Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Oslo: Melding om skudd:

Oslopolitiet melder tidlig fredag morgen at nødetatene er på vei ut etter melding om at et skudd skal være avfyrt.

- Vi er i kontakt med en mann som er skadd. Skadeomfang er uavklart, skriver politiet på Twitter.

Politiet er på stedet med flere væpnede styrker, opplyser operasjonsleder Sven Christian Lie til Dagbladet. De prøver nå å kartlegge hva som har skjedd.

- Klokka 05.13 fikk vi melding om at en person hadde kommet blodig inn i en butikk. Samtidig fikk vi flere meldinger fra folk som hadde hørt 2-3 skudd. Da vi kom til stedet, fant vi en mann som hadde skader som var forenlige med skuddskader, sier Lie til Dagbladet.

Siden det er en pågående politiaksjon, kan han foreløpig ikke si noe om hvor hendelsen har skjedd. Klokka 06.05 hadde politiet kontroll på en person som mistenkes for forholdet.

Den skadde er kjørt til sykehus med uavklart skadesiutasjon.

Dagbladet følger saken.

Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

Trump utnevner ny arbeidsminister:

USAs president Donald Trump vil nominere Eugene Scalia til å ta over som arbeidsminister. Han er sønnen til tidligere høyesterettsdommer Antonin Scalia.

Planene ble først omtalt av New York Times og Politico, og senere bekreftet av presidenten selv på Twitter:

- Jeg er glad for å kunngjøre at det er min intensjon å nominere Gene Scalia til å bli ny arbeidsminister, skriver Trump.

Videre skriver han at Scalia har nytt «stor suksess» i jus- og arbeidsfeltet, og at han er svært respektert som advokat.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Flere skadd i gasseksplosjon:

Sju personer er skadd, noen av dem alvorlig, etter at en gasseksplosjon ødela et hus i Christchurch i New Zealand, skriver avisa New Zealand Herald.

Bilder fra stedet viser at det aktuelle huset, som ligger i forstaden Northwood, er totalskadd.

- Huset er blitt til fyrstikker. Det er totalt sprengt i stykker, sier et vitne til avisa.

Ifølge ham har eksplosjonen også medført store skader på andre hus i nabolaget.

Femti personer er evakuert. Nødetater har sperret av området, og brannvesenet undersøker om det finnes flere gasslekkasjer. Strømmen skal være skrudd av i området.

Beboere i området sier eksplosjonen var så høy at hørtes ut som en bombe gikk av.

Ingen skal være meldt omkommet som følge av hendelsen.

51 mennesker ble drept og nesten like mange såret i skyteangrepet mot to moskeer i Christchurch 15. mars. Angrepet førte til at regjeringen på New Zealand innførte strengere våpenlover.

(NTB/Dagbladet)

Tharald Halvorsen

England: Biler kjørte inn i folkemengde:

14 personer er skadd etter at to biler kjørte inn i en folkemengde i Stevenage i England. De to bilene skal ha kollidert med hverandre før de ble kastet mot folk.

Flere av de 14 skal være alvorlig skadd, sier politiet til avisa The Telegraph.

Hendelsen fant sted i byen Stevenage, i forbindelse med et billøp under et ukentlig treff mellom medlemmer i en lokal bilkull, ifølge avisen The Comet.

Politi og nødetater er på stedet.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Bjørn skutt i Selbu:

En bjørn ble skudd ved Slindvatnet i Selbu i Trøndelag torsdag. Bjørnen er den andre som er felt på to dager.

Hannbjørnen på 71 kilo ble felt ved Østrungen, ifølge Nea Radio.

- Det viser seg at samarbeidet vi har i regionen nå begynner å gi resultater, sier jaktleder Bengt Ødegård.

Samarbeidet som omfatter ni kommuner, går ut på å utdanne både jegere og hunder til skadefelling.

Onsdag ble en annen bjørn felt i Stor-Elvdal kommune etter at Fylkesmannen ga tillatelse. Den ble gitt etter at en sau ble tatt i området der bjørnen ble skutt.

(NTB)

Angelica Hagen

Varmeste juni noensinne:

Den globale gjennomsnittstemperaturen i juni endte på 15,9 grader. Juni 2019 snappet dermed førsteplassen fra juni 2016 som var varmeste målte junimåned siden målingene startet på 1880-tallet, bekrefter USAs etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA), samt NASA og meteorologer i flere land.

I juni ble temperaturrekorder knust flere steder i Europa, blant annet på grunn av hetebølgen som rammet flere land hardt. Frankrike målte sin varmeste måned gjennom tidene, noe som er uvanlig ettersom juli vanligvis er varmere enn juni. I tillegg ble det satt varmerekorder i Afrika, Asia, Sør-Amerika og i Russland.

- Jordkloden er feberhet, og det kommer ikke til å gå over, takket være klimaendringene, sier sjefen for North Carolinas klimadirektorat, klimaforsker Kathie Dello.

Gjennomsnittstemperaturen for første halvdel av 2019 endte likt med temperaturen som ble målt første halvår 2017, men temperaturen ligger bak rekordåret 2016.

(NTB)

Petter Marius Udland

Gjenopptar matleveranser til Jemen:

FNs matvareprogram (WFP) har blitt enige med Houthi-opprørerne i Jemen om å gjenoppta matvareleveransene i de opprørskontrollerte områdene i landet.

Underernæring er utbredt i Jemen etter fire år med borgerkrig, men i juni delvis stanset FN matleveransene til områder kontrollert av Houthi-opprørere etter anklager om at opprørerne selv beholdt nødhjelpen.

Leveringsstoppen rammet ifølge FN-organisasjonen nær 850.000 mennesker.

Den nye avtalen med houthiene medfører at mat raskt vil bli levert til den opprørskontrollerte hovedstaden Sana, selv om de to partene foreløpig ikke formelt har skrevet under avtalen ennå, sa WFP-sjef David Beasleu under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

– Jeg kan si at vi har gjort betydelige fremskritt, sa han under møtet. Han understreket samtidig behovet for matvarehjelp og la til at to tredeler av de rundt 30 millioner innbyggerne i Jemen er «mat-usikre».

WFP insisterte i desember på at de som mottar matvarehjelp i landet skal registreres og gjennomgå biometrisk identifikasjon. Houthiene skal ha gått med på dette, men avtalen har ikke blitt respektert.

(NTB)

Petter Marius Udland

USA har skutt ned en iransk drone:

Det bekrefter USAs president Donald Trump ifølge Reuters. Dronen skal ha blitt skutt ned i Hormuzstredet.

Ifølge presidenten skal dronen skal ha kommet nære det amerikanske skipet USS Boxer som skal ha skutt dronen ned i selvforsvar.

Hendelsen kommer bare timer etter at Iran tok en utenlandsk oljatanker i arrest i samme område.

Rett før klokken 23.00 torsdag melder nyhetsbyrået AFP at den iranske utenriksministeren sier de ikke har noen informasjon om en tapt drone.

Forholdet mellom USA og Iran har vært særdeles hett den siste tiden. Det toppet seg foreløpig da Iran skjøt ned en amerikansk drone i juni, og USA skal ha vært minutter unna et større militært svar.

Det skal den gang ha blitt stoppet av president Trump, ti minutter før angrepet var tenkt gjennomført.

Siden har ukvemsordene mellom de to landene haglet. Irans president, Hassan Rouhani, beskrev blant annet Det hvite hus som «mentalt tilbakestående».

Før krigen bryter løs

Før krigen bryter løs

dagbladet
Petter Marius Udland

Marokko-dømte anker:

De tre mennene som tidligere torsdag ble dømt til døden for drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Jespersen (24) anker dommen.

Det melder TV2

Til kanalen sier bistandsadvokat til Uelands familie, Ragnar Falch Paulsen at de har tatt dommen til etteretning.

– Familien er ikke opptatt av denne dødsstraffen. De har som mål at dommen vil sikre at noe sånt aldri skjer igjen og at den marokkanske stat forebygger terror, sier Falch Paulsen

DØMT TIL DØDEN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
Petter Marius Udland

Equinor vant vindkraftanbud til 25 milliarder :

Equinor har fått en kontrakt om å bygge en vindturbinpark til havs i New York. Den skal levere strøm til en halv million husstander i den amerikanske storbyen.

Nyheten ble sluppet torsdag kveld og meldt av VG og NRK.

– Alt er jo stort i New York! Vi er stolte av at vi skal levere fornybar energi til minst en halv million familier i New York, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, til VG.

Ifølge NRK har Equinor foreslått å bygge turbinene på et område utenfor Long Island.

– Prosjektet vil bli det største havvindprosjektet under kontrakt i vår portefølje. Vi ser fram til å utvikle Empire Wind sammen med lokale myndigheter, lokalsamfunnene og industrien i USA, sier Eitrheim til kanalen.

(NTB)

Petter Marius Udland

To drept i selvmordsangrep i Egypt:

To personer ble torsdag drept i et selvmordsangrep nord på Sinai-halvøya i Egypt. IS hevder de står bak angrepet.

Angrepet skjer dagen etter at terrorgruppen halshogget fire personer i samme område, ifølge helse- og sikkerhetskilder.

Ifølge kildene ble en sikkerhetsstyrke som var stasjonert på en parkeringsplass i byen Sheikh Zuweid truffet i angrepet. En soldat ble drept, mens tre andre ble såret. I tillegg ble én sivilist drept.

Det egyptiske militæret har i en uttalelse bekreftet at en soldat ble drept.

Den islamistiske terrorgruppen IS har i en uttalelse på internett påtatt seg ansvaret for både selvmordsangrepet og halshoggingen.

Egyptiske sikkerhetsstyrker har siden avsettelsen av president Mohamed Mursi i 2013 stadig blitt angrepet av islamistgrupper. Hundrevis av soldater og politifolk er drept i tillegg til en rekke sivile, blant dem mange koptiske kristne.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.