Annonse

Nyhetsstudio

Russland hardt ut mot Finland
Foto: Lauri Heino / Lehtikuva via AP

Russland hardt ut mot Finland

På kort tid har Finland opplevd en kraftig økning av personer som kommer over grensa fra russisk side. Mange skal ønske å søke asyl ved den finske grensa. Det førte til at Finland i forrige uke stengte fire grenseoverganger mellom Russland.

Mandag går Kreml hardt ut mot beslutningen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Russland sier de formelt protesterer mot beslutningen, og at de stengte grensene går utover rettighetene og interessene til «titusenvis av borgere fra begge land».

De mener at Finland har tatt et forhastet valg, ifølge nyhetsbyrået.

- Dette er en alvorlig trussel mot vår nasjonale sikkerhet, som allerede legger ytterligere en byrde på våre myndigheter ved den østlige grensa, sa Markku Hassinen, lederen for Finlands grensemyndigheter, etter at de stengte overgangene torsdag forrige uke.

Annonse

Peru: Ni drept i angrep på gullgruve

Ni personer ble drept og 15 såret da væpnede menn angrep en gullgruve i Peru, opplyser regjeringen i landet.

En gruppe væpnede menn tok seg inn i gullgruveanlegget Poderosa i provinsen Pataz, melder Bloomberg News, som natt til søndag norsk tid siterte en uttalelse fra regjeringen i landet.

Politiet tok tilbake kontrollen over gruven, beslagla våpen og pågrep sju personer, mistenkt for å ha stått bak angrepet, der angriperne ifølge uttalelsen brukte eksplosiver.

(NTB)

Gilbert mener Israel forsøker å utrydde palestinerne

Den norske legen Mads Gilbert sier til Al Jazeera at Israels mål er «utryddelsen av det palestinske folket».

– De dreper og sårer ved å bombe. De sulter ut, tørster ut og fryser i hjel mennesker. Verdens helseorganisasjon sa nylig at flere mennesker nå kan dø av sykdom, matmangel, tørste og hypotermi enn fra bombing, sier Gilbert til Al Jazeera.

Gilbert har tidligere jobbet på sykehus på Gazastripen.

– Jeg snakket tidligere med mine kolleger på al-Aqsa-sykehuset. Det har til vanlig 198 sengeposter. De har over 650 pasienter. Det er ikke plass til å behandle dem. Legene og legestudentene gjør en heroisk innsats med å prøve å håndtere denne enorme strømmen med pasienter som ankommer, sier Gilbert.

Gilbert har bakgrunn som mangeårig aktivist i Palestinakomiteen og medlem i partiet Rødt.

Israel har sagt at hensikten med krigen er å utrydde Hamas, som siden 2007 har kontrollert Gazastripen. Hamas gjennomførte 7. oktober et storangrep på Israel der rundt 1200 mennesker ble drept. Rundt 240 personer ble bortført til Gazastripen. Hamas har i ettertid sagt at islamistbevegelsen vil gjenta 7. oktober gang på gang til Israel ikke lenger finnes.

(NTB)

Annonse

Danmark: Passasjer overfalt i pirattaxi

Uenighet om betaling førte til at sjåføren av en piratdrosje i Danmark dro fram et jernrør og slo passasjerene. De ble også fratatt 3000 kroner, sier politiet.

– Det var noe uenighet om betalingen, og det førte til at sjåføren slo og sparket sine to passasjerer. han slo dem også med et jernrør, og de ble fratatt 3000 kroner, forteller vaktsjef Jens Møller i Københavns Vestegns politidistrikt.

Overfallet skjedde nær kjøpesenteret Big i Herlev lørdag kveld.

De to passasjerene pådro seg lette skader. Ifølge politiet er den ene av dem i 55-60-årsalderen mens den andre skal ha vært sønnen hans.

Politiet hadde natt til søndag ikke pågrepet sjåføren, som kjørte en sort BMW.

Møller sier at det er mer piratdrosjevirksomhet i førjulstiden enn ellers. Han advarer folk mot å benytte de ulovlige drosjene.

– Det er mange måter det kan gå galt på. Hvis det er uenighet om betaling, er man jo ikke sikret på samme måte som man er når man kjører med en autorisert drosje, sier Møller.

(NTB)

Filippinene: Minst tre drept i eksplosjon

Minst tre personer er drept og flere såret i en eksplosjon under en katolsk messe på et universitet i byen Marawi på Filippinene, melder lokale medier.

Eksplosjonen skjedde mens det ble holdt en katolsk messe i universitetets gymsal, melder radiostasjonen DZBB.

CNNs filippinske avdeling melder på Facebook at tre personer er drept og ni såret, og viser til regionalt politi som kilde.

– Mindanao State University er dypt lei seg og rystet over voldshandlingen som skjedde under en religiøs sammenkomst, står det i en uttalelse fra universitetet på Facebook.

– Vi fordømmer denne meningsløse og forferdelige handlingen på det sterkeste, skriver universitetet.

Undervisningen innstilles inntil videre, opplyser universitetet, som ligger i Marawi, en by som ble beleiret av IS-tilknyttede opprørere i 2017.

(NTB)

Annonse