Nyhetsstudio

Frode Andresen

Knivran i parkeringshus i Oslo:

Torsdag kveld melder Oslo politidistrikt at et knivran har funnet sted i et parkeringshus i Storgata i Oslo sentrum.

Fornærmede skal ha blitt truet med kniv, men er ikke skadd, ifølge politiet.

To personer er pågrepet i nærheten av åstedet, etter søk fra patruljer. Vedkommende er kjørt i arrest.

Studioet fortsetter under annonsen
Mina Nystuen

Russ i bråk: Tenåring siktet for drapsforsøk :

En norsk tenåring er siktet for drapsforsøk etter en voldhendelse på en gresk øy. Det melder VG.

Det greske politiet etterforsker en voldsepisode som skal ha skjedd på en russetur på øya Ios i Hellas.

- En mann er arrestert og siktet for drapsforsøk, sier pressetalsperson i gresk politi, Theodoros Chronopoulos, til VG.

Ifølge Chronopoulos skal mannen ha forsøkt å slå en annen mann med en flaske. Hendelsen skal ha skjedd natt til mandag skriver lokalavisa Budstikka

Den siktedes advokat, Kim Gerdts i Advokatfirmaet Rogstad, sier til Dagbladet at de to skal ha hatt et anstrengt forhold:

- Jeg oppfatter det sånn at de har hatt et konfliktfylt forhold, som er litt av grunnen til at dette oppstod, sier Gerdts.

Gerdts forteller at de er på Ios i Hellas sammen med neste års russ, men at hendelsen ikke har noe med russbråk å gjøre:

- Det er ikke knyttet til russebråk, sier han.

Det samme sier et familiemedlem av fornærmede til Budstikka:

- Det har ingenting med russ, russetur eller Ios å gjøre, og kunne like godt skjedd her hjemme.

Den siktede mannen sitter nå i arresten på øya Naxos, ifølge hans advokat Kim Gerdts fra Advokatfirmaet Rogstad.

Faren til den fornærmede opplyser at sønnen er sendt til sykehus i Aten med skader i halsen. Ifølge faren blir han sendt hjem til Norge så fort som mulig.

Sønnen skal ha vært på en arrangert tur for neste års russ.

Utenriksdepartementet sier til avisa at de er orientert om hendelsen, men at de ikke kan kommentere saken.

Mina Nystuen

Person pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke i Tønsberg:

En person er mandag ettermiddag pågrepet av politiet for å ha sprayet et hakekors på minnesmerket etter 22. juli i Tønsberg, opplyser politiet.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte hærverket mandag morgen. Like før klokken 17 ble en person pågrepet for ugjerningen.

- Etterforskningen har avdekket hvem dette er. Vedkommende er pågrepet og siktet for skadeverk på minnesmerket. Siktede sitter nå i arresten. Det pågår en videre etterforskning for å undersøke om det er flere som har vært involvert i dette, sier operasjonsleder André Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB.

Det var forbipasserende på vei til jobb som oppdaget hakekorset og meldte fra til kommunen. Tønsberg kommune opplyste litt over klokken 7 mandag morgen at de hadde fått vasket bort det meste, og at alt ville være borte til markeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun mener at hærverket er ille.

- Det er helt forferdelig. Det er vanskelig å la være å tenke at dette er noen som har et politisk motiv, og som på en eller måte er fristet av dette tankegodset, sier hun.

- Er det bare pøbelstreker, er det ekstremt ufølsomt å gjøre det på en dag som i dag, som bidrar til å gjøre det enda vondere for alle de som har opplevd 22. juli, fortsetter Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre trakk også fram ugjerningen i sin tale på Utøya.

- Vi kan ikke ha det sånn. Når dette får fortsette, så er det noe i samfunnet vårt som svikter. Har vi virkelig klart å leve opp til de målene Jens (Stoltenberg red.anm.) sa om mer åpenhet og mer demokrati, spurte Støre fra talerstolen.

(NTB)

21-åring pågrepet etter 22. juli-hærverk

21-åring pågrepet etter 22. juli-hærverk

dagbladet
Mina Nystuen

Bonde fradømt rett til dyrehold:

En bonde i Melhus får ikke lenger drive dyrehold, etter at tingretten opprettholdt et statlig vedtak om at alle dyr på gården må omplasseres eller slaktes.

Mattilsynet kom i 2018 med vedtaket mot bonden. Det skjedde etter at bonden i flere år hadde brutt dyrevelferdsloven. Saken ble først omtalt av NRK.

Mattilsynet har siden 2007 vært på flere inspeksjoner, og i sitt vedtak la de blant annet til grunn at det på gården flere ganger var blitt observert at dyr hadde manglende tilgang på drikkevann. I tillegg ble det fastslått at leskurene for flere av dyrene var for små eller ikke tette, og at flere av dyrene oppholdt seg i gjørmete og våte uteområder.

Bonden skal ikke ha installert brannvarslingsanlegg for driftsbygget, tross flere pålegg.

Mattilsynets pålegg gjelder for tolv år. I kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett står det at bonden på forhånd varslet at bonden ville anke dommen om Staten ble frifunnet.

(NTB)

Mina Nystuen

Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen:

Farenivået ved Veslemannen ble mandag senket til gult etter å ha vært på rødt gjennom helgen. Bevegelsene i fjellet er nå avtagende.

Hastigheten på bevegelsene er på mellom 3 og 8 centimeter per døgn i de øvre og midtre delene. Lenger ned er hastigheten 1,5 centimeter per døgn, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat.

Det var økte bevegelser og mange steinsprang etter at det regnet søndag kveld, men det avtok senere. Det er varslet varmt og tørt vær resten av uken.

(NTB)

Mina Nystuen

Skogbrannen i Alta under kontroll:

Stor slukkeinnsats på bakken førte til at brannhelikopteret raskt fikk kontroll over skogbrannen i Tverrelvdalen i Alta. 2-3.000 kvadratmeter er berørt.

Ved 14.45-tiden mandag rykket nødetatene ut til skogbrannen ved Opgårdvannet utenfor Alta sentrum. Sterk vind gjorde at brannen spredte seg og vanskeliggjorde slukningsarbeidet.

Alt av brannmannskaper, politi og sivilforsvaret ble koblet på slukningsarbeidet. De la ned uvurderlig innsats før brannhelikopteret ankom stedet ved 17-tiden, ifølge vaktleder Fred-Ole Holmen i 110 Finnmark.

Slukkearbeidet på bakken gjorde at brannhelikopteret raskt oppnådde kontroll.

- Det ser ut som om de har kontroll på skadestedet. Brannen har roet seg betraktelig, men vi kan ikke si ennå at vi har full kontroll, sier Fred-Ole Holmen til NTB.

Til NRK opplyser brannsjef Knut Suhr i Alta kommune at 2-3.000 kvadratmeter er berørt av brannen.

Ettersom det bor folk i området, var evakuering et mulig scenario før vinden avtok og mannskapene oppnådde kontroll.

Som følge av brannen, ble Statnetts høyspentlinjer i området koblet ut i om lag halvannen time. Årsaken var at to av høyspentlinjene gikk parallelt med brannen.

- Heldigvis klarte de å holde brannen et stykke unna linjen, sier vaktleder Fred-Ole Holmen.

(NTB)

Mina Nystuen

Mann hentet opp av vannet i Halden:

En mann ble gitt livreddende førstehjelp etter å ha blitt hentet opp av vannet i Halden sentrum mandag ettermiddag.

Politiet fikk melding om mannen klokken 13.51, og nødetatene var på plass i løpet av noen få minutter, forteller operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til NTB.

- Det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet, og de fikk i gang pust og puls igjen før mannen ble fløyet bort med ambulansehelikopter, sier Aas. Han har ingen flere opplysninger om mannens tilstand.

Mannen ble funnet et par hundre meter fra utløpet av elven Tista.

- Vi vet ikke hvordan han har havnet i vannet eller hvor lenge han eventuelt har ligget der før vi fikk meldingen, sier Aas.

(NTB)

Maria Caroline Næss Skrede

Store ødeleggelser etter brann på kjøpesenter i London:

Brannvesenet brukte mer enn fire timer på å takle den voldsomme brannen som har skapt store ødeleggelser på et kjøpesenter øst i London, England.

Opptil 150 brannmenn skal ha rykket ut med 25 brannbiler til noe som politiet kaller en svært alvorlig hendelse. Det melder BBC.

En kvinne er fraktet til sykehus etter at det begynte å brenne i kjøpesenteret som ligger i Selborne Road, Walthamstow.

Brannen skal ha vært under kontroll ved 1215-tida. Brannvesenet driver nå med etterslukking på stedet, og det anbefales å holde seg unna området inntil videre.

Lars Martin Gimse

Var fanget i brennende bygning:

SISTE: Ifølge ABC News og flere indiske medier skal alle de innesperrede nå være reddet.

Flere titall mennesker var fanget i et høyhus som stod i brann i Mumbai i India. Bygningen huser blant annet kontorene til et statseid teleselskap.

14 brannbiler var mandag på plass ved den ni etasjer høye bygningen, som ligger i Bandra-området i Mumbai.

Indisk fjernsyn viser bilder av mennesker som knuser vinduer og som vinker til brannfolkene for å bli evakuert.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde eller omkomne.

En kvinne som ble reddet ut, sa at 30 til 40 mennesker fortsatt ventet på å bli evakuert. Minst to av etasjene var fulle av røyk.

Det var lenge uklart hvor mange som ble reddet, men nå melder ulike medier at det skal ha vært mellom 80 og 90 mennesker.

(NTB)

Reddet ut av brennende bygning

Reddet ut av brennende bygning

dagbladet
Marte Klausen

Danmark: 14-åring anmelder voldtekt:

En 14 år gammel jente skal ha anmeldt en voldtekt i forbindelse med en fotballturnering på Fanø i Danmark, melder den danske avisa Jydske Vestkysten.

Det skal være flere tilfeller av voldtekstforsøk den siste tiden.

Syd- og Sønderjyllands politi mottok natt til lørdag klokken 01.53 en
anmeldelse av en fullbyrdet voldtekt av en 14-årig jente.

En mann er etterlyst for voldtekstforsøk av en annen jente på samme alder. Det opplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Lørdag klokka 23.15 fikk politiet også en anmeldelse om voldtekstforsøk av en 14-årig jente. Hun skal ha lyktes med å komme seg unna.

Marte Klausen

Mosjøen: Brann i bytog:

Det skal ha brutt ut en brann i et bytog for turister i Mosjøen, melder Politiet i Nordland om på Twitter. Brannen er nå slukket og ingen skal ha kommet til skade.

Operasjonsleder Odd Ivar Pettersen bekrefter overfor Dagbladet at det brøt ut en mindre brann, men de vet ikke hvordan denne skal ha startet.

- Det var to turister om bord i toget. Disse kom ikke kom til skade, sier Pettersen.

Politiet gjør for øyeblikket undersøkelser for å finne ut av årsaken til brannen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.