Annonse

Nyhetsstudio - arkiv

Hamas: Nærmer oss avtale om våpenhvile

Hamas og Israel nærmer seg en avtale om våpenhvile, sier Hamas' øverste politiske leder, Ismail Haniyeh.

Hamas har sendt sin respons på et avtaleforslag til tjenestepersoner i Qatar, sier Haniyeh i en uttalelse til Reuters. En avtale er ennå ikke bekreftet, og det er ikke kjent når dette eventuelt kommer til å skje.

Qatar har vært sentral i diplomatiet om krigen mellom Israel og Hamas. Store deler av Hamas-ledelsen befinner seg i landet.

Mandag sa USAs president Joe Biden at han trodde en avtale om våpenhvile og frigjøring av gisler nærmet seg.

I uttalelsen fra Haniyeh sier han ingen ting om hvor lang våpenhvilen kan bli, ei heller hvor mange gisler som eventuelt må slippes fri.

Hamas-tjenestemann Izzat El Reshiq sier til Al Jazeera at det også forhandles om å slippe fri palestinere som er fengslet i Israel. Han sier at en eventuell avtale kommer til å kunngjøres av Qatar.

Minst 237 sivile og soldater holdes fanget av militante palestinere på Gazastripen etter at Hamas-soldater angrep det sørlige Israel 7. oktober. Fem er satt fri.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte flere av gislenes familier mandag kveld. Å få gislene trygt hjem er et «hellig oppdrag», sa han til familiene.

(NTB)

Annonse

NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre

Straffes etter brannalarm
STRAFFET: Den profilerte demokraten, Jamaal Bowman, er straffet av Kongressen for å ha utløst en falsk brannalarm. Foto: AP Photo/John Minchillo, File

Straffes etter brannalarm

Den demokratiske kongressrepresentanten Jamaal Bowman ble torsdag straffet av Representantenes hus etter at han tidligere i september utløste en falsk brannalarm.

214 representanter stemte for fordømmelsen av Bowman. 191 stemte mot. Fem medlemmer stemte at de var til stede, mens tre Demokrater stemte sammen med Republikanerne.

Den profilerte, progressive politikeren fra New York blir dermed den tredje demokraten i år som blir fordømt i en såkalt censure. Dette er den hardeste straffen Representantenes hus kan pålegge sine medlemmer bortsett fra å utvise dem.

- Det er smertelig åpenbart for meg, mine kolleger og det amerikanske folk at Det republikanske partiet er dypt useriøst og ute av stand til å lage lover. Deres fordømmelse av meg fortsetter å demonstrere deres manglende evne til å styre og tjene det amerikanske folk, sa Bowman før fordømmelsen, ifølge AP.

Republikanerne har i dag et flertall i Representantenes hus.

Bowman ble filmet av overvåkningskameraer da han utløste en brannalarm i en av kontorbygningen ved Kongressen i september. Det skjedde mens Representantenes hus skulle stemme over et Republikansk forslag om å fortsette å finansiere statsapparatet. Som følge av brannalarmen ble bygninger evakuert og avstemningen utsatt.

- Det er motbydelig at en kongressrepresentant vil gå så langt for å hindre Republikanerne fra å bringe fram en avstemning om å holde statlig virksomhet i gang, og at amerikanere skal få motta sine lønninger, sier republikaneren Lisa McClain, ifølge AP.

Bowman sa seg i oktober skyldig i en lovovertredelse for hendelsen. Han betalte også en bot på 1.000 dollar (om lag 11.000 kroner)

Annonse

Guterres med Gaza-advarsler

Innfører nye sanksjoner mot Putin-venner

Storbritannia innfører nye sanksjoner mot personer de mener kan knyttes til forsyning av Putins krigsmaskin i Ukraina, melder Reuters.

Annonse