Nyhetsstudio

SAS-ansatt tatt med promille på Sola:

En kabinansatt på et SAS-fly som skulle fra Sola til København ble søndag pågrepet for promille, skriver Stavanger Aftenblad.

- Jeg kan bekrefte at politiet som er stasjonert på Stavanger Lufthavn, Sola gikk til pågripelse av en kvinnelig kabinansatt på et SAS-fly som skulle til København søndag formiddag. Årsaken var mistanke om promille, sier operasjonsleder Victoria Hillveg i Sørvest politidistrikt til avisa.

Det ble tatt en blodprøve av kvinnen som bekreftet at hun hadde promille. Selv om promillen var lav, ser politiet svært alvorlig på saken.

- Når det gjelder fly og sikkerhet, så er det nulltoleranse når det kommer til å ha promille på jobb. Passasjerene skal aldri tvile på sikkerheten når de er ute og flyr. De skal føle seg trygge, sier Hillveg.

Flyet som skulle til København fikk aldri lettet, og ble kansellert med årsakskode «operational reasons». Sørvest politidistrikt har opprettet en straffesak mot kvinnen.

Pressekontakt i SAS, Tonje Sund, sier til avisa at de håndterer saken etter gjeldende regler.

- SAS har klare rutiner for oppfølging, og ser svært alvorlig på hendelsen. Sikkerheten er høyeste prioritet og vi har nulltoleranse for alkohol i tjenesten.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre:

Partileder Trine Skei Grande sier hun er den beste kandidaten til å bringe partiet videre, og at hun har varslet sitt kandidatur til valgkomiteen.

Venstre hadde tirsdag kveld sentralstyremøte der evaluering av valget sto på dagsorden. De siste dagene har det kommet flere meldinger om at mange vil ha endringer i ledelsen av partiet. Hele den sittende ledelsen har sagt at den vil fortsette. Mandag kveld gikk fristen ut for å melde kandidater til partiets ledertrio, melder NRK.

Etter at sentralstyremøtet i Oslo var over, møtte Trine Skei Grande pressen. Hun sier fremdeles at hun er den beste kandidaten, skriver VG.

– Det er fordi jeg tror jeg er best til å bringe partiet videre. Jeg vet hvor vanskelig og krevende dette er, og hvor mye det skal jobbes for å komme i mål. Da tror jeg også at jeg kan gjøre den snuoperasjonen som trengs, sier Grande til avisen.

Flere fylkeslag har gitt uttrykk for at de vil ha en ny partileder. Viken Venstre har sagt klart fra at de ønsker ny ledelse i partiet, og fylkeslaget i Sogn og Fjordane nevner ikke den sittende lederen i sin uprioriterte liste over navn som de mener bør inn i ledelsen av partiet. I Bergen Venstre vil de heller ikke fortsette med Grande som leder.

Sveinung Rotevatn har de siste dagene blitt lansert som en mulig arvtaker til ledervervet. Han sitter også i sentralstyret i partiet og deltok på møtet mandag kveld.

– Jeg stiller meg til disposisjon for valgkomiteen, og jeg er sentralstyremedlem, men jeg vil gjerne understreke at jeg synes Trine gjør en god jobb, og jeg har tillit til den jobben hun gjør, sier Rotevatn til VG.

(NTB)

Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria:

USAs president Donald Trump sier at han fortsatt ønsker å få alle amerikanske soldater ut av Syria, men Israel og Jordan har bedt ham beholde noen i Syria.

Forrige uke sa Trump at de om lag tusen amerikanske soldatene i det nordøstlige Syria vil reise hjem, og at rundt 200 blir igjen ved en base sørøst i landet.

Den amerikanske forsvarsministeren Mark Esper sa mandag at han vurderer muligheten for å ha en ekstra kontingent i Øst-Syria. Disse soldatene skal samarbeide med syriske kurdiske soldater om å nedkjempe den ytterliggående islamistgruppen IS.

Trump fortalte også journalister i Det hvite hus at USA ville «finne en løsning» med kurderne i Øst-Syria for å sikre at de har tilgang til inntekter fra den syriske oljeproduksjonen. Han foreslo å sende et amerikansk oljeselskap dit for å hjelpe.

(NTB)

Hevder Trump er forberedt på krig:

Mandag sier USAs utenriksminister Mike Pompeo til CNBC News at president Trump er forberedt på å gå til krig mot Tyrkia.

- Vi foretrekker fred over krig. Men dersom cyberangrep eller militære tiltak er nødvendig, så skal dere vite at president Trump er fullt forberedt på å utføre den handlingen.

Pompeo ønsker ikke å fastslå hva som skal til for å utløse et militært angrep.

- Jeg vil ikke forskuttere presidentens avgjørelse om hvorvidt vi skal benytte oss av den fantastiske kraften i USAs militære styrker, sier Pompeo og legger til:

- Du foreslo de økonomiske kreftene vi har benyttet oss av. Vi vil definitivt benytte oss av det. Vi vil også benytte oss av de diplomatiske kreftene. Det er hva vi foretrekker.

Tyrkias offensiv i nordøstlige deler av Syria startet etter at Trump beordret tilbake 50 soldater fra de aktuelle områdene. Seinere har han beordret over 1000 soldater tilbake fra Syria.

Trump har ved flere anledninger advart Tyrkias president Recep Erdogan om at dersom de ikke viser avmålthet, så kan de forvente reaksjoner fra USA. USA har allerede innført kraftige sanksjoner mot Tyrkia.

Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing

Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing

dagbladet

Sprengningsulykke - to hus skadd:

To hus skal være skadd etter en sprengningsulykke i Alversund Nordhordland.

Det melder Vest politidistrikt.

Ingen personer skal være skadd, og politiet er i 19.15-tida på stedet og gjør undersøkelser, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen forteller til Dagbladet at politiet ble varslet om hendelsen klokka 18.15.

- I forbindelse med bygging av en ny skole, ble det foretatt en sprengning. Dette førte til at minst to hus ble truffet av det vi antar å være stein.

- Vet dere årsaken til ulykken?

- Det er det for tidlig å si noe om. Vi vil etterforske saken videre, sier Dahl-Michelsen til Dagbladet.

Fem siktet for grov vold, blir ikke fengslet:

De fem ungdommene som ble pågrepet for vold mot en mann i 20-årene i Slemdalsveien natt til søndag, blir alle dimittert etter avhør mandag.

De blir ikke framstilt for varetekstfengsling, opplyser politiadvokat Jo Inge Engesmo i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Alle fem er siktet for grov kroppskrenkelse, og videre arbeid med saken vil ha høy prioritet hos politiet, sier Engesmo.

Han vil ikke opplyse hva de har forklart i avhør. Politiadvokaten har opplyst at alle er under 18 år, at de er bosatt i Oslo og er norske statsborgere. Han bekrefter at de er i aldersgruppe 16 opp mot 18 år.

Vil ha brexitavstemning:

Mandag vil Boris Johnson ha en avstemning om brexitavtalen som han har framforhandlet med EU, forutsatt at Underhusets leder godtar det.

Spørsmålet er om det er tillatt å stemme over samme spørsmål i Underhuset flere ganger. Det blir klart mandag, ifølge parlamentslederen John Bercow.

Utenriksminister Dominic Raab hevdet søndag at det nå er nok støtte i Parlamentet til å få vedtatt statsministerens brexitavtale, ifølge BBC.

Også Sky News skriver at det er positive tegn på at Johnsons avtale kan få nok støtte til å bli godkjent.

- Jeg tror den er helt på kanten. Ingen vet helt sikkert. Den kan gå gjennom og den kan ikke gå gjennom. Men det er ikke umulig, sier Steinnes.

Dramaet kan du følge direkte på Dagbladet TV.

- En bortskjemt snørrunge

- En bortskjemt snørrunge

dagbladet

Sjefredaktør slutter etter kritikk:

Sjefredaktør Anna B. Jenssen slutter i Morgenbladet etter massiv kritikk, melder Dagens Næringsliv.

- Jeg er lei meg for at jeg ikke lenger klarte å stå i dette. Det ble etter hvert tydelig for meg at motstanden var så massiv, og så mangefasettert, at det i praksis var ødeleggende for både den daglige driften av Morgenbladet, for gjennomføringen av strategien og for meg selv, sier Jenssen i en pressemelding.

Morgenbladet har i lengre tid strevd med en konflikt mellom ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen og redaksjonen. Den har tilspisset seg ytterligere etter at ledelsen bestemte seg for å kutte kostnader med åtte millioner kroner og gi ni ansatte sluttpakke, ifølge NTB.

Torsdag varslet hele 33 skribenter at de nekter å bidra med stoff til avisa.

Det er foreløpig ikke bestemt hvem som skal etterfølge Jenssen.

Saken oppdateres!

Trafikkuhell i Tåsentunnelen:

Mandag ettermiddag melder Oslo politidistrikt at to biler har vært involvert i et trafikkuhell i Tåsentunnelen i Oslo.

Inntil videre vil trafikken gå i bare ett felt.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader, ifølge politiet.

Fire pågrepet etter ran i Oslo:

Mandag formiddag ble politiet varslet om at en 17 år gammel gutt var blitt slått og ranet på Bøler i Oslo. Fire personer er pågrepet, og vil bli avhørt, melder politiet.

Politiet fikk melding om ranet klokken 11.48 mandag.

- Gutten er litt forslått, blant annet i ansiktet, men anses ikke å være alvorlig skadd. Han ble fraranet en mobiltelefon, sier operasjonsleder Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet sier at gutten har gitt en veldig vag beskrivelse av gjerningsmennene, men at han har omtalt dem som mørkkledde med mulig maske eller skjerf som dekket ansiktene.

- Vi kontrollerer flere personer i området og innhenter vitneopplysninger, sier Lie.

Justiministeren, byrådslederen og Oslo politidistrikt har rettet oppmerksomheten mot voldshendelser i Oslo-området etter ei helg med unormalt mange tilfeller av blind vold.

(NTB/Dagbladet)

To nye uker i isolasjon for Manshaus:

Oslo tingrett besluttet mandag formiddag at Philip Manshaus skal sitte i fullstendig isolasjon i to nye uker, melder NTB.

7. oktober ble den draps- og terrorsiktede 22-åringen varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon. Mandag ble altså isolasjonen forlenget i ytterligere to uker.

Manshaus erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

Vegard Kristiansen Kvaale

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.