Nyhetsstudio

Petter Marius Udland

Kina ut mot amerikansk våpensalg:

Kina krever at USA øyeblikkelig setter en strek over avtalen om å selge stridsvogner og missiler for vel 18 milliarder kroner til Taiwan.

Avtalen omfatter 108 Abrams-stridsvogner og 250 Stinger-missiler, opplyste Pentagon mandag. I tillegg skal Taiwan kjøpe annet utstyr og våpendeler. Kongressen har blitt orientert om det mulige våpensalget og det er ikke ventet at den vil forsøke å stoppe avtalen.

Kina har allerede levert inn en formell protest der landet uttrykker sterk misnøye og motstand, opplyser talspersonen Geng Shuang i Kinas utenriksdepartement.

Avtalen kan skape ytterlige friksjon mellom Kina og USA. Kina motsetter seg all militær og offisiell kontakt mellom Taiwan og USA og har tidligere sagt at våpensalg til øya utgjør både interne forstyrrelser og bryter tidligere avtaler mellom Washington og Beijing.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan. I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Frode Andresen

Catalonias leder: Volden må stoppe:

Etter tre dager med protester i Barcelona ber Catalonias regionpresident Quim Torra demonstrantene stoppe med de voldelige sammenstøtene.

- Vi vil ikke tillate hendelser som de vi ser i gatene. Dette er nødt til å stoppe nå. Det er ingen grunn å brenne biler eller gjøre annen hærverk, sa Torra i en TV-tale onsdag og fortatte:

- Vi fordømmer volden, skriver Reuters.

Over 200 personer er skadd i tumultene, blant dem også mange politifolk.

(NTB)

Frode Andresen

Truer med flere sanksjoner mot Tyrkia:

USAs finansminister Steven Mnuchin sier at Tyrkia kan vente seg flere økonomiske sanksjoner dersom de ikke er med på å forhandle om en våpenhvile.

- Ytterligere sanksjoner kommer hvis de ikke innleder en våpenhvile, sier Mnuchin onsdag.

USA har allerede blant annet innført sanksjoner mot tre tyrkiske ministre og hevet tollen på tyrkisk stål med 50 prosent.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing:

I et brev, sendt fra president Donald Trump til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, i etterkant av den mye omtalte telefonstamtalene mellom de to statslederne 9. oktober, advarte Donald Trump Erdogan om hans planlagte Syria-invasjon.

Brevet åpner han med «la oss komme fram til en god avtale».

«Du ønsker ikke å være ansvarlig for å slakte tusenvis av mennesker, og jeg ønsker ikke å være ansvarlig for å ødelegge Tyrkias økonomi - og jeg vil det», skriver Trump

Han ber videre Erdogan om å «ikke skuffe verden», og skriver at general Mazloum, lederen for den kurdiske militsen Syrian Democratic Forces, er villig til å forhandle, og til å gi «innrømmelser de aldri tidligere har villet gjøre».

«Historien vil stille deg i et godt lys om du gjør dette på den rette og humane måten. Den vil se på deg som djevelen om det ikke skjer gode ting. Ikke vær en tøffing, ikke vær tåpelig», skrev Trump.

En høytstående tjenestemann i Trump-administrasjonen har bekreftet overfor Sky News at brevet er autentisk.

Brevet blir altså lekket bare noen timer etter at Trump under en pressekonferanse benektet at han hadde gitt Erdogan «grønt lys» for å gå inn i Syria.

Under pressekonferansen omtalte også Trump det nå lekkede brevet, og sa at om folk hadde sett dette brevet, så ville alle forstå at han ikke ga Tyrkia grønt lys til en invasjon.

Oppdateres

Amanda Walnum

Elgpåkjørsel på E6:

Politiet i Trøndelag melder rett før klokka 21 om en elgpåkjørsel på E6 sør for Væretunnelen i Trondheim.

- Ingen personskade. Elgen ligger i veien og trafikken står i sørgående felt.

Viltnemda er underveis.

Amanda Walnum

- Ingen brexit-avtale onsdag:

Både Boris Johnson og EUs brexitforhandler Michel Barnier sier det er ting som ennå ikke er avklart i brexit-forhandlingene.

Britiske medier melder at det neppe blir enighet onsdag. Både BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg og Sky News viser til kilder på britisk side som slår fast at det ikke vil bli enighet om en avtale i løpet av dagen.

I et regjeringsmøte onsdag ettermiddag informerte Johnson kollegene sine om at det ikke hadde vært noe gjennombrudd i ellevte time.

Statsministeren sa det fortsatt «gjenstår flere punkter», opplyser hans talsmann, James Slack. Han sa likevel at det er «en sjanse for å sikre en god avtale» på toppmøtet, som finner sted torsdag.

(NTB)

Amanda Walnum

Luftrommet over Hamburg lufthavn er stengt:

Det melder Hamburg flyplass i en Twittermelding. Ingen fly får lette eller lande på flyplassen.

Årsaken er en bombe fra andre verdenskrig, som ifølge Hamburger Abendblatt har blitt funnet på en motorvei i Schnelsen. Det er rundt ti minutter unna flyplassen.

Ifølge tyske NDR er bomben på 500 kilo skal uskadeliggjøres en gang mellom klokka 21 og 23 i kveld. Beboere innenfor en radius på 300 meter må forlate hjemmene sine, og motorveien er stengt.

Saken oppdateres.

Her kan man se at bomben har blitt funnet svært nærme en motorvei. Foto: Politiet i Hamburg
Lars Martin Gimse

Trump: - Ga ikke grønt lys for invasjon:

Donald Trump benketer at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria, skriver CNN.

- Jeg ga dem ikke grønt lys til å invadere, sa Trump under en pressekonferanse han holdt sammen med Italias president Sergio Mattarella i Washington.

Trump hevdet at om noen hadde sett brevet han sendte til Tyrkia etter telefonsamtalen med Erdogan, så ville alle forstått at han ikke ga Tyrkia grønt lys til å gå inn i Syria.

Trump sa også at under den samme pressekonferansen at kurderne «ikke er engler», og sammenliknet den syriske organisasjonen PKK med IS.

- Alle hater IS. PKK, som er kurdere, er sannsynligvis verre - en større terroristfare enn IS, på mange måter, sa Trump.

- Så det er et halvkomplisert, ikke så komplisert hvis du er smart, det er et halvkomplisert problem. Jeg mener det er et problem vi har under kontroll.

Tidligere på dagen onsdag sa president Trump at Tyrkias angrep mot kurdiske krigere, som kjempet sammen med amerikanske soldater mot IS, ikke er noe som angår USA.

- Det er ikke vår grense. Vi bør ikke miste liv der, sa presidenten.

Samtidig sa Trump at USA forhandler for å få Tyrkia til å «gjøre det rette» i Syria.

- Vi ønsker å stanse kriger uansett, på humanitært grunnlag, sa Trump.

Oppdateres

Amanda Walnum

Person påkjørt i Hamar:

Klokka 19.20 rykket nødetatene ut til en trafikkulykke i Hamar sentrum.

- Person påkjørt av bil, skriver politiet i Innlandet.

I en oppdatering opplyser politiet om at fotgjengeren er kjørt til legevakt.

Bilfører i 50-åra fikk førerkortet beslaglagt og politiet har opprettet sak.

Amanda Walnum

Fotgjenger påkjørt i Oslo:

Klokka 19.23 melder politiet i Oslo om en trafikkulykke mellom en bil og fotgjenger i Sandakerveien.

- Fotgjenger blir kjørt til sykehus med alvorlige, men ikke kritiske, skader, skriver politiet.

Ifølge NTB er fotgjengeren en mann i 30-åra.

- En fotgjenger ble påkjørt av en bil da han skulle krysse veien. Mannen havnet oppå panseret, og bilens frontrute knuste, sier operatør Marius Wam i Oslo politidistrikt til NTB.

Bilfører, en mann i 60-åra, fikk sitt førerkort beslaglagt på stedet, og politiet oppretter sak.

Amanda Walnum

Brann i bedrift i Lørenskog:

Øst politidistrikt melder om en brann i en bedrift i Lørenskog. Nødetatene er på vei.

Ifølge politiet er det ingen fare for spredning.

Brannvesenet har kontroll på brannen, skriver Romerikes Blad.

Det har vært røykutvikling på stedet, og to personer kjøres vekk for helsesjekk, melder politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.