Annonse

Nyhetsstudio

Staten dømt for menneskerettsbrudd
Foto: Terje Pedersen / NTB

Staten dømt for menneskerettsbrudd

En kvinnelig asylsøker saksøkte staten etter å ha blitt kroppsvisitert og rutinemessig innlåst på Politiets utlendingsinternat på Trandum. Nå er staten dømt for brudd på menneskerettighetene.

Forholdene skjedde da kvinnen var internert på Trandum fra august til desember 2019.

Kvinnen ble rutinemessig kroppsvisitert 23 ganger etter ukontrollerte besøk. I den over 50 sider lange dommen fra Borgarting lagmannsrett fastslås det at dette både var brudd på norsk lov og internasjonale menneskerettigheter.

Hun ble i samme periode også rutinemessig låst inne på sitt eget rom inntil 15 timer per døgn. Omfanget av den innlåsingen krenket kvinnens rettigheter, heter det i dommen, som er enstemmig.

Da saken var oppe i tingretten, ble staten frikjent. Kvinnen ble dømt til å betale staten sakskostnadene på 208 000 kroner. Kvinnen anket imidlertid dommen, og saken gikk i lagmannsretten i september i år.

Staten ved Justisdepartementet er dømt til å betale 40 000 kroner i erstatning til kvinnen, som i desember 2019 ble uttransportert fra Norge til Etiopia. De er også dømt til betale sakskostnadene til kvinnen, som er på hele 1,45 millioner kroner. (NTB)

Annonse

- Russisk general død

Den russiske generalmajoren Vladimir Zavadskj skal ha mistet livet etter å ha tråkket på en landmine i Ukraina.

Det skriver en rekke internasjonale medier.

Zavadskj var nestkommanderende for det 14. armékorps i den russiske hæren, som kjempet i krigen i Ukraina. Ifølge den ukrainske obserste Antoly Stefan skal dødsfallet ha skjedd tirsdag denne uka.

Russland har mistet et tosifret antall generaler, inkludert flere av president Vladimir Putins høyest dekorerte generaler, siden invasjonen startet i februar 2022.


Les mer om Putins døde generaler i saken under:

Les hele saken

Putins døde generaler

Skyteangrep i Jerusalem

Det har vært et skyteangrep ved en bussholdeplass øst i Jerusalem torsdag morgen.

Minst sju personer skal være skadd, hvorav flere av dem kritisk. Lokale medier, som Haaretz og Times of Israel, skriver at en 16 år gammel jente skal blitt drept i angrepet.

To personer ble skutt og drept av politiet på stedet, mistenkt for å ha stått bak angrepet, ifølge Reuters.

Angrepet skjer kort tid etter at Israel og Hamas kunngjorde at den midlertidige våpenhvilen forlenges. Det er imidlertid ikke kjent hvem som står bak angrepet i Jerusalem, eller om det kan knyttes til krigen mellom Israel og Hamas.

Annonse

Morgennytt


Henry Kissinger er død
Den tidligere utenriksministeren skal ha dødd i hjemmet sitt i Connecticut.

21 personer evakuert etter brann - person pågrepet
Totalt 21 personer er evakuert og to er sendt til legevakt for sjekk etter at det brøyt ut brann i en bygning i Halden, natt til torsdag.

Knekkebrød-test: Best mot magefettet

Ved å velge det riktige knekkebrødet og tilføye ett av de fem påleggene ekspertene anbefaler i artikkelen, kan du enkelt gå ned opptil to kilo i uka.

Den midlertidige våpenhvilen forlenges

Den midlertidige våpenhvilen mellom Israel og Hamas forlenges. Det bekrefter det israelske forsvaret (IDF). Ifølge Hamas er det snakk om ett døgns utvidelse.

Bekreftelsen kom et kvarters tid før den nåværende midlertidige våpenhvilen skulle utløpe klokken 6 norsk tid torsdag morgen.

I uttalelsen fra IDF heter det at våpenhvilen forlenges «i lys av meklernes innsats for å fortsette prosessen med å frigi gisler».

IDF har ikke oppgitt hvor lenge forlengelsen skal gjelde, men Hamas sendte et kvarter senere ut en uttalelse der det heter at det dreier seg om en utvidelse på ett døgn.

(NTB)

Annonse