Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

USA: Ti skutt utenfor nattklubb:

Ti personer skal være skutt utenfor nattklubben Deja Vu på Hamilton Street i Allentown, Pennsylvania torsdag morgen. Det er foreløpig kun meldt om skader.

Det skriver The Morning Call.

Ifølge uttalelsene til det lokale politiet, som avisen gjengir, blir episoden beskrevet som en av Lehigh-dalenes verste masseskytinger i nyere tid.

The New York Times opplyser at ingen skal være pågrepet i saken, og at motivet for skytingen er ukjent. Ifølge avisen skal vitner til hendelsen ha observert minst en bil forlate stedet i fart.

Det var ved klokka 01.56 lokal tid at politiet rykket ut til Hamilton Street etter meldinger om skyting. The Morning Call skriver at politiet umiddelbart møtte på flere ofre utenfor nattklubben.

De fleste som ble skutt - om ikke alle - skal ha vært på vei ut fra nattklubben, eller stått på fortauet like ved da skuddene løsnet.

Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

Rødt farenivå for Veslemannen:

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser til NRK og NTB at farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt. Dermed må beboerne evakueres på nytt.

Flere større fjellsprang i Veslemannen fredag morgen gjorde at NVE først oppjusterte farenivået til oransje.

I år har det vært flere større bevegelser tidligere enn normalt. Ifølge NVE akselererer fjellpartiet raskt, også når det bare kommer små nedbørsmengder. Dette tyder på dårligere stabilitet i fjellpartiet Mannen. Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av fjellpartiet.

Tirsdag 9. juli ble farenivået senket fra rødt til gult, etter at beboerne hadde blitt evakuert for 13. gang siden 2014.

(NTB/Dagbladet)

Tharald Halvorsen

Melding om ulykke med propanflaske:

Nødetatene har rykket ut etter melding om en ulykke med en propanflaske på Ranheim i Trondheim. Det er meldt om brannskade på person, som får helsehjelp på stedet.

Hendelsesforløpet er foreløpig ikke kjent.

Ifølge politiet skal det ikke være brannfare på stedet.

Amanda Walnum

Kina: Eksplosjon på gasskraftverk:

Det skal ha vært en stor eksplosjon på eller ved et gasskraftverk i det sentrale Kina, melder nyhetsbyrået AFP.

Kinesiske CCTV melder at eksplosjonen fant sted inne på et gasskraftverk i Sanmenxia, i Henan-provinsen rundt klokka 17.50 lokal tid, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bilder fra stedet viser store skader, og en enorm røyksky som stiger opp mot himmelen. Ifølge AP ble vinduer knust innen en radius på tre kilometer.

Videobilder som deles i sosiale medier viser skadde mennesker. Situasjonen er imidlertid foreløpig uavklart og det har ikke kommet bekreftede tall på skadde eller døde personer.

Tharald Halvorsen

Kraftig jordskjelv i Athen:

Et kraftig jordskjelv målt til 5,3 på Richters skala har fredag rammet Hellas’ hovedstad, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge nyhetsbyrået skal folk ha tatt til gatene som følge av skjelvet.

Skjelvet, som hadde sitt episenter 23 kilometer nordvest for den greske hovedstaden, har slått ut telefon- og mobilnettet, skriver AFP.

Nettstedet Naftemporiki opplyser at rystelsene varte i 10 sekunder.

Dagbladet har vært i kontakt med personer på Mykonos som kjente skjelvet, men sier at det ikke har gjort skader på den greske ferieøya.

Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Er du i Athen? Tips oss på 2400 0000 eller send e-post til 2400@db.no.

Kraftig jordskjelv i Athen

Kraftig jordskjelv i Athen

dagbladet
Tharald Halvorsen

Farenivået for Veslemannen oppjustert:

Flere større fjellsprang i Veslemannen fredag morgen gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppjusterer farenivået til oransje.

Like etter klokken ni gikk det flere større fjellsprang, skriver NVE på sine hjemmesider.

Steinsprangene har etter hvert gitt seg, og hastigheten avtok raskt. Men ettersom hastigheten fremdeles er høy, øker NVE farenivået.

I år har det vært flere større bevegelser tidligere enn normalt. Ifølge NVE akselererer fjellpartiet raskt, også når det bare kommer små nedbørsmengder. Dette tyder på dårligere stabilitet i fjellpartiet Mannen. Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av fjellpartiet.

Oransje farenivå tilsier ikke evakuering slik som ved rødt farenivå.

Tirsdag 9. juli senket NVE farenivået fra rødt til gult, etter at beboerne hadde blitt evakuert for 13. gang siden 2014.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Sanner ber om redegjørelse fra UDI:

Mulla Krekars medtiltalte i terrorsaken fikk norsk statsborgerskap mens saken ble etterforsket. Integreringsminister Jan Tore Sanner ber UDI om en redegjørelse.

- Jeg har bedt UDI om en redegjørelse av hva som har skjedd i den aktuelle saken. Jeg har også bedt UDI vurdere om det er grunnlag for å tilbakekalle statsborgerskapet, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding fredag ettermiddag.

Kunnskapsdepartementet ber UDI gjøre rede for de kriteriene direktoratet bruker når de behandler søknader om statsborgerskap.

- Vi ber om at direktoratet gjennomgår rutinene for saksbehandlingen og vurderer om rutinene bør utvides med flere kriterier, for eksempel undersøkelse av eventuelle utleveringsbegjæringer, sier Sanner.

Tharald Halvorsen

Minst åtte barn døde i trafikkulykke:

Minst åtte skolebarn og en annen person omkom i en trafikkulykke på Filippinene, opplyser myndighetene i landet.

Ulykken skjedde da barna, som ble fraktet lasteplanet til en anleggsbil, var på vei til en idrettsaktivitet. Bremsene skal ha sluttet å fungere da bilen kjørte ned en bakke utenfor byen Boljoon.

- Sjåføren prøvde å bremse ved å skrape siden av lastebilen mot fjellet, sier byens ordfører Merlou Derama.

Tre jenter og fem gutter mellom elleve og tolv år døde. I tillegg døde et av barnas mor. Ytterligere fem av de 30 passasjerene ble fraktet til sykehus.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne:

En mann er siktet for å ha forgiftet en kvinne ved å fylle alkohol i en medisinpumpe hun var koblet til gjennom en magepumpe.

5. juli ble han i Stavanger tingrett varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov kroppsskade mot den 64 år gamle kvinnen, skriver Stavanger Aftenblad.

29. juni ble kvinnen fraktet til Stavanger universitetssjukehus etter å ha blitt funnet av en hjemmesykepleier. Først etter fem dager ble kvinnen koblet fra respiratoren.

Politiet sier til avisen at de etterforsker om den påståtte forgiftningen kan ha hatt et økonomisk motiv fordi kvinnen har blitt tilkjent et større erstatningsbeløp i forbindelse med et forsikringsoppgjør.

- Vi kommer til å bruke mye ressurser på denne saken gjennom sommeren, sier etterforskningsleder Hans Christian Hetland ved Personseksjonen i Sørvest politidistrikt.

De to har ifølge politiet hatt et turbulent forhold, men gjenopptok kontakten etter at besøksforbudet mannen var ilagt, gikk ut 28. februar i år. Det bekymret kvinnens familie, som anmeldte mannen til politiet etter at det var klart at kvinnen hadde en svært høy alkoholkonsentrasjon i blodet.

49-åringen er straffedømt flere ganger tidligere, blant annet for promillekjøring, trusler og hensynsløs atferd. Hans forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier til avisen at hans klient avviser å ha skadd kvinnen.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Frigir navn på savnet etter båtulykke:

Det er den 46 år gamle Bjørn Ove Steig fra Leikanger i Sogn som er savnet etter båtulykken som fant sted i Dalsfjorden i Sogn og Fjordane i går, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Politiet frigir navnet i samråd med de pårørende.

Leteaksjon etter at far falt ut av båt

Leteaksjon etter at far falt ut av båt

dagbladet
Tharald Halvorsen

VNA: Ho Chi Minh holder seg godt:

Legemet til Vietnams første president Ho Chi Minh, som døde i 1969, er ifølge statlige medier i kjempegod form.

- Det balsamerte legemet til den avdøde presidenten Ho Chi Minh er i kjempegod form og har blitt tatt godt vare på, skriver Vietnam News Agency (VNA), som har snakket med rådet som har i oppgave å ta vare på den tidligere lederen.

Ho var Vietnams første president etter at landet ble selvstendig fra Frankrike i 1954. Han ledet landets revolusjonære styrker til seier i frigjøringskrigen, som varte fra 1946 til 1954.

Da Vietnamkrigen brøt ut, først mellom Nord- og Sør-Vietnam og etter hvert også etter intervensjon fra flere vestlige og kommunistiske land, ledet Ho krigen fra nord. Det gjorde han til sin død 2. september 1969, seks år før Nord-Vietnam gikk seirende ut og landet ble forent.

Legemet hans har vært tilgjengelig for offentligheten i et mausoleum i Hanoi siden 1975.

VNA skriver at spesialister fra Russland i juni var i Vietnam for å bistå i arbeidet med å ta vare på legemet, slik de også gjør med bolsjevik-lederen Vladimir Lenins legeme i Moskva.

(NTB)

Foto: AP

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.