Annonse

Nyhetsstudio

Norge donerer beltevogner til Ukraina
Foto: Trygve Hongset / Forsvaret

Norge donerer beltevogner til Ukraina

I en pressemelding tirsdag morgen melder regjeringen at Norge vil donere rundt 50 beltegående transportkjøretøy til Ukraina.

- Disse er viktige for å kunne få frem forsyninger i områder der det ikke er gode veier, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Internasjonalt går kjøretøyet under navnet M548, mens den norske betegnelsen er NM199.

Tidligere har Norge donert Nasams luftvern og stridsvogner til Ukraina. Det skal også doneres F-16-kampfly.

Annonse

Syv personer evakuert etter brann i Oslo

Samtlige nødetater har rykket ut til en brann i et bygg på Linderud, øst i Oslo.

Det melder politiet på X/tidligere Twitter klokka 07.10.

- Vi vet ikke hvor mange som er inne på området nå på en søndag, men syv personer er foreløpig blitt evakuert, sier operasjonsleder i Oslo-politiet, Sven Christian Lie til Dagbladet.

Det dreier seg om en brann i en kjeller.

- Brannvesenet iverksetter slukking i snakkende stund, opplyser han.

Dagbladet oppdaterer saken.

Høyeste dødstall i trafikken på ti år i september

19 personer døde i septembertrafikken i år. Ikke siden 2013 har det vært like mange drepte i den første høstmåneden.

Totalt er 100 personer omkommet i trafikken så langt i år. Det er elleve flere enn på samme tid i fjor, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen.

- Dette er femte måned på rad der vi ser høye dødstall i trafikken, sier leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

100 omkomne på starten av høsten er altfor mange, sier hun.

(NTB)

Annonse

England forbyr engangsplastikk

Søndag trer forbud og begrensninger på bruk av engangsplastikk i kraft i England.

Plastbestikk, ballongpinner, plastglass og matemballasje i plast blir forbudt, mens det innføres begrensninger på bruk av plasttallerkener, -fat og -boller til engangsbruk, melder det britiske nyhetsbyrået PA.

Forbudet er del av den britiske regjeringens innsats for å redusere plastforsøplingen. Regjeringen anslår at folk i England årlig bruker 2,7 millioner deler plastbestikk som stort sett kun kan brukes én gang, og 721 millioner engangstallerkener.

Kun 10 prosent blir resirkulert, heter det videre.

(NTB)

Tviler på at Bhatti blir utlevert

Torsdag ble nok en gang et rettsmøte som skulle avgjøre om Arfan Bhatti kan utleveres til Norge, utsatt. Advokat Sigurd Klomsæt tror ikke Bhatti noen gang kommer tilbake.

Bhatti har befunnet seg i Pakistan siden begynnelsen av juni 2022.

Siden midten av april i år har det vært minst 18 rettsmøter der Bhattis sak har blitt undersøkt, viser en gjennomgang NRK har gjort. Torsdagens rettsmøte var ikke noe unntak, da ble møtet nok en gang utsatt, denne gangen til 3. oktober.

- Det er en skandale, sier bistandsadvokat Sigurd Klomsæt. Han representerer flere av ofrene for skytingen i Rosenkrantz' gate i Oslo 25. juni i fjor.

Han tviler nå på at Bhatti noen gang blir utlevert.

– Han har både norsk og pakistansk statsborgerskap. Det har allerede gått et år, og etter hva jeg forstår skjer det ikke noe, sier Klomsæt.

Bhattis advokat i Pakistan, Zia Ur Rehman, mener bevisene norsk politi har sendt pakistansk politi er altfor svake til å få ham utlevert.

Det kompliserer også saken at Norge ikke har noen utleveringsavtale med Pakistan.

Bhatti er mistenkt for å ha hatt en sentral rolle i planleggingen og forberedelsene til terrorskytingen i Oslo sentrum i fjor sommer. Han ble etterlyst internasjonalt for medvirkning og pågrepet av pakistansk politi få dager etter etterlysningen.

Han er i Norge siktet for medvirkning til grov terror. Bhatti avviser å ha hatt noe med terrorhandlingen å gjøre og motsetter seg derfor utlevering.

(NTB)

Annonse