Nyhetsstudio

- Trump advarte Iran om angrep:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters mottok Iran natt til fredag et varsel der USAs president Donald Trump advarte om et nært forestående angrep.

Varselet skal ha kommet via landet Oman, opplyser regjeringskilder til nyhetsbyrået.

- I sin beskjed sa Trump at han var mot enhver krig mot Iran og ville snakke med Teheran om forskjellige temaer. Han ga oss kort tid på å svare, men Irans umiddelbare svar var at dette var opp til lederen Ayatollah Khamenei å bestemme dette, sier en av kildene til nyhetsbyrået.

En annen kilde sier til byrået:

- Vi gjorde det klart at vår leder er mot alle former for samtaler, men at meldingen vil overlates til ham for en avgjørelse. Vi fortalte også de omanske representantene at ethvert angrep mot Iran vil ha regionale og internasjonale konsekvenser.

USAs president skal torsdag kveld tid ha avblåst et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle ha vært gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien. Trump skal i utgangspunktet ha godkjent angrepet.

Amerikanske luftfartsmyndigheter har i etterkant av hendelsen lagt ned flyforbud for amerikanske flyginger i iransk luftrom. Samtidig snakker eksperter stadig høyere om at de nå frykter krig mellom USA og Iran. Forholdet mellom landene har vært anspent siden 1979, men har virkelig eskalert den siste tida etter flere hendelser, provokasjoner og uttalelser.

Studioet fortsetter under annonsen

Leier advokater for sexisme-håndtering:

Medlemmer av det danske regjeringspartiet Socialdemokratiet kan ta kontakt med et advokatfirma hvis de opplever å bli utsatt for krenkelser og overgrep.

Det opplyser statsminister Mette Frederiksen til avisen Politiken.

Det er ikke kjent hvilket advokatfirma partiet har leid inn, men det beskrives som et firma som har spesialisert seg på arbeids- og ansettelsesrett, samt diskriminering.

- Vi har valgt å innlede et samarbeid med et advokatfirma der man kan henvende seg om episoder som man selv har vært involvert i eller vært kjent med, så vi er sikre på at det i hvert fall er en ramme for at konkrete situasjoner kan håndteres, sier Frederiksen.

Hun sier også at hun er åpen for at partiet selv starter en undersøkelse hvor man aktivt forsøker å avdekke hvor stort omfanget er.

Initiativet kommer etter at 322 nåværende eller tidligere danske politikere signerte et opprop mot sexisme og overgrep i det politiske miljøet.

(NTB)

Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix via AP / NTB

Over 600 nye smittet i Danmark:

I Danmark meldes det om 619 nye smittetilfeller det siste døgnet. Det er noe nedgang siden gårsdagens smitterekord, da 678 nye smittetilfeller ble registrert.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag varslet helseminister Magnus Heunicke at de nasjonale coronatiltakene som egentlig skulle utløpe 4. oktober, forlenges til den 18. oktober.

De innebærer at barer og restauranter stenger klokka 22 om kvelden. Stående gjester må alle ha på seg munnbind. I tillegg skjerpes også forsamlingsforbudet ytterligere.

Regelen om at ikke mer enn 50 kan samles, gjelder fra lørdag også private arrangementer, som bryllup og bursdagsfester, skriver NTB.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Bil i full fyr i Oslo:

En bil står i full fyr ved Hellerud T-banestasjon i Oslo lørdag ettermiddag.

- Vi er på vei til stedet. Ut fra det brannvesenet melder skal det ikke være noen i bilen, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Kort tid senere melder politiet at bilen var overtent da nødetatene kom til stedet. Brannvesenet holder nå på med etterslukking.

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.

Foto: Eva Brandal Laran

Brann i tomannsbolig i Oslo:

Brannvesen og politi har rykket ut til en brann i en tomannsbolig på Veitvet i Oslo lørdag ettermiddag. Den ene delen av tomannsboligen er totalskadd, mens den andre har store røykskader, melder Oslo brann og redningsetat.

Det ble innledningsvis meldt om fare for spredning, men klokka 13.30 melder brannvesenet at de har kontroll. Ifølge dem skal røyken være synlig i store deler av Oslo.

To av beboere får behandling i ambulansen etter å pustet inn røyk.

- Fire personer er ute, og ifølge dem er det alle som var til stede, så vi er ganske trygge på at det ikke er flere i bygget, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Røykdykkere har også søkt gjennom bygget.

Politiet oppfordrer til at personer i området trekker seg unna og at dører og vinduer lukkes.

Tomannsboligen ligger tett på T-banelinjen, noe som medførte stans i trafikken en periode. T-banen er klokka 13.30 tilbake i normal drift.


Risikerer fengsel etter kritikk på Tripadvisor:

En amerikansk mann er anmeldt for ærekrenkelser etter å ha kritisert et ferieanlegg på den thailandske øya Koh Chang på nettstedet Tripadvisor.

Hvis han blir kjent skyldig, risikerer han to års fengsel.

Mange hoteller i Thailand står nå nærmest tomme på grunn av koronapandemien, men flere holder likevel åpent, og i sommer besøkte Wesley Barnes øya Koh Chang der han tok inn på ett av strandhotellene.

Oppholdet ble imidlertid ikke slik han hadde forventet, og i et innlegg på Tripadvisor i juli skrev han at de ansatte var uvennlige og at de oppførte seg om de ikke ønsket noen gjester.

Det har ført til at han nå er siktet for å ha ødelagt hotellets rykte. Han anklages også for å ha kranglet med ansatte etter at han nektet å betale en avgift for alkohol som han tok med seg til hotellet, opplyser politiet på Koh Chang til nyhetsbyrået AFP.

Barnes, som jobber i Thailand, ble pågrepet av innvandringsmyndighetene og brakt tilbake til øya, der han ble sittende i arresten en kort periode før han ble løslatt mot kausjon. (NTB)

Foto: Shutterstock / NTB

Siktet for drap i Sarpsborg:

En mann i 30-årene er siktet for drapet på mannen som ble funnet død i Sarpsborg 23. september, melder Øst politidistrikt i en pressemelding lørdag.

- Politiet gjennomførte fredag kveld og natt til lørdag flere tekniske og taktiske etterforskningsskritt. Disse har ledet til at vi fredag kveld pågrep og siktet en mann i 30-årene for drapet på avdøde, sier politiadvokat Anders Svarholt.

Mannen vil ble framstilt for varektektsfengsling i Nedre Romerike tingrett lørdag. Fengslingsmøtet gikk som kontorforretning etter samtykke fra den siktede.

- Han ble i dag varetektsfengslet i fire uker og samtykker til det, sier mannens forsvarer Kristin Morch til Dagbladet.

Siktede er fra Sarpsborgdistriktet. Siktede og avdøde er bekjente, men politiet ønsker ikke si noe mer om type relasjon på nåværende tidspunkt.

- Det er gjennomført et kort avhør av mannen, hvor han har gitt politiet opplysninger som danner utgangspunkt for nye undersøkelser, opplyser Svarholt.

Mannens forsvarer opplyser at hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

- Han stiller seg uforstående til siktelsen. Utover det kan jeg ikke kommentere noe mer, sier Morch.

Politiet jobber ut fra teorien om at avdøde ble drept i leiligheten, som skal befinne seg nokså midt i sentrum av Sarpsborg, opplyster politiadvokaten til Dagbladet fredag.

Advarer mot tvungen lønnsnemnd:

Det er partene i busstreiken som må komme til enighet, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran. Han advarer mot tvungen lønnsnemnd.

- Streiken som trappes opp i dag, er en rettferdig kamp mot økende forskjeller, skriver Skjæran i en epost til NTB.

- Vi vil uttrykke støtte til en lavlønnsgruppe som samfunnet er avhengige av, som har en utsatt jobb i corontatiden og som har bidratt til å holde hjulene i gang. De har en selvsagt rett til å kreve en rettferdig lønn, understreker han.

Lørdag ble busstreiken i Norge trappet opp, da ytterligere 4.500 bussjåfører i sju fylker gikk ut i streik, som nå berører store deler av kollektivtransporten i Norge.

Dermed deltar rundt 8 500 sjåfører i streiken som startet søndag 20. september da meklingen mellom NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, og Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet, som representerer sjåførene, ikke førte fram.

- Ap har sympati med bussjåførene og mener en lovlig arbeidskonflikt må løses av partene, skriver Skjæran.

- Ekstra påtakelig er bussjåførenes lave lønn sett opp mot millionlønningene til mange av sjefene deres, legger han til.

(NTB)

Foto: Terje Pedersen / NTB

Døde etter redningsaksjon i Gulen :

Fredag kveld ble det iverksatt redningskasjon i Gulen i Vestland, etter at en båt ble funnet drivende i ring i Sognefjorden. En mann ble etter hvert hentet opp av sjøen, og fløyet til Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

- Han ble erklært død på sykehuset kort tid etterpå, melder Vest politidistrikt lørdag formiddag.

Mannens pårørende er varslet.

Politiet har ingen opplysninger som tilsier at det har skjedd noe straffbart. Avdøde vil bli obdusert, skriver politiet.

Agder: Høyeste smittetall siden april:

Det siste døgnet er det registrert 11 nye smittetilfeller i Agder. Det er det høyeste smittetallet siden april, skriver Fædrelandsvennen.

Sju av de nye tilfellene er registrert i Arendal, hvor det nå totalt er 65 bekreftede tilfeller. Flere av kommunens tilfeller knyttes til to arrangementer, og torsdag så kommunen seg nødt til å ta grep for å få smitteutbruddet under kontroll.

Kommunen forbyr samlinger på mer enn 10 personer privat sammenheng og har redusert antallet til 50 personer på offentlige arrangementer.

Foto: Halvard Alvik / NTB

Kirken advarer om sprit og ild:

Bruk av håndsprit og tenning av lys har ført til brannskader under en konfirmasjonssamling. Kirkeverge mener ulykken kunne vært unngått.

- I vår iver etter å påse at alle spriter hendene sine, glemte vi brannfaren. Vi priser oss lykkelige over at det gikk ganske bra. Hånda ble forbrent, men heldigvis tok ikke noe annet fyr, sier kirkevergen, som ønsker å være anonym av hensyn til kvinnen som ble skadd.

KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, melder på sine nettsider at en kvinne fikk brannskader under en konfirmasjonssamling tidligere denne måneden, skriver Dagen.

Kvinnen hadde fulgt instruksen og spritet hendene før lyset ble tent. Spritflaska var plassert på samme bord som lysene, opplyser kirkevergen.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.