Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Søsteren: - Umulig å tenke på noe annet:

LILLEHAMMER (Dagbladet): Drepte Laura Iris Haugens storesøster på 20 år forteller om et svært vanskelig liv etter drapet i fjor høst.

- Hvordan har det gått med planene dine? spør hennes bistandsadvokat Nina Hjortdal.

- Det har gått veldig dårlig. Det er umulig å tenke på noe annet enn Iris. Jeg klarer liksom ikke å gjøre noe i det hele tatt. Jeg savner henne og synes synd på henne. Jeg klarte ikke å fortsette på fagene jeg startet på, klarte ikke å gå på jobb, sier hun gråtende i vitneboksen.

20-åringen hadde planer om å begynne på medisinstudiet til høsten, og tok opp fag på skolen ved siden av en tilkallingsjobb på et eldresenter. Men nå ligger alt på vent.

- Det er vanskelig for meg å tenke så mye som en dag framover. Jeg hadde planer selv, jeg og Iris hadde planer sammen, sier hun.

20-åringen forteller at hun og den tre år yngre søsteren delte alt og var bestevenninner.

- Det er bare så vondt å være hjemme uten henne. Vi hadde eget bad og stue i kjelleren, jeg klarer ikke å være der lenger. Alt er vanskelig uten henne, forteller hun.

20-åringen sier videre at hun nesten ikke sover, og at når hun får det til, har hun mareritt om den drepte søsteren.

Det er i ettertid blitt klart at hun observerte den drapstiltalte 17-åringen luske rundt utenfor huset to ganger uka Iris ble drept: mandag 29. oktober og onsdag 31. oktober, drapsdagen.

- Hver dag jeg ser ut vinduet, ser jeg for meg at han går forbi der med det ondskapsfulle ansiktet sitt. Tenker på de planene han hadde da. Han gikk forbi der som en vanlig person og ventet på at Iris skulle komme hjem, sier hun.

Den tiltalte gutten sitter og hører på, men ser ikke bort på henne.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Obduksjonen strider mot 17-åringens forklaring

Obduksjonen strider mot 17-åringens forklaring

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen
Petter Marius Udland

USA har skutt ned en iransk drone:

Det bekrefter USAs president Donald Trump ifølge Reuters. Dronen skal ha blitt skutt ned i Hormuzstredet.

Ifølge presidenten skal dronen skal ha kommet nære det amerikanske skipet USS Boxer som skal ha skutt dronen ned i selvforsvar.

Saken oppdateres.

Før krigen bryter løs

Før krigen bryter løs

dagbladet
Petter Marius Udland

Marokko-dømte anker:

De tre mennene som tidligere torsdag ble dømt til døden for drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Jespersen (24) anker dommen.

Det melder TV2

Til kanalen sier bistandsadvokat til Uelands familie, Ragnar Falch Paulsen at de har tatt dommen til etteretning.

– Familien er ikke opptatt av denne dødsstraffen. De har som mål at dommen vil sikre at noe sånt aldri skjer igjen og at den marokkanske stat forebygger terror, sier Falch Paulsen

DØMT TIL DØDEN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
Petter Marius Udland

Equinor vant vindkraftanbud til 25 milliarder :

Equinor har fått en kontrakt om å bygge en vindturbinpark til havs i New York. Den skal levere strøm til en halv million husstander i den amerikanske storbyen.

Nyheten ble sluppet torsdag kveld og meldt av VG og NRK.

– Alt er jo stort i New York! Vi er stolte av at vi skal levere fornybar energi til minst en halv million familier i New York, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, til VG.

Ifølge NRK har Equinor foreslått å bygge turbinene på et område utenfor Long Island.

– Prosjektet vil bli det største havvindprosjektet under kontrakt i vår portefølje. Vi ser fram til å utvikle Empire Wind sammen med lokale myndigheter, lokalsamfunnene og industrien i USA, sier Eitrheim til kanalen.

(NTB)

Petter Marius Udland

To drept i selvmordsangrep i Egypt:

To personer ble torsdag drept i et selvmordsangrep nord på Sinai-halvøya i Egypt. IS hevder de står bak angrepet.

Angrepet skjer dagen etter at terrorgruppen halshogget fire personer i samme område, ifølge helse- og sikkerhetskilder.

Ifølge kildene ble en sikkerhetsstyrke som var stasjonert på en parkeringsplass i byen Sheikh Zuweid truffet i angrepet. En soldat ble drept, mens tre andre ble såret. I tillegg ble én sivilist drept.

Det egyptiske militæret har i en uttalelse bekreftet at en soldat ble drept.

Den islamistiske terrorgruppen IS har i en uttalelse på internett påtatt seg ansvaret for både selvmordsangrepet og halshoggingen.

Egyptiske sikkerhetsstyrker har siden avsettelsen av president Mohamed Mursi i 2013 stadig blitt angrepet av islamistgrupper. Hundrevis av soldater og politifolk er drept i tillegg til en rekke sivile, blant dem mange koptiske kristne.

(NTB)

Petter Marius Udland

Nekter Epstein kausjon:

En føderal dommer nektet torsdag kausjon for den fengslede milliardæren Jeffrey Epstein, som er siktet for menneskehandling og seksuell utnytting.

Beslutningen kommer etter at aktor la ned påstand om at Epstein skulle forbli fengslet i New York. Aktoratet mener det er nødvendig ettersom han både har midler til å kunne flykte og samtidig utgjør en fare for allmennheten.

De mener også Epstein kan forsøke å påvirke et voksende antall vinter som støtter anklagene mot ham. Anklagene innebærer at han skal ha rekruttert og misbrukt mindreårige jenter i New York og Florida på begynnelsen av 2000-tallet.

66-åringens forsvarere hevder imidlertid at deres klient ikke vil flykte, og at han i tillegg vil være villig til å stille formuen på minst 556 millioner dollar som sikkerhet. De mener også at han i påvente av en rettssak burde få sitte i husarrest.

Epstein ble i begynnelsen av juli pågrepet i New York, siktet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige jenter.

Epstein er tidligere kapitalforvalter og har vært venn med både ekspresident Bill Clinton, britiske prins Andrew og president Donald Trump.

(NTB)

Petter Marius Udland

Finnmark: Tre personer til sykehus etter trafikkulykke:

Det melder politiet i Finnmark på Twitter.

Det skal ha vært et sammenstøt mellom en bil og en trailer på E6 ved Bordevarre som førte til at personene ble fraktet til sykehus.

Føreren av bilen skal bremset opp for å unngå og kjøre på et dyr, for så å bli påkjørt bakfra av traileren.

Ingen skal være alvorlig skadd, to personer ble fløyet vekk og en fraktet i ambulanse.

Petter Marius Udland

Nordland: Mann hardt skadet i MC ulykke:

Politiet i Nordland meldte torsdag ettermiddag om en trafikkulykke mellom to motorsyklister og en bil.

Av de involverte ble to fløyet til sykehuset i Bodø med helikopter. Etter undersøkesler skal en nå være betegnet som uskadd, mens den andre fortsatt betegnes som hardt skadet.

Den hardt skadede er en mann i 20-årene som kjørte motorsykkel.

Det skal ikke på nåværende tidspunkt være trafikale problemer som resultat av ulykken.

Angelica Hagen

Dansk avis: Dømt til dødsstraff:

Danske BT melder at de tre hovedtiltalte mennene som drepte norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko har blitt dømt til dødsstraff.

En fjerde mann er dømt til livstid i fengsel.

Marokko har ikke henrettet noen siden 1993.

DR: Dømt til døden

DR: Dømt til døden

dagbladet
Kristian Tvedt

Mann ødela Nav-kontor med motorsag - pågrepet:

En mann i 40-åra med øks og motorsag er pågrepet etter å knust og ødelagt flere dører og vinduer på Nav-kontoret på Ski. Det skriver politiet i Øst på Twitter.

- Han har gått til angrep på Nav-kontoret, hvor han har knust mye glass og ødelagt flere dører, sier Trond Lorentzen, operasjonsleder ved Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Politiet vet ikke om det var folk inne på Nav-kontoret da mannen dro dit. Han skal ha gått inn på Rema 1000 og muligens også kinoen overfor Nav-kontoret.

- Han framstod ustabil da vi pågrep ham, og han skal fremstilles for lege, før han blir kjørt i arresten, sier Lorentzen.

Politiet fikk melding om mannen 14.50.

- Vi fikk flere telefoner. Han har blitt oppfattet som veldig skremmende, sier operasjonslederen.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Kristian Tvedt

Skoler rundt Notre-Dame må vaskes i frykt for blyforgiftning:

I frykt for blyforgiftning etter Notre-Dame-brannen krever myndighetene i Paris at skolene i nærheten må vaskes. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Etter brannen har det versert rykter om at myndighetene dekket over helsefaren etter at katedralens 850 år gamle blytak stod i flammer. Helsebyråd Arnaud Gauthier har nå bestemt at skolene skal vaskes, for å stilne kritikken. Det melder France24.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.