Annonse

Nyhetsstudio

Kloden var over 2 grader varmere 17. november
Foto: Eric Gay / AP

Kloden var over 2 grader varmere 17. november

For første gang er det registrert en dag der snittemperaturen på jorda var over 2 grader høyere enn i førindustriell tid.

«Milepælen» ble passert 17. november, ifølge foreløpige tall fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S.

De viser at snittemperaturen på jorda denne dagen var 2,06 grader høyere enn i førindustriell tid.

Tallene betyr ikke at verden har mislykkes med å nå det såkalte 2-gradersmålet. Da må den globale snittemperaturen ligge over 2 grader i en lang periode.

Målt over tid er den globale oppvarmingen foreløpig på om lag 1,2 grader, sammenlignet med nivået før den industrielle revolusjon.

De siste månedene er det satt flere nye globale varmerekorder med svært store marginer. Værfenomenet El Niño antas å bidra til temperaturhoppene, i tillegg til den menneskeskapte globale oppvarmingen.

(NTB)

Annonse

Kvinne drept av hai på Bahamas

En amerikansk kvinne har blitt drept av en hai på Bahamas. Det melder både CBS News og Reuters.

Kvinnen, som var 40 år og opprinnelig fra Boston, var på padletur i et såkalt SUP - Stand up paddle - med en slektning da hun ble angrepet og drept av haien, melder Reuters.

- Hjerte- og lungeredning ble gitt til offeret, men hun led store skader på høyresiden av kroppen, uttaler politiet ifølge nyhetsbyrået.

CBS News skriver at haiangrep er noe som forekommer sjeldent på øygruppen Bahamas.

Det har likevel vært meldinger om flere haiangrep den siste tiden.

Forrige måned forsvant en 47 år gammel tysk kvinne da hun dykket utenfor øygruppa, skriver Reuters. Kvinnen skal ha møtt på en hai under dykketuren, ifølge lokalt politi.

Jernbanetilsynet stenger strekning på Vestfoldbanen
Foto: Javad Parsa / NTB

Jernbanetilsynet stenger strekning på Vestfoldbanen

Vestfoldbanen mellom Larvik og Porsgrunn er stengt inntil videre. Statens jernbanetilsyn sier Bane Nor har drevet ulovlig drift der over flere dager.

- De har ikke dokumentert at de driver sikkert. De har drevet ulovlig de siste dagene, forteller Eirik Reiersøl-Johnsen, direktør i Statens jernbanetilsyn, til NTB mandag kveld.

Vestfoldbanen mellom Larvik og Porsgrunn ble stengt rundt klokken 17 mandag. Da skrev Bane Nor at det var av sikkerhetshensyn. I en oppdatering klokka 20 skrev de at strekningen blir stengt inntil tirsdag klokken 12.

Mandag kveld forteller direktøren i Statens jernbanetilsyn at de har manglet dokumentasjon på deler av strekningen i lengre tid.

- De fikk en midlertidig tillatelse som de har kjørt på en god stund. De plikter å dokumentere at sikkerheten er ivaretatt, det har de ikke gjort, sier Reiersøl-Johnsen.

Han forteller videre at Bane Nor har fått dagbøter i to måneder og at beløpet har nådd 610.000 kroner.

Bane Nor har ingen kommentar til anklagene om ulovlig drift, men kommer med en uttalelse mandag kveld.

- Dette er en svært beklagelig situasjon som vi må få ryddet opp i så raskt som mulig. Vi beklager overfor de reisende og overfor Vy at vi måtte stenge. Dette er rett og slett flaut, sier Bettina Sandvin, konserndirektør for utbygging i Bane Nor til NTB.

Vy har iverksatt alternativ transport, og det kjøres buss mellom Larvik og Skien.

(NTB)

Annonse
Guterres: - Ekstremt bekymret
Foto: AFP

Guterres: - Ekstremt bekymret

FNs generalsekretær, António Guterres, sier at han er ekstremt bekymret for at kampene mellom Hamas og Israel er gjenopptatt.

Det sier en talsperson for generalsekretæren mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- FN ber israelske styrker om å unngå steg som vil forverre den humanitære situasjonen på Gaza, som allerede er en katastrofe, sier Guterres ifølge talspersonen.

Han sier videre at det ikke er noen trygge steder på Gaza, og at folk som befinner seg i området har lite å leve på.

USA: Israel må etterforske voldelige bosettere

Det amerkianske utenriksdepartementet sier at Israel må etterforske og stille voldelige bosettere for retten. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Talsperson Matthew Miller påpeker også at USA mener at Israel ikke har gjort nok i sine forsøk på å gjøre noe med bosetter-volden på Vestbredden.

Annonse