømbrudd i etterkant av hendelsen.

Marte Klausen

Mann anholdt etter å ha forstyrret 22. juli-tale:

En mann ropte høyt og forstyrret statsminister Erna Solbergs tale under minnemarkeringen for 22. juli foran regjeringskvartalet. Politiet har kontroll på ham.

Ropingen førte til at folk snudde seg da mannen begynte å rope. Han ble ifølge NTBs reporter på stedet raskt tatt hånd om av politiet.

Marianne Heidenstrøm, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, bekrefter overfor Dagbladet at mannen skal ha ropt og forstyrret på stedet. Han er nå bragt inn til politihuset, men hun kan ikke si noe mer om videre oppfølging.

Heidenstrøm understreker at mannen skal ha skreket ut kommentarer under Solberg sin tale:

- Han ropte noe som gikk på hans egen situasjon og det skal altså ikke ha noe å gjøre med 22. juli-arrangementet, sier hun.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
Marte Klausen

Atomsjef er død:

Yukiya Amano, lederen for internasjonale atomenergibyrået IAEA, er død, 72 år gammel.

IAEA oppgir i kunngjøringen mandag formiddag ingen årsak til japanske Amanos bortgang.

Amano hadde planer om å levere sin oppsigelse i nær fremtid, heter det.

(NTB)

Marte Klausen

Opprettholder rødt farenivå:

NVE opprettholder rødt farenivå ved Veslemannen inntil videre, skriver de i mandagens første rapport. Farenivået ble hevet til rødt på fredag.

NVE kommer til å vurdere farenivået utover dagen.

Lars Martin Gimse

Fahrs: 17 CIA-agenter pågrepet i Iran:

17 CIA-agenter skal ha blitt pågrepet i Iran for å spionere på vegne av USA, skriver det iranske nyhetsbyrået Fahrs.

Statlig TV siterte mandag det iranske etterretningsdepartementet på at de har oppløst en spionring bestående av CIA-agenter, skriver Reuters.

Ifølge departementet har de 17 agentene fått sin dom, og flere av dem har blitt dømt til døden.

I juni hevdet Iran å ha avslørt og avviklet et amerikansk spionnettverk, skriver NTB.

Oppdateres

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.