Annonse

Nyhetsstudio - arkiv

Rundt 30 000 liter soyaolje har lekket - truer fugler
Foto: Rahand Bazaz / NRK

Rundt 30 000 liter soyaolje har lekket - truer fugler

Politiet og brannvesenet har fått melding om et større utslipp av soyaolje fra bedrift på Øra i Fredrikstad natt til tirsdag.

Det skal dreie seg om rundt 30 000 liter.

- Olja har gått ut i elva, skriver Øst politidistrikt på X.

Det har altså gått ut i Glomma og truer et fuglereservat. Klokka 05.42 opplyser politiet at utslippet driver sørover med en hastighet på 1-2 knop.

- Brannvesenet har rekvirert flere pumpebiler som kommer til å starte pumping, og det er startet med å legge lenser i Glomma, sier operasjonsleder Melissa Krag til NRK.

Interkommunal beredskapsleder Jørn Bustgaard sier til Fredriksstad Blad at fokuset i natt har vært å begrense skadene - det har ifølge politiet vært utfordrene å se det fulle omfanget i mørket. De har tatt i bruk droner.

Brannvesenet har fått lagt ut en stor lense som er oppbevart permanent i beredskap ved Øra-kanalen.

Det vil bli lagt ut flere lenser i morgentimene.

- Sugebiler skal ta opp så mye av oljen som mulig. Det er et mål å hindre utslippet fra å bli med Glomma videre ut mot Hvaler, sier Bustgaard.

Bekymringen er at soyaoljen skal nå naturreservatet på Øra, der det er registrert over 250 fuglearter. Matolje som soyaolje er svært farlig for fugler ettersom den fester seg til fjærdrakten og gjør fuglene svært utsatte for dødelige forfrysninger.

Ifølge lokalavisa kommer utslippet fra Denofa-fabrikken på Øra. I en pressemelding tirsdag morgen opplyser Denofa at utslippet ble oppdaget rett etter midnatt og stanset ti minutter seinere.

Politiet har startet etterforskning av saken. I tillegg til politi og brannvesen er også Kystverket og Industrivernet på stedet. Kommunen er også orientert.

(Dagbladet/NTB)

Annonse

NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre

Straffes etter brannalarm
STRAFFET: Den profilerte demokraten, Jamaal Bowman, er straffet av Kongressen for å ha utløst en falsk brannalarm. Foto: AP Photo/John Minchillo, File

Straffes etter brannalarm

Den demokratiske kongressrepresentanten Jamaal Bowman ble torsdag straffet av Representantenes hus etter at han tidligere i september utløste en falsk brannalarm.

214 representanter stemte for fordømmelsen av Bowman. 191 stemte mot. Fem medlemmer stemte at de var til stede, mens tre Demokrater stemte sammen med Republikanerne.

Den profilerte, progressive politikeren fra New York blir dermed den tredje demokraten i år som blir fordømt i en såkalt censure. Dette er den hardeste straffen Representantenes hus kan pålegge sine medlemmer bortsett fra å utvise dem.

- Det er smertelig åpenbart for meg, mine kolleger og det amerikanske folk at Det republikanske partiet er dypt useriøst og ute av stand til å lage lover. Deres fordømmelse av meg fortsetter å demonstrere deres manglende evne til å styre og tjene det amerikanske folk, sa Bowman før fordømmelsen, ifølge AP.

Republikanerne har i dag et flertall i Representantenes hus.

Bowman ble filmet av overvåkningskameraer da han utløste en brannalarm i en av kontorbygningen ved Kongressen i september. Det skjedde mens Representantenes hus skulle stemme over et Republikansk forslag om å fortsette å finansiere statsapparatet. Som følge av brannalarmen ble bygninger evakuert og avstemningen utsatt.

- Det er motbydelig at en kongressrepresentant vil gå så langt for å hindre Republikanerne fra å bringe fram en avstemning om å holde statlig virksomhet i gang, og at amerikanere skal få motta sine lønninger, sier republikaneren Lisa McClain, ifølge AP.

Bowman sa seg i oktober skyldig i en lovovertredelse for hendelsen. Han betalte også en bot på 1.000 dollar (om lag 11.000 kroner)

Annonse

Guterres med Gaza-advarsler

Innfører nye sanksjoner mot Putin-venner

Storbritannia innfører nye sanksjoner mot personer de mener kan knyttes til forsyning av Putins krigsmaskin i Ukraina, melder Reuters.

Annonse