Annonse

Nyhetsstudio

Boligbrann i Sirdal: Hus nesten nedbrent

Natt til fredag rykket politiet ut etter melding om en boligbrann i Sirdal kommune.

- Huset er snart brent ned. Det er ikke spredningsfare, skriver politiet i sør-vest på X, like før klokka fem fredag morgen.

Annonse

Arbeidsulykke på Ringerike

Demningsbristen på Braskereidfoss: Hafslund gjorde feil
Foto: Morten Risberg / Dagbladet

Demningsbristen på Braskereidfoss: Hafslund gjorde feil

Hafslund var ikke oppmerksom nok på farene ved stigende vannstand før demningsbristen på Braskereidfoss under ekstremværet Hans, viser en rapport.

Kraftverket er ubemannet og styres fra driftssentralen på Lillehammer. Der fikk man flere alarmer om økende vannstand i løpet av natten, men det var ikke operatørene oppmerksom på, heter det i en rapport fra DNV.

Hafslund hadde heller ikke driftspersonell på stedet som kunne observert vannstanden og åpnet lukene lokalt. Rapporten konkluderer med at det ikke var feil eller svikt i det tekniske som førte til bristen.

I en pressemelding fra Hafslund Eco skriver selskapet at de nå iverksetter ekstra tiltak for å unngå at det skjer igjen. Blant annet skal de øke bemanningen ytterligere på driftssentralen i beredskapssituasjoner, justere grensa for vannføringsnivå for bemanning av kraftverket, og utvide overvåking og oversikt ved stor flom.

Demningen ved Braskereidfoss kraftverk i Våler i Hedmark brast 9. august i år under uværet Hans.

- Vi var ikke godt nok forberedt på en så krevende situasjon og våre beredskapsplaner gjorde oss for avhengige av at driftssentralen fungerte optimalt, også under en ekstrem belastning. Dette tar vi svært alvorlig, sier administrerende direktør Kristian Lian i Hafslund Eco.

I pressemeldingen legger selskapet til at de vil ta hensyn til at slike ekstremvær blir vanligere på grunn av klimaendringene.

(NTB)

Annonse
Reagerer: «Absurd og dumt»
Dmitrij Peskov. Foto: Reuters / NTB

Reagerer: «Absurd og dumt»

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er sanksjonert av flere europeiske land, og får følgelig ikke reise fritt på tvers av europeiske lands luftrom.

I forbindelse med OSSE-møtet i Nord-Makedonia denne uka, har Russland derfor bedt Bulgaria og Nord-Makedonia om å åpne luftrommene sine slik at han kunne delta. Men Bulgaria ønsket ikke å åpne sitt luftrom, og flyet ble derfor tvunget til å ta en lengre rute over Hellas da Lavrov og UDs talsperson Maria Zakharova skulle fly til Skopje.

Det reagerer Russland sterkt på. Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov, omtaler flyforbudet som «absurd og dumt». Tidligere torsdag anklaget Zakharova Bulgaria for «ondsinnet dumhet», skriver Reuters.

Russland takker Hamas
Foto: AFP / NTB

Russland takker Hamas

Russland viser takknemlighet overfor Hamas-lederne etter at to russiske gisler ble løslatt 29. november.

Det uttalte talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Marija Zakharova, i en uttalelse torsdag.

- Vi er takknemlige for Hamas-ledelsen positive reaksjoner på våre krav, sier hun, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Videre sier hun at de fortsetter å jobbe for å løslate de gjenværende russerne som befinner seg på Gazastripen.

- Vi bemerket oss at russiske statsborgere fikk mulighet til å returnere hjem, uten å være bundet til utvekslingsbetingelsene som er avtalt mellom Israel og Hamas om løslatelse av kvinner og barn, heter det i en uttalelse fra departementet.

Annonse