Annonse

Nyhetsstudio

E. coli påvist i drikkevannet på Utsira

Innbyggerne i Utsira kommune i Rogaland blir bedt om å koke drikkevannet etter at det er påvist koliforme bakterier og E. coli i en vannprøve.

- For oss er dette helt uforståelig. Vi har ingen kjente lekkasjer på ledningsnettet hos oss, sier teknisk sjef Arvid Helgesen i Utsira kommune til Haugesunds Avis.

Kommunen har satt i verk flere tiltak.

- Vi har informert Mattilsynet, sendt ut kokevarsel til alle innbyggere på SMS og skal sende inn en ny vannprøve til testing, sier Helgesen.

Han betegner dette som ren rutine, og understreker at det ikke trenger å være dramatisk. Kommunen har ikke fått beskjed om at noen er blitt syke etter å ha drukket vannet.

(NTB)

Annonse

ECDC: Veldig stor fare for spredning av ny virusvariant i Europa

Det er en «høy til veldig høy» risiko for at den nye virusvarianten omicron sprer seg i Europa, ifølge en risikovurdering fra EUs smittevernbyrå ECDC

I vurderingen fra ECDC heter det at «det generelle risikonivået for EU/EØS knyttet til SARS-CoV-2-varianten omicron vurderes som høy til svært høy».

Varianten som først ble oppdaget i Sør-Afrika, har blitt oppdaget i Israel hos en person som reiste fra Malawi, i tillegg til i Botswana, Hongkong og i Belgia.

(NTB)

Les hele saken

WHO har trykket på den røde knappen

Ruter snur om T-bane-knappen
Dørene på T-banen i Oslo vil likevel ikke åpne seg automatisk. Foto: Heiko Junge / NTB

Ruter snur om T-bane-knappen

Reisende på T-banen i Oslo må likevel trykke på dørknappen for å få dørene på T-banen til å åpne seg. Ruter viser til en sikkerhetsvurdering.

Dermed snur Ruter enda en gang i saken. Først måtte Ruter snu da Oslo kommune ba om at dørene skulle åpne seg automatisk for å hindre spredning av viruset.

Men fredag opplyser Ruter at det er besluttet at reisende likevel må trykke på dørknappen. Det er besluttet etter en sikkerhetsvurdering gjort av Sporveiene, opplyser Ruter.

På trikk og buss vil derimot dørene åpne seg automatisk slik smittevernrådene til Oslo kommune tilsier.

(NTB)

Annonse
Stoltenberg til Putin: - Det vil koste
Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Stoltenberg til Putin: - Det vil koste

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gjør det klart at maktbruk mot Ukraina fra Russlands side vil få konsekvenser.

Den spente situasjonen ved Ukrainas grenser ventes å bli et hovedtema når utenriksministrene i Nato samles i Riga neste uke.

Nå ber Stoltenberg russerne om å redusere spenningen i området.

– Hvis Russland bruker makt mot Ukraina, så vil det ha kostnader. Det vil få konsekvenser. Derfor fortsetter vi å be Russland om å deeskalere, sa han på en pressekonferanse fredag.

Den russiske styrkeoppbyggingen i grenseområdene er ifølge Nato-sjefen uvanlig stor og inkluderer stridsvogner, artilleri, armerte enheter, elektroniske krigføringssystemer og kampstyrker.

Det gir grunn til dyp bekymring, selv om det er umulig å si noe sikkert om hva Russlands intensjoner er, advarte Stoltenberg, som viste til at Russland har brukt militærmakt mot Ukraina før.

Noe militært svar fra Nato er likevel svært usannsynlig. Etter det NTB forstår, er det først og fremst en mulighet for økonomiske sanksjoner som ligger i kortene når Stoltenberg snakker om kostnader og konsekvenser.

- Ukraina er en Nato-partner, men ikke et Nato-medlem. Så vår klausul om kollektivt forsvar, artikkel 5, gjelder ikke for Ukraina, påpekte Stoltenberg under fredagens pressekonferanse.

(NTB)

- 600 strandet på Schiphol
Foto: REUTERS

- 600 strandet på Schiphol

Den nederlandske kringkasteren NOS skriver at mer enn 600 passasjerer er strandet på Schiphol lufthavn. Ifølge kanalen må alle testes, og de som tester positivt vil bli isolert på et hotell ved flyplassen.

Nederlandske myndigheter har innført forbud mot flyreiser fra sørlige Afrika. Helseminister Hugo de Jonge sa i en uttalelse at passasjerer som allerede var i lufta måtte testes og gå i karantene ved ankomst, ifølge Reuters.

Det dreier seg om to flyvninger fra Sør-Afrika som tidligere i dag ankom Schipol.

Stephanie Nolen, som skriver om global helse for New York Times, skriver på Twitter at hun ventet i minst fire timer inne i flyet på rullebanen.

Deretter forteller hun at passasjerene ble kjørt i buss til en hall på flyplassen.

- To timer i kø, og jeg har blitt testet. Ikke et ord om når vi får resultatene eller hva som skjer videre, skriver hun.

Les hele saken

- Vil hjem til egen seng

Annonse
USA innfører reiserestriksjoner
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

USA innfører reiserestriksjoner

USA tar også grep, i likhet med Storbritannia, Frankrike og Norge, og innfører nå reiserestriksjoner for flere land sør i Afrika.

Ifølge Reuters dreier det seg om åtte afrikanske land.

Restriksjonene vil fra mandag gjelde for Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mosambik og Malawi.

Det gjøres imidlertid unntak for amerikanske statsborgere som vender hjem fra disse landene.

Det blir implementert som forholdsregel i lys av den nye coronavarianten Omicron.

Også Canada stenger grensa for alle som har vært innom det sørlige Afrika i løpet av de siste 14 dagene, men gjør unntak for egne statsborgere, skriver NTB.