Nyhetsstudio

Petter Marius Udland

To barn i ulykke i Dyreparken. En alvorlig skadd. :

Politiet i Agder melder på Twitter at to barn skal være invovlert i en ulykke med et kjøretøy ved Abra havn, i Dyreparken i Kristiansand.

Av de to involverte skal en fremstå som uskadd, mens et barn ble fløyet til sykehus med luftambulanse. Barnet skal ha vært ved bevisthet da det ble fraktet bort, men betegnes av politiet som alvorlig skadd.

Det skal være snakk om to barn på tre og seks år. Det er treåringen som er fløyet til sykehus melder Fædrelandsvennen

- Politiet har avsluttet arbeidet på stedet og har gått over til å etterforske ulykken, sier operasjonsleder Sveinung Alsaker i politiet i Agder.

Administrerende direktør i Dyreparken, Per Arnstein Aamot, opplyser til Fædrelandsvennen at et av parkens elektriske kjøretøy var involvert. Ifølge Agderposten brukes kjøretøyet til å transportere sengetøy og andre varer til gjestene på hotellet.

- Dette er det verste som kan skje, og alle ansatte i parken tar det tungt. I Abra havn har vi 171 boenheter, og når det er fullbooket er det 7–800 personer som bor og overnatter her samtidig. Jeg er ikke kjent med at vi har hatt uhell med disse kjøretøyene siden vi startet i 2012, sier parksjefen.

Det er blitt opprettet et pårørendesenter for de pårørende og andre som var involvert og vitne til ulykken.

(Dagbladet/NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Angelica Hagen

Varmeste juni noensinne:

Den globale gjennomsnittstemperaturen i juni endte på 15,9 grader. Juni 2019 snappet dermed førsteplassen fra juni 2016 som var varmeste målte junimåned siden målingene startet på 1880-tallet, bekrefter USAs etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA), samt NASA og meteorologer i flere land.

I juni ble temperaturrekorder knust flere steder i Europa, blant annet på grunn av hetebølgen som rammet flere land hardt. Frankrike målte sin varmeste måned gjennom tidene, noe som er uvanlig ettersom juli vanligvis er varmere enn juni. I tillegg ble det satt varmerekorder i Afrika, Asia, Sør-Amerika og i Russland.

- Jordkloden er feberhet, og det kommer ikke til å gå over, takket være klimaendringene, sier sjefen for North Carolinas klimadirektorat, klimaforsker Kathie Dello.

Gjennomsnittstemperaturen for første halvdel av 2019 endte likt med temperaturen som ble målt første halvår 2017, men temperaturen ligger bak rekordåret 2016.

(NTB)

Petter Marius Udland

Gjenopptar matleveranser til Jemen:

FNs matvareprogram (WFP) har blitt enige med Houthi-opprørerne i Jemen om å gjenoppta matvareleveransene i de opprørskontrollerte områdene i landet.

Underernæring er utbredt i Jemen etter fire år med borgerkrig, men i juni delvis stanset FN matleveransene til områder kontrollert av Houthi-opprørere etter anklager om at opprørerne selv beholdt nødhjelpen.

Leveringsstoppen rammet ifølge FN-organisasjonen nær 850.000 mennesker.

Den nye avtalen med houthiene medfører at mat raskt vil bli levert til den opprørskontrollerte hovedstaden Sana, selv om de to partene foreløpig ikke formelt har skrevet under avtalen ennå, sa WFP-sjef David Beasleu under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

– Jeg kan si at vi har gjort betydelige fremskritt, sa han under møtet. Han understreket samtidig behovet for matvarehjelp og la til at to tredeler av de rundt 30 millioner innbyggerne i Jemen er «mat-usikre».

WFP insisterte i desember på at de som mottar matvarehjelp i landet skal registreres og gjennomgå biometrisk identifikasjon. Houthiene skal ha gått med på dette, men avtalen har ikke blitt respektert.

(NTB)

Petter Marius Udland

USA har skutt ned en iransk drone:

Det bekrefter USAs president Donald Trump ifølge Reuters. Dronen skal ha blitt skutt ned i Hormuzstredet.

Ifølge presidenten skal dronen skal ha kommet nære det amerikanske skipet USS Boxer som skal ha skutt dronen ned i selvforsvar.

Hendelsen kommer bare timer etter at Iran tok en utenlandsk oljatanker i arrest i samme område.

Rett før klokken 23.00 torsdag melder nyhetsbyrået AFP at den iranske utenriksministeren sier de ikke har noen informasjon om en tapt drone.

Forholdet mellom USA og Iran har vært særdeles hett den siste tiden. Det toppet seg foreløpig da Iran skjøt ned en amerikansk drone i juni, og USA skal ha vært minutter unna et større militært svar.

Det skal den gang ha blitt stoppet av president Trump, ti minutter før angrepet var tenkt gjennomført.

Siden har ukvemsordene mellom de to landene haglet. Irans president, Hassan Rouhani, beskrev blant annet Det hvite hus som «mentalt tilbakestående».

Før krigen bryter løs

Før krigen bryter løs

dagbladet
Petter Marius Udland

Marokko-dømte anker:

De tre mennene som tidligere torsdag ble dømt til døden for drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Jespersen (24) anker dommen.

Det melder TV2

Til kanalen sier bistandsadvokat til Uelands familie, Ragnar Falch Paulsen at de har tatt dommen til etteretning.

– Familien er ikke opptatt av denne dødsstraffen. De har som mål at dommen vil sikre at noe sånt aldri skjer igjen og at den marokkanske stat forebygger terror, sier Falch Paulsen

DØMT TIL DØDEN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
Petter Marius Udland

Equinor vant vindkraftanbud til 25 milliarder :

Equinor har fått en kontrakt om å bygge en vindturbinpark til havs i New York. Den skal levere strøm til en halv million husstander i den amerikanske storbyen.

Nyheten ble sluppet torsdag kveld og meldt av VG og NRK.

– Alt er jo stort i New York! Vi er stolte av at vi skal levere fornybar energi til minst en halv million familier i New York, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, til VG.

Ifølge NRK har Equinor foreslått å bygge turbinene på et område utenfor Long Island.

– Prosjektet vil bli det største havvindprosjektet under kontrakt i vår portefølje. Vi ser fram til å utvikle Empire Wind sammen med lokale myndigheter, lokalsamfunnene og industrien i USA, sier Eitrheim til kanalen.

(NTB)

Petter Marius Udland

To drept i selvmordsangrep i Egypt:

To personer ble torsdag drept i et selvmordsangrep nord på Sinai-halvøya i Egypt. IS hevder de står bak angrepet.

Angrepet skjer dagen etter at terrorgruppen halshogget fire personer i samme område, ifølge helse- og sikkerhetskilder.

Ifølge kildene ble en sikkerhetsstyrke som var stasjonert på en parkeringsplass i byen Sheikh Zuweid truffet i angrepet. En soldat ble drept, mens tre andre ble såret. I tillegg ble én sivilist drept.

Det egyptiske militæret har i en uttalelse bekreftet at en soldat ble drept.

Den islamistiske terrorgruppen IS har i en uttalelse på internett påtatt seg ansvaret for både selvmordsangrepet og halshoggingen.

Egyptiske sikkerhetsstyrker har siden avsettelsen av president Mohamed Mursi i 2013 stadig blitt angrepet av islamistgrupper. Hundrevis av soldater og politifolk er drept i tillegg til en rekke sivile, blant dem mange koptiske kristne.

(NTB)

Petter Marius Udland

Nekter Epstein kausjon:

En føderal dommer nektet torsdag kausjon for den fengslede milliardæren Jeffrey Epstein, som er siktet for menneskehandling og seksuell utnytting.

Beslutningen kommer etter at aktor la ned påstand om at Epstein skulle forbli fengslet i New York. Aktoratet mener det er nødvendig ettersom han både har midler til å kunne flykte og samtidig utgjør en fare for allmennheten.

De mener også Epstein kan forsøke å påvirke et voksende antall vinter som støtter anklagene mot ham. Anklagene innebærer at han skal ha rekruttert og misbrukt mindreårige jenter i New York og Florida på begynnelsen av 2000-tallet.

66-åringens forsvarere hevder imidlertid at deres klient ikke vil flykte, og at han i tillegg vil være villig til å stille formuen på minst 556 millioner dollar som sikkerhet. De mener også at han i påvente av en rettssak burde få sitte i husarrest.

Epstein ble i begynnelsen av juli pågrepet i New York, siktet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige jenter.

Epstein er tidligere kapitalforvalter og har vært venn med både ekspresident Bill Clinton, britiske prins Andrew og president Donald Trump.

(NTB)

Petter Marius Udland

Finnmark: Tre personer til sykehus etter trafikkulykke:

Det melder politiet i Finnmark på Twitter.

Det skal ha vært et sammenstøt mellom en bil og en trailer på E6 ved Bordevarre som førte til at personene ble fraktet til sykehus.

Føreren av bilen skal bremset opp for å unngå og kjøre på et dyr, for så å bli påkjørt bakfra av traileren.

Ingen skal være alvorlig skadd, to personer ble fløyet vekk og en fraktet i ambulanse.

Petter Marius Udland

Nordland: Mann hardt skadet i MC ulykke:

Politiet i Nordland meldte torsdag ettermiddag om en trafikkulykke mellom to motorsyklister og en bil.

Av de involverte ble to fløyet til sykehuset i Bodø med helikopter. Etter undersøkesler skal en nå være betegnet som uskadd, mens den andre fortsatt betegnes som hardt skadet.

Den hardt skadede er en mann i 20-årene som kjørte motorsykkel.

Det skal ikke på nåværende tidspunkt være trafikale problemer som resultat av ulykken.

Angelica Hagen

Dansk avis: Dømt til dødsstraff:

Danske BT melder at de tre hovedtiltalte mennene som drepte norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko har blitt dømt til dødsstraff.

En fjerde mann er dømt til livstid i fengsel.

Marokko har ikke henrettet noen siden 1993.

DR: Dømt til døden

DR: Dømt til døden

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.