Annonse

Nyhetsstudio

Diskuterte Sverige
I NEW YORK: Nato-sjef Jens Stoltenberg har møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i New York. Foto: Nato

Diskuterte Sverige

Nato-sjef Jens Stoltenberg har møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i New York. Blant annet snakket de om det svenske Nato-medlemskapet.

- Glad for å møte president Recep Tayyip Erdogan i New York. Vi diskuterte opptrapping av vår kamp mot terrorisme, og jeg takket ham for Tyrkias arbeid med å gi nytt liv til kornavtalen ved Svartehavet, skriver Stoltenberg på X/ Twitter.

- Som avtalt i Vilnius vil den tyrkiske nasjonalforsamlingen ta opp Sveriges Nato-medlemskap så snart som mulig, skriver han videre.

(NTB)

Annonse
Haugesunds Avis: Tommy Glaværn (63) fra Karmøy omkom i MC-ulykke
Foto: Statens vegvesen

Haugesunds Avis: Tommy Glaværn (63) fra Karmøy omkom i MC-ulykke

Det var Tommy Glaværn fra Karmøy omkom i motorsykkel-ulykka i Røldal 16. september. Det bekrefter politiadvokat Olav Houm Otterdal i Vest politidistrikt overfor Haugesunds Avis.

Otterdal opplyser til avisa at navnet frigis i samråd med pårørende.

Politiet har fått gjennomført en obduksjon etter ulykken. Foreløpig viser rapporten at mannen omkom som følge av en kollisjon i tunnelveggen.

- Vi kan ikke ennå si noe om det var medisinske årsaker eller andre forklaringer på dødsulykka, sier Otterdal.

Politiet meldte om ulykken like etter klokka 21 16. september.

Les hele saken

Mann omkom i MC-ulykke

Til stede i rettsmøte
TIL STEDE: Trond Henriksen og Ida Aarseth Pedersen. Foto: Jon Terje Pedersen / Dagbladet

Til stede i rettsmøte

HØNEFOSS (Dagbladet): 20. september ble en 30 år gammel mann pågrepet, siktet for drap eller medvirkning til drap på Jonas Aarseth Henriksen (30).

Mannen har krevd seg løslatt fra varetektsperioden på to uker. Tingretten skal onsdag ettermiddag ta stilling til om den siktede kan løslates fra varetekt.

Trond Henriksen og Ida Aarseth Pedersen - Jonas' far og søster - er til stede på rettsmøtet i Ringerike, Asker og Bærum tingrett.

Like før klokka 14.00 er også siktede på plass i rettssalen.

- Han fastholder sin forklaring om at han verken kjenner til planlegging av drap eller drap. Han ønsker å forklare seg for retten så de kan ta en selvstendig vurdering av om han skal bli værende i varetekt, sier siktedes forsvarer, Geir Jesinsky, til Dagbladet i forkant av rettsmøtet.

Siktede samtykker ikke til videre fengsling.

- Han ønsket å gi politiet to uker til å gjøre de nødvendige undersøkelsene for å sjekke han ut av saken. Han er skuffet over å høre at politiet ikke tenker sånn, sier Jesinsky og legger til:

- Han har sittet i full isolasjon og hatt medieforbud, så han kjenner ikke omfanget av saken som vi andre gjør. Han har ingen oversikt over hva politiet har vært opptatt med - og forventet at de hadde jobbet for å få klargjort hans rolle for å vise at han er uskylig.

Forsvareren sier videre at klienten hans har det tungt og at det ikke er fristende med to nye uker i varetekt.

- Det er ubehagelig.

- Er du optimistisk på at siktede vil bli løslatt?

- På generelt grunnlag er jeg nok ikke det, nei. Dette er en type sak der politiet ber om full isolasjon, og ikke bare vanlig varetekt.

Annonse
Britisk etterretning: Russland skjøt trolig ned eget fly
Et russisk Sukhoj Su-35S fly. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / Tass / Sipa USA / NTB

Britisk etterretning: Russland skjøt trolig ned eget fly

Russland skjøt trolig ned et av sine egne Sukhoj Su-35S kampfly 28. september, skriver britisk etterretning i sin siste situasjonsrapport på X.

Blemma skal ha skjedd over Tokmak i Zaporizjzja oblast, omtrent 20 kilometer bak frontlinjen deres.

- Russland har mistet rundt 90 fastvingefly siden invasjonen startet, men dette er trolig bare det femte tapet deres av et Sukhoj Su-35S fly - Russlands mest avanserte kampfly i utbredt bruk, skriver britene.

De legger til at området det skjedde i er relevant. Tokmak er en tungt befestet by der Russland har etablert baser for å styre en av de mest intense sektorene på fronten.

- Disse hovedkvarterene vil typisk være beskyttet av korte til mellomlange distanseluftvern. De holdes nesten utelukkende i høy beredskap, ettersom Ukraina har vist at de kan gjennomføre effektive angrep mot slike steder, skriver britene.

Zelenskyj: Russland er svakere
Foto: NTB

Zelenskyj: Russland er svakere

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj sier at Russland er svakere nå enn de var i starten av krigen. Det sier han i en tale under 20-års jubileet til Sky News i Italia, TG24, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Videre sier Zelenskyj at Russland ønsker å fryse konflikten, men han understreker at det ikke vil hjelpe Ukraina.

Zelenskyj sier også at motoffensiven er for fullt gått i gang, selv om det går langsomt, og at Ukraina gjør alt de kan for å vinne krigen.

Den ukrainske presidenten sier at han håper på å diskutere hvordan Ukraina kan styrke luftforsvaret sitt med EU-ledere.

Til forsamlingen i Roma sier også den ukrainske presidenten at han ønsker å invitere pave Francis til Ukraina, og at han vil bli beæret hvis han kommer på besøk.

Annonse