Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Trump beordrer informasjon:

President Donald Trump varsler en presidentordre for å kartlegge ikke-statsborgere i USA, etter at høyesterett blokkerte spørsmålet i folketellingen.

Torsdag sier presidenten at spørreskjemaet ikke vil inneholde et spørsmål om statsborgerskap. Han varsler i stedet en presidentordre som skal tvinge føderale etater til å dele innvandringsinfo med handelsdepartementet. Målet er å kartlegge hvor mange innbyggere i USA som ikke er amerikanske statsborgere.

- Det er avgjørende at vi har oversikt over antall borgere og hvor mange som ikke er det, sa Trump.

Trump-administrasjonen ville i utgangspunktet inkludere et spørsmål om statsborgerskap i spørreskjemaet for folketellingen i 2020, men forsøket ble blokkert av høyesterett.

Trump-administrasjonen har siden lovet å finne andre måter å få kartlagt statsborgerskap på. Det omstridte spørsmålet har ikke vært med i spørreskjemaene siden 1950, men kan ha stor politisk betydning for republikanerne.

I USA er det folketelling hvert tiende år, og den har betydning for fordelingen av seter i Representantenes hus og distribueringen av 675 milliarder dollar i føderale midler.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Angelica Hagen

Trollpikken blir maskot :

Fjellformasjonen Trollpikken blir maskot for prostatasaken og skal dekoreres med blå sløyfe i en måned. 3. november blir det en seremoni som markerer at den nasjonale Blå Sløyfe-aksjonen er i gang, ifølge Stavanger Aftenblad.

Det er Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen (PROFO) som står bak.

- Trollpikken ble oppdaget potent. Vandaler gjorde den impotent. Dyktige «kirurger» fikk den potent igjen. Det er sykdomsbildet for mange av oss som rammes av prostatakreft, sier lokallagsleder Egil Egge i PROFO Stavanger og Omegn.

Egge håper på tidenes største folkevandring til fjellformasjonen. Det var han selv som foreslo Trollpikken som maskot. Han understreker at det viktigste med stuntet er at flere menn skal bli minnet om at de må sjekke seg for prostatakreft.

- I tillegg er det viktig med forskning og at alle som blir rammet får den beste behandlingen som er å oppdrive, sier han.

(NTB)

BLIR MASKOT: Trollpikken blir maskot for prostatasaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Fjorårets snakkis: Slik går det med «Trollpikken»

Fjorårets snakkis: Slik går det med «Trollpikken»

dagbladet
Petter Marius Udland

Sprayet politiet med pepperspray:

En patrulje fra Oslo-politiet skal ha blitt forsøkt sprayet med pepperspray rett før kl. 21, tirsdag kveld.

- Våre mannskaper havnet i en situasjon der en skal ha forsøkt å spraye med pepperspray uten at politiet ble truffet. Gjerningspersonen løp fra stedet, men ble raskt innhentet, sier operasjonsleder Tor Jøkling til Dagbladet.

Den pågrepne er i slutten av tenårene.

Hendelsen skjedde uten videre dramatikk, men Jøkling påpeker at det er svært sjelden slike våpen blir brukt mot politiet.

Angelica Hagen

NRK: Italia vil sende Krekar ut:

Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning, skriver NRK som har fått tilgang til terrordommen mot ham.

Krekar ble mandag dømt til tolv års fengsel i Italia og ble pågrepet av PST natt til tirsdag.

- Dommen medfører at mulla Krekar blir utvist fra Italia etter å ha sonet dommen. Han kan helt sikkert ikke sendes til Irak, som har dødsstraff. Samtidig kan vi heller ikke utelukke at det om noen år kan bli juridiske endringer her hva angår spørsmålet om utvisning fra Italia, skriver Krekars italienske advokat Enrica Franzini i en e-post til NRK.

Krekar under pågripelsen: «Islam kommer til dere!»

Krekar under pågripelsen: «Islam kommer til dere!»

dagbladet
Marthe Ihle

Mann omkom i dykkeulykke:

Politiet i Trøndelag melder tirsdag kveld at en mann i 60-åra har omkommet i en drukningsulykke på Hitra.

Ulykken skjedde i forbindelse med dykking, opplyser politiet.

- Vi fikk inn melding kl. 18 om en ulykke der det ble meldt om mulig drukning. Det viste seg at det var en mann i 60 årene som hadde fått et illebefinnende og druknet som følge av det, sier operasjonsleder Ebbe Kimo til Dagbladet.

Mannen skal ha vært en erfaren dykker og på stedet i forbindelse med undervisning på en dykkerskole. Ifølge Adressa var mannen dykkeinstruktør.

Familien skal være på stedet og er orientert om ulykken. Mannen er av utenlandsk opprinnelse.

Marthe Ihle

- von der Leyen EU-kommisjonens nye president:

Ursula von der Leyen (60) er med god margin valgt som EU-kommisjonens president etter en avstemning i EU-parlamentet.

Dermed overtar von der Leyen presidentposten i EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker fra 1. november. Hun blir første kvinnelige president i EU-kommisjonen, og også første tysker på over 50 år med EUs aller gjeveste toppjobb.

383 stemte for den tyske kandidaten og 327 stemte imot. 22 medlemmer av EU-parlamentet stemte blankt, og én stemme ble forkastet. Parlamentet består for øyeblikket av 747 medlemmer og det magiske stemmetallet den tyske kristendemokraten trengte for absolutt flertall, var 374.

(NTB)

Foto: AP
Angelica Hagen

Hoppeslott raste i Sverige - fire barn til sykehus:

Et hoppeslott har rast på Sveriges største marked, som ligger i Kivik i Skåne, melder Expressen. Fire barn er sendt til sykehus, skriver avisa.

Politiet etterforsker saken. Skadeomfanget er ukjent. Barna er sendt til sykehus med ambulanse.

- Vi ser på saken som kroppsskade, så får etterforskningen vise om det er mistanke om noe straffbart, sier pressetalsperson Katarina Rusin i politiet til Expressen.

Petter Marius Udland

Fiskebåt fikk slagside vest for Kristiansund :

En fiskebåt skal ha kantret i havet vest for kristiansund melder Hovedredningssentralen på twitter.

Redningshelikopter er på vei.

Overfor Dagbladet sier redningsleder Jan Lillebø at båten ikke har kantret, men at den har fått slagside. Det skal ha skjedd som følge av at ret garn har forskjøvet seg.

- Det var bare en om bord, opplyser Lillebø, som sier de ikke har fått rapporter på at denne personen skal være skadd.

Marthe Ihle

Omkom etter brann på omsorgssenter:

En mann i 60-årene som ble skadd i en brann på et eldresenter i Langesund i Telemark i helgen, er død.

Mannen døde på Haukeland universitetssjukehus mandag, opplyser operasjonsleder Tore Grindheim Sørøst politidistrikt til NRK.

Politiet meldte om brannen like etter 19.30 søndag kveld. Åtte beboere ble evakuert.

Brannen startet inne hos en beboer på Krogshavn omsorgssenter. Flere ble sendt til legevakt etter brannen, mens mannen i 60-årene ble fraktet til sykehus med kritiske skader, skriver TA.

(NTB)

Marthe Ihle

MC-fører bevisstløs etter kollisjon med lastebil:

En lokal mann i 50-åra hentes av luftambulanse etter en krasj med en lastebil, melder politiet i Innlandet.

Ulykken skal ha skjedd på E16 ved Roa. Motorsyklisten skal ha kjørt inn i en lastebil som kjørte foran. Han var ikke ved bevissthet, og skadeomfanget er ukjent, forteller operasjonsleder Haagen Løvseth ved politiet i Innlandet.

- Han ble liggende nede, og nødetatene vurderte at han trengte å bli hentet i luftambulanse, sier Løvseth til Dagbladet.

- Veien er stengt, og det kan sikkert bli lange køer, men vi forsøker å rydde opp kjapt, sier operasjonslederen.

Klokka 17.30 var veien åpnet. Føreren er flydd til Ullevål sykehus.

Marthe Ihle

Trump forsvarer seg selv:

Etter de siste par dagers ordkrig med Demokratenes kongresskvinner, rykker Donald Trump ut på Twitter og forsvarer seg selv:

- De meldingene var ikke rasistiske. Jeg har ikke ett eneste rasistisk bein i kroppen!

Han fortsetter med å kalle reaksjonene for et «narrespill» fra Demokratenes side.

- Republikanere må ikke vise «svakhet» og gå i fella. Det bør stemmes over skittent språk, uttalelser og løgner fra kongresskvinnene, som jeg oppriktig tror, basert på deres handlinger, hater landet vårt, skriver Trump.

Trump har de siste dager rettet tungt skyts mot fire demokratiske kongresskvinner. I helga tvitret han at de ferske kongressmedlemmene bør dra tilbake til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte» landene de kom fra. Alle de fire kvinnene er amerikanske statsborgere, tre av dem er født i USA.

Trump anklager videre de fire demokratene for å elske USAs fiender, «som al-Qaida».

- Alt de gjør er å klage. Dette er folk som hater landet vårt. De hater det, etter min mening, lidenskapelig, sa Trump til pressen i Det hvite hus mandag.

Demokratene har fordømt uttalelsene som rasistiske og splittende, og regjeringssjefene i Storbritannia og Canada har tatt klart avstand fra Trumps ytringer.

Trump navnga i helgens Twitter-utfall ikke kvinnene, men refererte åpenbart til fire nykommere i Representantenes hus, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Ayanna Pressley.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.