Sjokkstudie: 98 prosent berørt
En omfattende studie initiert av britiske The Guardian får forskere til å se rødt. Likevel er det håp i sikte.
Til foreldre med barn i skolen
Sender du barnet ditt ut døra til 13 års skolegang, uten å vite hva du skal gjøre hvis barnet får en skolegang i helvete?
Forsvarer «Debatten»
Kritikerne var ikke nådige i sin dom over gårsdagens «Debatten»-program med Erna Solberg. NRK-programleder Espen Aas tar kollegaen Fredrik S..
Bisarre detaljer
Piloten av F-35-flyet som forsvant skjøt seg ut over den amerikanske delstaten South Carolina. Et nødanrop avslører nye detaljer.
«Leser du dette, er jeg død»
Nicky Newman ble bare 35 år gammel.
Stockholm: Ny skyting mot bolig
Ingen ble skadd da det ble avfyrt skudd mot døren til en leilighet i Larsberg utenfor Stockholm. Saken etterforskes som drapsforsøk.
Dette er den tredje slike hendelsen på to dager i Stockholm og områdene rundt.
Politiet ble varslet om saken klokka 23.51 mandag kveld. De har satt inn helikopter i letingen etter gjerningsmannen.
- Det befinner seg personer i leiligheten, men ingen personskader oppstår. Politiet etterforsker saken som drapsforsøk og grovt brudd på våpenloven, opplyser politiet i en pressemelding.
Ifølge nyhetsbyrået TT var det en voksenperson og et barn i leiligheten. Pressetalsperson Daniel Wikdahl i politiet i Stockholm opplyser at meldingen gikk ut på at noen hadde tatt seg inn i en trappeoppgang og avfyrt flere skudd mot en dør.
Tidligere mandag kveld ble det skutt mot en bolig i Handen, sør for Stockholm, hvor det også var en lignende skyteepisode natt til mandag. Det er ikke kjent om det er sammenheng mellom hendelsene.
- Det er noe vi ikke kan uttale oss om på det nåværende tidspunkt, sier Daniel Wikdahl.
Larsberg ligger på Lidingö, nordøst for Stockholm.
(NTB)
Tiltalt: Bandt sønnen (7) fast i seng
En mann i Bergen er tiltalt for grov mishandling mot sin sju år gamle sønn fra 16. juli til 7. august 2022.
Han er blant annet tiltalt for å ha slått sønnen, bundet ham fast til en seng, spylt ham med kalt vann og nektet ham mat og drikke samt å sove.
Som følge av mishandlingen ble sønnen påført et stort antall blåmerker, sår og skader over hele kroppen, ifølge tiltalen. Han hadde flere ribbeinsbrudd.
«På ryggen ble det funnet kobbertråder fast i underhuden og skader tilsvarende tredjegradsforbrenning med behov for hudtransplantasjon», står det i tiltalen.
- Dette må være en av Norges groveste mishandlingssaker, sier bistandsadvokat May Britt Løvik til BA.
Mannen har ikke erkjent straffskyld. Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra forsvarer Ahmad Taha.
Én måned før gutten ble funnet hardt skadd i leiligheten i Bergen, oppsøkte faren selv barnevernet for å be om hjelp. Saken førte til kritikk mot barnevernet og byrådet i Bergen gikk av som følge av sakens håndtering.
Falsk melding om høyt smell og rop om hjelp
Politiet har avsluttet søket i Boknabergvatnet i Rogaland etter å ha å vurdert nødmeldingen som usann.
- Etter en samlet vurdering og etterretningsopplysninger opp mot melder, velger nødetatene å avslutte søket. Det er grunn til å tro at mannen som meldte dette, snakker usant og har meldt dette inn som en uriktig melding. Han vurderes anmeldt for dette, skriver politiet på X/Twitter.
Politiet meldte for kort tid siden at redningshelikopter og nødetater var på vei til Bokn etter melding om et høyt smell og rop om hjelp i Boknabergvatnet, men at politiet jobbet med å få verifsiert om det har vært en reell hendelse eller ei.
Dykkerbil har ankommet og dykkere vil starte søk i vann, skrev politiet i en oppdatering.

Espen Aas forsvarer «Debatten»: - Veldig uenig
Som et punktum for Høyre-leder Erna Solbergs maraton av intervjuer med pressen i anledning aksjeskandalen torsdag, dukket hun på kveldstid opp i «Debatten» på NRK for å spørres ut av både programleder Fredrik Solvang og seerne.
Men måten intervjuet utartet, sto ikke til alles forventninger. Flere mente programleder Fredrik Solvang lot Erna slippe altfor lett unna.
Fredag ettermiddag tar forfatter og journalist Espen Aas NRK-kollegaen i forsvar. Aas er godt kjent for de fleste som programleder i «Dagsnytt 18» og «Dagsrevyen».
- Jeg er veldig uenig i karakteristikker som «pusete», «talkshow», «Lindmo» osv. Det virker som det foreligger en forutsetning hos mange om at politikerintevjuer må være aggressive og pågående. Men må de egentlig det?, skriver han på X/Twitter.
Aas så veldig mange av intervjuene med Solberg gjennom dagen i går og hadde derfor ikke behov for en ny runde på Hydro eller tidslinje i «Debatten», skriver han.
- Det var derimot mye mer interessant å høre Fredrik presse (ja, han gjorde det) på om hun tok for lett på ting, om hun føyset ting unna, og om det var grunnen til at hun endte der hun gjorde, skriver Aas videre.
Han understreker at han og Solvang er gode kollegaer - men at det ikke er derfor han tar Solvang i forsvar.
- Kanskje har vi havnet der at vi har vennet oss til at pågående intervjuer kun er skarpe og med avbrytelser. Vi skal avbryte når folk forsøker å endre tema eller ikke svarer, men gud hjelpe så mye avbrytelser jeg har hørt som virker å være for avbrytelsens skyld, skriver han og legger til:
- Er det EN ting vi har fått mye kjeft for fra «vanlige folk» opp gjennom årene så er det avbrytelser. Folk vil høre hva intervjuobjekter har å si. Så finnes det selvsagt mange intervjuer som burde vært langt skarpere også. Men jeg synes altså ikke gårsdagen var et av dem.
Mann besluttet utlevert fra Norge til Rwanda
Rwanda har begjært en mann utlevert fra Norge. De ønsker å stille ham for retten i Rwanda for å ha begått et drap under folkemordet der i 1994.
Nå har Oslo tingrett besluttet at mannen kan utleveres, opplyser politiet i en pressemelding.
Kripos pågrep vedkommende i oktober 2022. Siden han ble pågrepet har Kripos gjort en rekke undersøkelser for å avklare om vilkårene for utlevering er oppfylt.
Det ble gjennomført rettsmøte i saken 4. - 6. september 2023. Oslo tingrett konkluderte 19. september med at utlevering lovlig kan skje. Avgjørelsen kan ankes.
- Vi noterer at tingretten deler Kripos sin vurdering om at vilkårene for utlevering er oppfylt, sier Thea Elise Kjæraas, politiadvokat i Kripos.
I utleveringssaker avgjør domstolen om utlevering lovlig kan skje. Dersom domstolen har konkludert med at vilkårene for utlevering er oppfylt, er det opp til Justis- og beredskapsdepartementet å avgjøre om utlevering skal skje.