Annonse

Nyhetsstudio

Sejerstad vant pris

Åsne Seierstad tildeles Ingrid Aunes minnepris for sitt engasjement for internasjonale konflikter.

- Når resten av verdenssamfunnet har flyttet blikket videre til neste konflikt, forteller Seierstad historiene som nekter oss å glemme, sier Marianne Marthinsen, styreleder i stiftelsen Ingrid Aunes minnefond, til Klassekampen.

Hun sier Seierstad gjennom mange år tydelig har løftet fram hvordan vanlige folk rammes av krig, terror og konflikt.

Prisen ble tildelt forfatter og journalist Åsne Seierstad under en seremoni i Malvik kommune i Trøndelag mandag.

- Det er en stor ære. Ingrid Aune var opptatt av verden utenfor Norge, internasjonalt samarbeid og kvinner, sier Åsne Seierstad om å få prisen.

Sommeren 2019 døde Ap-politiker Ingrid Aune i en båtulykke, bare 33 år gammel. Aune var politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet og ble som 29-åring ordfører i Malvik kommune i Trøndelag.

Etter Aunes død opprettet venner en minnepris for å videreføre hennes engasjement for nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt.

Det er fjerde gang prisen deles ut. Tidligere vinnere er journalist Maren Sæbø og forsker Kjølv Egeland (delte prisen i 2020), hjelpearbeider Ayesha Wolasmal (2021) og professor Inger Skjelsbæk (2022).

(NTB)

Annonse

Rykker ut etter flere meldinger om røykutvikling

Brannvesenet rykker ut til en adresse i Bærum, etter flere meldinger om røykutvikling fra et tak. Det opplyser brannvesenet på X/Twitter søndag kveld.

Regjeringen vil styrke PST med 72 millioner kroner som tiltak etter 25. juni-rapporten

Regjeringen foreslår å styrke Politiets sikkerhetstjeneste med 72 millioner kroner som en del av oppfølgingen av 25. juni-utvalgets rapport.

20 millioner skal gå til å styrke PSTs kontraterrorvirksomhet, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

- Det er et viktig tiltak for å bedre vår forståelse av trusselbildet og PSTs evne til å avverge terrorhandlinger. 25. juni-rapporten peker på at PST sitt oppdrag om å beskytte myndighetspersoner spiser av PST sitt øvrige budsjett, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

52 millioner skal derfor gå til beskyttelse av regjeringsmedlemmer, kongefamilien, stortingspresidenten og andre myndighetspersoner.

Forslaget kommer på toppen av en større styrking av PSTs budsjett de siste årene. Som følge av krigen i Ukraina, ble PST og politiets bevilgning økt med 153 millioner kroner i fjor.

(NTB)

Annonse
Macron: Frankrike trekker tilbake styrkene og ambassadøren etter kuppet i Niger
Foto: Amit Dave / Reuters / NTB

Macron: Frankrike trekker tilbake styrkene og ambassadøren etter kuppet i Niger

Frankrike trekker tilbake styrkene og ambassadøren etter kuppet i Niger, opplyser president Emmanuel Macron søndag.

Frankrike har rundt 1500 soldater stasjonert i Niger. De har deltatt i militæroperasjoner mot ytterliggående islamistopprørere i Vest-Afrika.

Landet har også betydelige økonomiske interesser i Niger og importerer store mengder uran derfra.

Tidligere i september sa Macron at Frankrikes ambassadør ble holdt som gissel i ambassaden i det vestafrikanske landet sammen med andre ansatte.

(NTB)

Melding om masseslagsmål i Oslo: - Ingen skadd

Politiet rykker ut til Stovner i Oslo etter meldinger om et masseslagsmål med cirka 20 personer, opplyser politiet på X/Twitter søndag kveld.

Operasjonsleder i politiet, Bjarne Pedersen, forteller at politiet er på stedet, og at det framstår uklart hva som har skjedd.

- Det er ikke noe som tilsier at det har vært en større hendelse her. Det er ingen som er skadd, sier Pedersen til Dagbladet.

Meldingene som politiet fikk tilsa at det var et masseslagsmål,hvor det også var mulig at det var blitt gjort observasjoner av en kniv. Ingen kniv er funnet på stedet.

- Vi er på stedet og toner det ned, sier Pedersen.

Har du video, bilder eller tips? Send til Dagbladet her eller ring oss på 24 00 00 00!

Dagbladet oppdaterer saken.

Annonse