Nyhetsstudio

Jesper Nordahl Finsveen

Iran hevder de kunne ha skutt ned amerikansk fly:

Det iranske luftforsvaret kunne også ha skutt ned et amerikansk fly med 35 personer om bord natt til torsdag, da de skjøt ned en amerikansk drone.

Det sier sjefen for luftforsvaret i Irans revolusjonsgarde, Amir Ali Hajizadeh, til det iranske nyhetsbyrået Tasmin.

Han forteller videre at det amerikanske flyet skal ha vært et Boeing P-8-fly, som kan brukes til etterretningsinnsamling.

Iran kaller flyet for et «spionfly», og at det ledsaget dronen som ble skutt ned.

Dermed hevder iranerne også at det amerikanske flyet var i deres luftrom, som var begrunnelsen for at de skjøt ned dronen.

Videre hevder Hajizadeh at de ga to advarsler før det skjøt ned dronen.

- Men da de ikke svarte, og luftfartøyet ikke endret rute, var vi nødt til å skyte det ned, sier Hajizadeh.

Dagbladet følger saken.

Studioet fortsetter under annonsen

Vil holde valg om ny kandidat:

Flertallsleder Mitch McConnell sier Senatet vil stemme over president Donald Trumps kandidat til å ta over avdøde Ruth Bader Ginsburgs plass i USAs høyesterett.

(NTB)

Høyesterettsdommer død:

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som i nesten tre tiår har vært en markant forkjemper for kvinners rettigheter og likestilling, døde lørdag.

Hun døde av komplikasjoner som følge av kreft i bukspyttkjertelen, opplyser domstolen. Hun ble 87 år gammel.

Ginsburg ble regnet for å tilhøre den liberale fløy i amerikansk Høyesterett, og hun var en tydelig stemme i samfunnsdebatten. I sine siste leveår ble hun også et popkulturelt ikon.

Ginsburg ble utnevnt til dommer i USAs høyesterett i 1993 av daværende president Bill Clinton. Hun var den andre av de totalt fire kvinnene i historien utnevnt til det livslange embetet.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

Trump holder valgmøte:

USAs president Donald Trump holder valgmøte i Bemidji i Nord-Minnesota.

Følg valgmøtet direkte på Dagbladet TV.

Frankrikes finansminister coronasmittet:

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har fått påvist coronasmitte. Han opplyser at han isolerer seg hjemme og er uten symptomer.

51-åringen er den andre statsråden i den franske regjeringen som får påvist coronaviruset. Franck Riester, som tidligere var kulturminister og nå er utenrikshandelsminister, testet positivt i mars.

Coronadødstallene stiger nå i Frankrike for første gang siden i vår. Denne uken ble det registrert 265 coronadødsfall, sammenlignet med 129 i uka før. Samtidig falt antallet nye registrerte smittede med 8 prosent, men dette knyttes til at testkapasiteten mange steder er sprengt.

(NTB)

Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB

125 nye smittede i Norge:

Nyhetsbyrået NTB meldte natt til lørdag at det var registrert 376 nye coronatilfeller i Norge siste døgn.

NTB trekker kort tid seinere smittetallene på grunn av feil tallgrunnlag.

Ved midnatt natt til lørdag var det registrert 12 769 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det riktige er at det dermed var 125 nye tilfeller siste døgn.

Til sammen er økningen de to siste dagene på 271 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Over 940 000 tester for coronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

16 coronapasienter var fredag innlagt ved norske sykehus, fire færre enn torsdag. Ingen av coronapasientene får behandling i respirator.

Fredag døde en eldre person med covid-19 ved Haukeland sykehus i Bergen. Det er det 267. coronadødsfallet i Norge.

(Dagbladet/NTB)

Coronaviruset - Norske forskere med viktig funn

Coronaviruset - Norske forskere med viktig funn

dagbladet

Syklist alvorlig skadd i ulykke:

Politiet i Oslo har rykket ut til en trafikkulykke mellom en buss og en syklist i Oslo.

- Uklart hendelsesforløp, skriver de.

Politiet opplyser seinere at syklisten er alvorlig skadd.

Ulykken skaper trafikale utfordringer på stedet.

WHO: Coronadødstallene er uakseptabelt høye:

Det er uakseptabelt at covid-19-pandemien krever rundt 50 000 liv i uka, fastslår Verdens helseorganisasjon mens det globale dødstallet nærmer seg 1 million.

- Vi fører rundt 1,8 til 2 millioner tilfeller ukentlig på den globale statistikken over smittetilfeller, og i snitt et sted mellom 40 000 og 50 000 dødsfall, sa WHOs krisesjef Michael Ryan fredag.

Antall påviste tilfeller nærmer seg 30,5 millioner, og dødstallet har passert 950 000.

- Selv om disse tallene er flate på verdensbasis, skjuler de det faktum at vi ser betydelige økninger på regionalt og lokalt nivå i enkelte land, sier Ryan.

Dødsraten blant smittede har sunket etter hvert som behandlingsmetodene er bedret, men 50 000 dødsfall i uka er ikke et akseptabelt antall, tilføyer han.

(NTB)

Foto: AP / NTB.

Kjørt til sykehus etter voldshendelse:

En mann i 20-åra er kjørt til sykehus etter en voldshendelse på Dokka i Nordre Land kommune i Innlandet fredag kveld. Det skriver politiet på Twitter.

- Kjørt til sykehus for behandling av skader. Ukjent skadeomfang, skriver de.

To personer er pågrepet i forbindelse med hendelsen, og politiet foretar åstedsundersøkelser på stedet.

Testsenter avviste flere - tom for utstyr :

Et testsenter i Skagen i Danmark måtte onsdag avvise flere personer som kom for å teste seg. De hadde nemlig gått tom for testutstyr, da de ikke var forberedt på at så mange som 400 perosner skulle komme innom for å testes for covid-19-smitte, melder Nordjyske.

Den store pågangen skyldes at en festdeltaker viste seg å være smittet. Nærmere 100 mennesker fra hele landet deltok på festen, som var et 40 årslag, skriver danske BT.

Arrangøren forsøkte imidlertid å ta forholdsregler i forkant, og ba alle gjester om å teste seg for coronasmitte før festen. Det er foreløpig ingen andre festdeltakere som har testet positivt for covid-19.

Kvinne funnet død i Oslo - etterforskes som drap:

Oslo politidistrikt mottok i ettermiddag opplysninger som ledet til at en voksen kvinne ble funnet død på en adresse i Oslo.

Dødsfallet etterforskes som drap, og en mann er pågrepet og siktet for drap, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.

Det er en relasjon mellom siktede og avdøde, men politiet vil foreløpig ikke gå ut med flere opplysninger, ettersom det fortsatt pågår varsling av pårørende.

- Vi fikk i ettermiddag, litt før klokka 17.00 en bekymringsmelding fra helse, som gjorde at vi dro til en adresse i Oslo. Der fant vi en voksen kvinne død, sier leder for etterretning og etterforskning i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid til Dagbladet.

- Det er forhold på stedet og andre opplysninger som gjorde at vi igangsatte drapsetterforskning. Nå karakteriserer vi dette som et drap, men det er fortsatt tidlig i etterforskningen og det er mange ubesvarte spørsmål, fortsetter hun.

Ikke så lenge etter at de fant den døde kvinnen pågrep politiet en mann i Oslo, som er siktet i saken, opplyser Metlid.

Politiet håper de kan få avhøre mannen i kveld.

Det er fortsatt ukjent hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

Kvinne funnet død - etterforskes som drap

Kvinne funnet død - etterforskes som drap

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.