Nyhetsstudio

Torun Støbakk

Togbrann førte til full stans på Dovrebanen:


Politiet meldte klokka 16.15 om brann i et lokomotiv på Fokkstua stasjon i Dovre kommune. Toget er et godstog, og det ble satt i gang undersøkelser for å finne ut om det var eksplosjonsfare på grunn av lasten. Det var det ikke.

Da Dagbladet var i kontakt med politiet kl 17.12, brant det fortsatt i lokomotivet, men bare minutter senere melder de at brannen er slukket.

Lokføreren skal være helt uskadd, opplyser politiet. Han var alene om bord i toget da brannen brøt ut.

- For folk på togstasjonen der, medfører det at trafikken står, og vi har ingen formening om hvor lang tid det vil ta før det er i gang igjen, sier operasjonsleder Sidsel Svarstad i Innlandet politidistrikt.

I en periode var det full stans i togtrafikken mellom Dombås og Hjerkinn, men onsdag kveld er trafikken i gang igjen.

Det er imidlertid fortsatt full stans mellom Elverum og Løten på Rørosbanen, hvor det også brant onsdag.

Trafikken kommer ikke i gang som normalt før torsdag morgen, ifølge Bane Nor.

- Det blir stengt ut døgnet. De må visitere strekningen og sjekke den for mulige feil før det kan åpnes igjen, sier pressevakt Gunnar Børseth.

Studioet fortsetter under annonsen

Ny Hurtigruten-passasjer smittet:

Ytterligere èn passasjer som var med på det andre cruiset med Hurtigruten Roald Amundsen, har testet positivt for coronaviruset. Det opplyser Tromsø kommune i en pressemelding mandag kveld.

- Vedkommende er innbygger i Tromsø kommune, og befinner seg i isolasjon, heter det i pressemeldinga.

De andre fem prøvene som ble tatt i kommunen mandag ga negativt utslag. Totalt har tre passasjerer av de 75 Tromsø kommune har hatt ansvar for å teste, testet positivt.

Det gjenstår fremdeles å teste èn passasjer fra siste seilas. Det vil skje tirsdag, opplyser Tromsø kommune.

Siste nytt fra Trump:

President Donald Trump møter pressen klokka 23.00 norsk tid.

- Vi begynner å se progresjon i bekjempelsen av coronaviruset, sier Trump når han ankommer klokka 23.40.

Han understreker at amerikanere likevel må fortsette å vise ansvar ved å holde avstand, vaske hender og beskytte de eldre i befolkningen.

Slått med metallgjenstand, alvorlig skadd:

Politiet i Oslo er på vei til Saxegaardsgata i Gamle Oslo etter at to personer har slått ned en annen person med en metallgjenstand.

- Fornærmede er alvorlig skadet, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli opplyser til Dagbladet at de for få minutter siden har tatt kontroll på to menn i Sørenga-området. Politiet skal i forkant ha fått opplysninger om at de to mistenkte hadde stukket fra gjerningsstedet på en sykkel eller el-sparkesykkel.

- Personene vi har tatt kontroll på, og som passet med beskrivelsene, hadde en avbitertang. Det er den vi tror er metallgjenstanden som er blitt brukt mot den fornærmede.

Stokkli opplyser videre om at det ser ut til at den fornærmede er påført beinbrudd.

- Vi har så langt ingen opplysninger om bakgrunn for hendelsen, sier Stokkli til Dagbladet.

Hovedtillitsvalgt «finner ikke ord» for Hurtigrutens dårlige håndtering:

Hovedtillitsvalgt på Hurtigruten er overrasket over at filippinske arbeider dro rett på jobb uten å ha vært i karantene i ti dager, skriver VG.

Dette er i strid med de norske karantenereglene, som påbyr ti dagers karantene for personer fra røde land eller utenfor EØS og Schengen-samarbeidet som kommer til Norge.

Hovedtillitsvalgt i Hurtgiruten for Sjømannsforbundet, Jørn Lorentzen, sier til VG at han ikke visste om regelbruddet.
- Jeg finner ikke ord for hvor dårlig dette er håndtert, sier Lorentzen til avisa.

Turgåer fraktes til sykehus med luftambulanse :

Troms politidistrikt skriver på Twitter at luftambulansen forsøker å bistå en skadd turgåer i bratt terreng under Storsteinnestindan på Kattfjordeidet i Troms.

- En person har falt omtrent 20 meter ned en skråning. Han har fallskader, men skadeomfanget er foreløpig ukjent, sier Jakob Carlsen i Hovedredningssentralen Nord-Norge til Dagbladet.

Vedkommende ligger på en fjellhylle omtrent 450 meter over havet. Det var kameraten som meldte ifra om hendelsen.

Det er bratt terreng og ikke mulig å komme seg ned uten bistand.

Klokka 21.37 opplyste politiet at vedkommende fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge med luftambulanse.

Alvorlig skadd etter trafikkulykke:

En person blir flydd til Ullevål sykehus med alvorlige skader etter en trafikkulykke i Etnedal kommune i Innlandet. Det melder politiet på Twitter.

- En enslig bil har kjørt av veien og inn i en fjellvegg. Det var bare en person i bilen, og han er alvorlig skadd, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Kjartan Våge, til Dagbladet.

Ulykka fant sted på fylkesvei 33 ved Tonsåslinna like før klokka 20.00 mandag kveld. Veien ble stengt som følge av hendelsen.

Klokka 21.24 opplyser politiet om at veien er åpen for trafikk igjen.

Person påkjørt av bil i Bergen:

Politi og ambulanse rykker mandag kveld ut etter melding om en person som har blitt påkjørt av en bil.

- Vedkommende skal være bevisst, men skadeomfanget er ukjent, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

Ansatt på Burger King drept :

Søndag opplyste myndighetene i Florida at en ansatt på Burger King ble skutt og drept på grunn av en forsinkelse i en matordre. Det skriver CTV News.

Ifølge lokalt politi skal skytingen ha skjedd etter en uoverensstemmelse mellom den ansatte og en kvinne som var misfornøyd med ventetiden på maten hun hadde bestilt. Kvinnen fikk pengene sine tilbake og forlot Burger King.

Seinere ble den ansatte funnet skutt på parkeringsplassen. Den 22 år gamle mannen, som nylig hadde begynt å arbeide på restauranten, ble fraktet til sykehus hvor han ble bekreftet død.

Politiet har siktet en 37 år gammel mann for drapet. Han er i tillegg siktet for bevisødeleggelse og for å være i besittelse av en dømt forbryters skytevåpen.

Foto: Splash News / NTB Scanpix

MS Spitsbergen går til fastlandet:

Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Spitsbergen vil ikke legge til i Longyearbyen tirsdag, men setter kursen mot fastlandet etter henstilling fra Sysselmannen.

Årsaken er usikkerhet om smittesituasjonen om bord på skipet.

Sysselmannen på Svalbard har derfor anmodet skipet om å ikke legge til i Longyearbyen tirsdag morgen, som opprinnelig planlagt. Denne oppfordringen har skipet valgt å følge.

– Svalbard er i en sårbar situasjon. På grunn av usikkerheten rundt smittehåndteringen om bord på MS Roald Amundsen og muligheten for at noe lignende kan skje på MS Spitsbergen, tør vi ikke ta sjansen på at mannskap og passasjerer skal gå i land i Longyearbyen eller de andre bosetningene på Svalbard, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Anmodningen er gjort i samråd og forståelse med sentrale myndigheter.

Skipet vil foreløpig ligge for anker i Adventfjorden i påvente av å få fløyet inn utstyr til testing av mannskap og passasjerer. Hvis værforholdene gjør det vanskelig å få levert utstyret om bord, vil skipet gå direkte til fastlandet. Det er for øyeblikket tåke i området, men Sysselmannen ønsker å få utstyr om bord for å kunne få satt i gang testing så fort som mulig.

På grunn av coronasmitten om bord på Roald Amundsen, og mulig smitte om bord på Fridtjof Nansen – som er på vei til Tyskland – har Hurtigruten mandag bestemt å stoppe alle ekspedisjonscruise inntil videre.

Det betyr at MS Spitsbergen uansett skal inn til fastlandet for å avslutte sin tur. Skipet seiler nå et Svalbard rundt-cruise. Også ekspedisjonsskipet Fram, som skulle startet en seilas til Island tirsdag, har fått innstilt alle sine turer.

(NTB)

Hurtigruten beklager: - Vi har svikta :

Hurtigruten holder pressekonferanse klokka 17.30 om smitteutbruddet på skipet MS «Roald Amundsen».

- Jeg skal starte med å være grenseløst ærlig. Vi har svikta. Vi har gjort feil. Det som har skjedd er ikke det Hurtigruten står for. Det beklager jeg på det sterkeste, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Den foreløpige gjennomgangen av hendelsen viser flere avvik fra Hurtigrutens prosedyrer.

Skjeldam forteller at selskapet ikke har fulgt karantenereglene.

- I dag må alle som kommer til Norge i karantene i ti dager. I tillegg må de ta en norsk smittetest før ombordstigning. Det burde også vært gjennomført blant de 16 besetningsmedlemmene fra Filippinene. Det er en svikt i våre interne prosedyrer, sier han.

Konsernsjefen fastslår at hendelsen bunner i manglende tilgang på informasjon.

- Manglende og for dårlig tilgang på informasjon internt i selskapet, har også ført til at vi ikke har klart å ha en så god og åpen kommunikasjon utad som vi ønsker gjennom de siste dagene.

- Det er en alvorlig situasjon. På vegne av selskapet vil jeg beklage. Jeg er utrolig lei meg. Som øverste sjef i selskapet er det mitt ansvar at våre interne prosedyrer fungerer optimalt. Jeg legger meg flat, sier konsernsjefen.

- Hadde vi fulgt prosedyrene hadde vi trolig ikke fått smitte om bord. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi trolig informert gjestene allerede onsdag kveld. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi heller ikke sluppet gjestene i land på fredag, sier Skjeldam.


Skjeldam sier han har forståelse for at helseministeren reagerer på håndteringen av situasjonen.

- Jeg håper vi kan gjenopprette tilliten.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.