Annonse

Nyhetsstudio - arkiv

NRKs etikkredaktør: Politiet informerte om Bamsegutt-dom
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

NRKs etikkredaktør: Politiet informerte om Bamsegutt-dom

Det var politiet som informerte NRK om den tidligere straffedommen mot Jan Egil Granfoss, sier NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk under dagens Dagsnytt 18-sending.

Infoen kom etter at NRK kontaktet dem i tilknytning til en annen sak i komplekset.

Programmet «Ingen elsker Bamsegutt» har ført til krasse reaksjoner, etter at det ble kjent at hovedpersonen Jan Egil Granfoss i 1991 ble dømt for seksuelle overgrep mot flere barn.

NRK valgte å ikke ta med dommen i serien, på tross av at Granfoss selv ifølge sin advokat Leif Strøm ønsket at den skulle bli nevnt.

– Som vi nå vet, gjorde vi en stor feilvurdering, sier Kalbakk om unnlatelsen av informasjonen i dokumentaren.

NRK ble gjort kjent med dommen en måned før dokumentaren skulle publiseres.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen har tross gjentatte henvendelser fra Dagbladet ikke kommentert kritikken.

Les hele saken

Nekter å svare

Annonse

Israel: To døde sivile for hvert drepte Hamas-medlem

Det israelske forsvaret sier at to tilfeldig drepte sivile for hvert medlem av Hamas som blir uskadeliggjort, er relativt sett en «positiv statistikk».

Uttalelsen stammer fra militærtalsmann Jonathan Conricus i et intervju med CNN og er en reaksjon på kritikk som går ut på at det blir drept uforholdsmessig mange sivile.

AFP siterte først en høyt plassert israelsk offiser som sa at det i gjennomsnitt blir drept to sivile på Gazastripen for hver person som Israel har drept for å være Hamas-medlem.

– Jeg kan bekrefte disse opplysningene. Om man sammenligner med andre kriger som er utkjempet i et bymiljø mellom soldater og en terrororganisasjon som bruker mennesker som skjold, ser man at forholdet er svært positivt og kanskje unikt i verden, sier Cornicus i CNN-intervjuet.

IDF har gjentatte ganger sagt at israelske styrker bruker høyteknologisk programvare for kartlegging av mål for å begrense tap av sivile liv.

Det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza sier at over 15.000 personer er blitt drept under ukene med israelske angrep fra bakke og luft. De fleste drepte sies å være kvinner og barn.

En israelsk militærkilde sier at rundt 5000 Hamas-krigere er blitt drept under offensiven etter 7. oktober.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, opplyste mandag kveld at 130 av deres ansatte på Gazastripen er drept i angrepene. De sier videre at 85 prosent av befolkningen på Gaza er internt fordrevet og nå lever som flyktninger.

(NTB/Dagbladet)

Drone på avveie tok livet av minst 85 sivile

Minst 85 landsbyboere ble drept da en drone ved et uhell rammet en landsby nordvest i Nigeria, opplyser landets nødetater.

Mandag meldte landets hær at en angrepsdrone hadde rammet en landsby i delstaten Kaduna mens innbyggerne feiret en muslimsk høytid.

Tirsdag ble det klart at minst 85 sivile ble drept da dronen eksploderte.

I en uttalelse fra de statlige nødetatene som er lagt ut på Facebook, står det at det så langt er funnet levninger av 85 mennesker, og at søket fortsatt pågår.

(NTB)

Annonse

Åpner for gruvedrift på havbunnen

Ap, Sp, Frp og Høyre er etter flere ukers forhandlinger enige om en trinnvis åpning for gruvedrift på havbunnen.

Norge vil med dette være blant de første landene i verden som åpner for kommersiell gruvedrift etter havbunnsmineraler.

Partiene har blitt enige om en stegvis åpningsprosess der Stortinget skal godkjenne de første utviklingsprosjekter, på samme måte som det gjøres for enkelte utvinningsprosjekter i petroleumssektoren.

- Dette gir kjente og forutsigbare rammer for næringsaktørene som skal delta i den nye næringen. Krav til miljø og miljøkartlegging i letefasen og myndighetenes ansvars presiseres i enigheten, der myndighetene i forkant av en eventuell utvinning skal lage et oppdatert og sammenstilt kunnskapsgrunnlag om virkninger for miljø, skriver Høyre i en pressemelding.

Gruvedrift på havbunnen er svært omstridt. I sitt ferske direktiv om kritiske råvarer slår EU fast at de ikke vil støtte slike prosjekter før alle miljøkonsekvenser er fullt ut kartlagt.

Norge har store forekomster av ulike mineraler på havbunnen, og regjeringen ønsker å legge til rette for at dette kan bli en ny næring. Flere av mineralene det er snakk om, er viktige for eksempel i utbyggingen av vindmøller og i konstruksjonen av batterier.

Regjeringens planer om gruvedrift på havbunnen har vært avhengig av støtte fra høyresiden. Regjeringens samarbeidspartner SV er stor motstander av planene.

(NTB)

Rødgrønt flertall på ny TV 2-måling

Resultatet av TV 2s ferske partibarometer viser at det er rødgrønt stortingsflertall for første gang siden i oktober i fjor.

Målingen viser også at Arbeiderpartiet går opp 4,1 prosentpoeng siden forrige måling i november. Partiet får en oppslutning på 20,9 prosent.

– Jeg tror det skyldes at folk, i en tid som er krevende for veldig mange og der mange har fått dårligere råd, ser og oppfatter at vi prioriterer det fremfor noe annet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2.

SV gjør sin beste TV 2-måling siden før valget i 2005, og partiet får en oppslutning på 10,8 prosent.

For Høyre er det derimot snakk om den svakeste TV 2-målingen siden februar 2022, selv om partiet fremdeles er landets største. Høyre får en oppslutning på 25,4 prosent – ned 2,1 prosentpoeng fra november.

De øvrige partienes oppslutning er som følger (endring i prosentpoeng fra forrige måling): Rødt 6,4 (0,8), Sp 7,9 (1,7), MDG 2,6 (-2,1), Venstre 4,7 (-1,5), KrF 3,1 (-1,6), Frp 11 (-1,1), INP 4,4 (0,1) og andre 2,9 (0,8).

Meningsmålingen er gjennomført av Verian, tidligere Kantar, og er basert på 989 intervjuer med et landsrepresentativt utvalg i perioden 27. november til 1. desember 2023. Feilmarginen ligger på mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Annonse