Annonse

Nyhetsstudio - arkiv

Åpner for flere universiteter

Regjeringen ønsker å endre regelverket slik at flere norske høyskoler kan bli universiteter. Statsråd Sandra Borch (Sp) mener tiden er inne.

De siste tiårene har stadig flere høyskoler ønsket å bli universiteter. I 2002 var det fire universiteter i Norge, i dag er tallet ti, skriver Klassekampen.

Blant endringene regjeringen ønsker å innfører, er å fjerne kravet om at institusjonene må kunne tilby fire doktorgradsprogrammer. Nå skal det holde med å bare tilby én doktorgradsutdanning.

Regjeringen foreslår også at de institusjonene som i dag har status som vitenskapelige høyskoler, skal kunne få søke om å bli universitet.

– De siste årene er det mange høyskoler som har ønsket å bli universitet, noe som har ført til at de har brukt store ressurser på å oppnå formalistiske og byråkratiskekrav, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).

Hun mener dette har ført til at ressurser er blitt tatt fra grunnutdanningene til å bygge opp doktorgradsprogrammer.

(NTB)

Annonse

NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre

Straffes etter brannalarm
STRAFFET: Den profilerte demokraten, Jamaal Bowman, er straffet av Kongressen for å ha utløst en falsk brannalarm. Foto: AP Photo/John Minchillo, File

Straffes etter brannalarm

Den demokratiske kongressrepresentanten Jamaal Bowman ble torsdag straffet av Representantenes hus etter at han tidligere i september utløste en falsk brannalarm.

214 representanter stemte for fordømmelsen av Bowman. 191 stemte mot. Fem medlemmer stemte at de var til stede, mens tre Demokrater stemte sammen med Republikanerne.

Den profilerte, progressive politikeren fra New York blir dermed den tredje demokraten i år som blir fordømt i en såkalt censure. Dette er den hardeste straffen Representantenes hus kan pålegge sine medlemmer bortsett fra å utvise dem.

- Det er smertelig åpenbart for meg, mine kolleger og det amerikanske folk at Det republikanske partiet er dypt useriøst og ute av stand til å lage lover. Deres fordømmelse av meg fortsetter å demonstrere deres manglende evne til å styre og tjene det amerikanske folk, sa Bowman før fordømmelsen, ifølge AP.

Republikanerne har i dag et flertall i Representantenes hus.

Bowman ble filmet av overvåkningskameraer da han utløste en brannalarm i en av kontorbygningen ved Kongressen i september. Det skjedde mens Representantenes hus skulle stemme over et Republikansk forslag om å fortsette å finansiere statsapparatet. Som følge av brannalarmen ble bygninger evakuert og avstemningen utsatt.

- Det er motbydelig at en kongressrepresentant vil gå så langt for å hindre Republikanerne fra å bringe fram en avstemning om å holde statlig virksomhet i gang, og at amerikanere skal få motta sine lønninger, sier republikaneren Lisa McClain, ifølge AP.

Bowman sa seg i oktober skyldig i en lovovertredelse for hendelsen. Han betalte også en bot på 1.000 dollar (om lag 11.000 kroner)

Annonse

Guterres med Gaza-advarsler

Innfører nye sanksjoner mot Putin-venner

Storbritannia innfører nye sanksjoner mot personer de mener kan knyttes til forsyning av Putins krigsmaskin i Ukraina, melder Reuters.

Annonse