Annonse

Nyhetsstudio

NYT: Ukrainsk rakett på avveie kan ha rammet markedet i Kostjantynivka
Minst 17 personer mistet livet etter eksplosjonen på markedet i Kostjantynivka. Foto: Polina MELNYK / AFP

NYT: Ukrainsk rakett på avveie kan ha rammet markedet i Kostjantynivka

En ukrainsk luftvernrakett på avveie kan ha forårsaket eksplosjonen på et marked i Kostjantynivka i Ukraina som kostet 17 personer livet, ifølge The New York Times.

Ukraina beskyldte Russland for å stå bak og kalte det et målrettet angrep. I løpet av sin invasjon av Ukraina har Russland gjentatte ganger angrepet sivile og rammet skoler, markeder og bolighus, skriver avisa, og viser blant annet til et russisk angrep mot Kostjantynivka i april. Da ble boliger og en førskole truffet av artilleriild, og seks personer ble drept.

The New York Times har vurdert bilder, vitneopplysninger og innlegg i sosiale medier, og hevder at eksplosjonen 6. september kan ha vært forårsaket av en ukrainsk luftvernrakett på avveie. Det pågikk harde kamper i områder like i nærheten da markedet ble truffet.

- Angrepet ser ut til å ha vært en tragisk ulykke. Luftverneksperter sier raketter som den som rammet markedet, kan komme ut av kurs av en rekke årsaker. Elektronikken kan ha feil, eller styrefinner kan bli skadd i utskytingen, skriver avisen.

(NTB)

Annonse

40-50 personer evakuert etter brann i Oslo

Samtlige nødetater har rykket ut til en brann i et bygg tilknyttet krigsskolen på Linderud, øst i Oslo.

Det melder politiet på X/tidligere Twitter klokka 07.10.

- Vi vet ikke hvor mange som er inne på området nå på en søndag, men syv personer er foreløpig blitt evakuert, sier operasjonsleder i Oslo-politiet, Sven Christian Lie til Dagbladet.

Det dreier seg om en kjellerbrann.

- Brannvesenet iverksetter slukking i snakkende stund, opplyser han.

I tillegg skal 40-50 personer være evakuert fra nabobygget.

Ifølge operasjonslederen er tre personer tilsett av helse, uten videre behov for oppfølging.

Det er trolig varmgang i et ventilasjonsanlegg som har vært utløsende årsak til brannen.

Høyeste dødstall i trafikken på ti år i september

19 personer døde i septembertrafikken i år. Ikke siden 2013 har det vært like mange drepte i den første høstmåneden.

Totalt er 100 personer omkommet i trafikken så langt i år. Det er elleve flere enn på samme tid i fjor, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen.

- Dette er femte måned på rad der vi ser høye dødstall i trafikken, sier leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

100 omkomne på starten av høsten er altfor mange, sier hun.

(NTB)

Annonse

England forbyr engangsplastikk

Søndag trer forbud og begrensninger på bruk av engangsplastikk i kraft i England.

Plastbestikk, ballongpinner, plastglass og matemballasje i plast blir forbudt, mens det innføres begrensninger på bruk av plasttallerkener, -fat og -boller til engangsbruk, melder det britiske nyhetsbyrået PA.

Forbudet er del av den britiske regjeringens innsats for å redusere plastforsøplingen. Regjeringen anslår at folk i England årlig bruker 2,7 millioner deler plastbestikk som stort sett kun kan brukes én gang, og 721 millioner engangstallerkener.

Kun 10 prosent blir resirkulert, heter det videre.

(NTB)

Tviler på at Bhatti blir utlevert

Torsdag ble nok en gang et rettsmøte som skulle avgjøre om Arfan Bhatti kan utleveres til Norge, utsatt. Advokat Sigurd Klomsæt tror ikke Bhatti noen gang kommer tilbake.

Bhatti har befunnet seg i Pakistan siden begynnelsen av juni 2022.

Siden midten av april i år har det vært minst 18 rettsmøter der Bhattis sak har blitt undersøkt, viser en gjennomgang NRK har gjort. Torsdagens rettsmøte var ikke noe unntak, da ble møtet nok en gang utsatt, denne gangen til 3. oktober.

- Det er en skandale, sier bistandsadvokat Sigurd Klomsæt. Han representerer flere av ofrene for skytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo 25. juni i fjor.

Han tviler nå på at Bhatti noen gang blir utlevert.

– Han har både norsk og pakistansk statsborgerskap. Det har allerede gått et år, og etter hva jeg forstår skjer det ikke noe, sier Klomsæt.

Bhattis advokat i Pakistan, Zia Ur Rehman, mener bevisene norsk politi har sendt pakistansk politi er altfor svake til å få ham utlevert.

Det kompliserer også saken at Norge ikke har noen utleveringsavtale med Pakistan.

Bhatti er mistenkt for å ha hatt en sentral rolle i planleggingen og forberedelsene til terrorskytingen i Oslo sentrum i fjor sommer. Han ble etterlyst internasjonalt for medvirkning og pågrepet av pakistansk politi få dager etter etterlysningen.

Han er i Norge siktet for medvirkning til grov terror. Bhatti avviser å ha hatt noe med terrorhandlingen å gjøre og motsetter seg derfor utlevering.

(NTB)

Annonse