Nyhetsstudio

128 pågrepet etter Oslo-festival:

Politiet pågrep tirsdag 65 personer etter Kadetten-festivalen i Oslo. Oddvar Solheim, som har vært ansvarlig for politiets beredskap under festivalen, bekrefter at det var omtrent samme antallet pågripelser i går. Han beregner antallet pågripelser til 128 eller 129.

Han forteller at det onsdag var 6-7 voldshendelser av mindre art inne på festivalområdet. De siste to dagene har rundt 10 000 personer tatt turen til festivalen.

Til tross for det Solheim betegner som et for høyt antall pågripelser, er han positivt overrasket over ungdommene på festivalen. Han legger til at de fleste pågripelsene har vært utenfor selve festivalområdet og har omhandlet narkotika.

- Jeg har vært på mange arrangementer som politi og jeg har aldri møtt så mange hyggelige folk som sa at de satte pris på at politiet var til stede. Vi må passe på at ikke de få uheldige hendelsene ødelegger helhetsinntrykket av festivalen og ungdommene som var der, sier han.

Kadetten-rapper: - Jeg ble arrestert

Kadetten-rapper: - Jeg ble arrestert

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Trump om dødsfallet: - Et utrolig liv:

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som anses som liberal, døde fredag. Hun ble 87 år gammel.

President Trump talte natt til lørdag under et valgkamparrangement i Minnesota, og ble orientert om dødsfallet av reportere først etter han hadde forlatt scenen.

- Døde hun akkurat? Det visste jeg ikke. Hun levde et utrolig liv. Hva annet kan man si, var Trumps umiddelbare respons.

Trump sa ingenting om å fylle Ginsbergs sete i domstolen.

Politietterforskningen av Hurtigruten i sluttfasen:

Etterforskningen av Hurtigruten er nå i sluttfasen. Førstestatsadvokat Lars Fause håper den vil være avsluttet innen en måneds tid.

Det er Fause som avgjør påtalespørsmålet etter at politietterforskningen er gjennomført.

- Sist jeg pratet med politiet, så skulle de gjennomgå databeslag og den type ting, sier Fause til Dagens Næringsliv.

- Jeg håper saken kommer til oss så fort som mulig, det er greit å få til en rask påtaleavgjørelse, sier han.

Vanligvis er det politiet som selv avgjør påtalespørsmålet, altså om en sak fører til tiltale, bot eller henleggelse. Men i denne saken er det statsadvokaten som skal ta avgjørelsen ettersom strafferammen er bot eller fengsel i inntil et år.

Hurtigruten er mistenkt for å ha overtrådt straffelovens bestemmelse om smitteoverføring, samt for overtredelse av covid-19-forskriften om karanteneplikt i smittevernloven, i forbindelse med smitteutbruddet på MS Roald Amundsen.

(NTB)

Vil holde valg om ny kandidat:

Flertallsleder Mitch McConnell sier Senatet vil stemme over president Donald Trumps kandidat til å ta over avdøde Ruth Bader Ginsburgs plass i USAs høyesterett.

(NTB)

Høyesterettsdommer død:

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som i nesten tre tiår har vært en markant forkjemper for kvinners rettigheter og likestilling, døde lørdag.

Hun døde av komplikasjoner som følge av kreft i bukspyttkjertelen, opplyser domstolen. Hun ble 87 år gammel.

Ginsburg ble regnet for å tilhøre den liberale fløy i amerikansk Høyesterett, og hun var en tydelig stemme i samfunnsdebatten. I sine siste leveår ble hun også et popkulturelt ikon.

Ginsburg ble utnevnt til dommer i USAs høyesterett i 1993 av daværende president Bill Clinton. Hun var den andre av de totalt fire kvinnene i historien utnevnt til det livslange embetet.

(NTB)

Foto: Reuters/NTB

Trump taler i Minnesota:

USAs president Donald Trump holdt natt til lørdag valgkamparrangement i Minnesota.

Frankrikes finansminister coronasmittet:

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har fått påvist coronasmitte. Han opplyser at han isolerer seg hjemme og er uten symptomer.

51-åringen er den andre statsråden i den franske regjeringen som får påvist coronaviruset. Franck Riester, som tidligere var kulturminister og nå er utenrikshandelsminister, testet positivt i mars.

Coronadødstallene stiger nå i Frankrike for første gang siden i vår. Denne uken ble det registrert 265 coronadødsfall, sammenlignet med 129 i uka før. Samtidig falt antallet nye registrerte smittede med 8 prosent, men dette knyttes til at testkapasiteten mange steder er sprengt.

(NTB)

Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB

125 nye smittede i Norge:

Nyhetsbyrået NTB meldte natt til lørdag at det var registrert 376 nye coronatilfeller i Norge siste døgn.

NTB trekker kort tid seinere smittetallene på grunn av feil tallgrunnlag.

Ved midnatt natt til lørdag var det registrert 12 769 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det riktige er at det dermed var 125 nye tilfeller siste døgn.

Til sammen er økningen de to siste dagene på 271 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Over 940 000 tester for coronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

16 coronapasienter var fredag innlagt ved norske sykehus, fire færre enn torsdag. Ingen av coronapasientene får behandling i respirator.

Fredag døde en eldre person med covid-19 ved Haukeland sykehus i Bergen. Det er det 267. coronadødsfallet i Norge.

(Dagbladet/NTB)

Coronaviruset - Norske forskere med viktig funn

Coronaviruset - Norske forskere med viktig funn

dagbladet

Syklist alvorlig skadd i ulykke:

Politiet i Oslo rykket i natt ut til en trafikkulykke mellom en buss og en syklist i Oslo.

- Uklart hendelsesforløp, skrev politiet på twitter.

Politiet meldte om hendelsen i Tollbugata i Oslo klokka 0.14 natt til lørdag.

Politiet opplyser seinere at syklisten er alvorlig skadd.

- Syklisten, en mann i begynnelsen av 30-årene, syklet i motgående kjørefelt, og bussen forsøkte å svinge unna. Det ble skader i fronten på bussen, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB lørdag morgen.

Syklisten blødde fra ansiktet og var en periode bevisstløs, men snakket med helsepersonell da han ble kjørt til sykehus med alvorlige skader.

Dagbladet/NTB

WHO: Coronadødstallene er uakseptabelt høye:

Det er uakseptabelt at covid-19-pandemien krever rundt 50 000 liv i uka, fastslår Verdens helseorganisasjon mens det globale dødstallet nærmer seg 1 million.

- Vi fører rundt 1,8 til 2 millioner tilfeller ukentlig på den globale statistikken over smittetilfeller, og i snitt et sted mellom 40 000 og 50 000 dødsfall, sa WHOs krisesjef Michael Ryan fredag.

Antall påviste tilfeller nærmer seg 30,5 millioner, og dødstallet har passert 950 000.

- Selv om disse tallene er flate på verdensbasis, skjuler de det faktum at vi ser betydelige økninger på regionalt og lokalt nivå i enkelte land, sier Ryan.

Dødsraten blant smittede har sunket etter hvert som behandlingsmetodene er bedret, men 50 000 dødsfall i uka er ikke et akseptabelt antall, tilføyer han.

(NTB)

Foto: AP / NTB.

Kjørt til sykehus etter voldshendelse:

En mann i 20-åra er kjørt til sykehus etter en voldshendelse på Dokka i Nordre Land kommune i Innlandet fredag kveld. Det skriver politiet på Twitter.

- Kjørt til sykehus for behandling av skader. Ukjent skadeomfang, skriver de.

To personer er pågrepet i forbindelse med hendelsen, og politiet foretar åstedsundersøkelser på stedet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.