Nyhetsstudio

Mina Janssen

Frps ordførerkandidat i Stavanger tar permisjon:

Christian Wedler, som var Frps ordførerkandidat i Stavanger, trekker seg fra alle verv i partiet.

- Jeg kommer ikke til å drive valgkamp for Frp, og kommer heller ikke til å påta meg nye partiverv etter valget, skriver Christian Wedler fredag kveld i en pressemelding, ifølge Stavanger Aftenblad.

Frp-politikeren begjærte i desember konkurs i et selskap som drev restaurant i Stavanger. Det har også vært problemer knyttet til godkjennelse av en sokkelleilighet. Han opplyser at disse sakene er noe av bakgrunnen for beslutningen.

Christian Wedler har vært en aktiv politiker i Stavanger i flere år og vært del av bystyret.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

To døde etter eksplosjon ved universitet:

Minst to personer er døde etter en eksplosjon utenfor inngangen til et universitet i Kabul. Ytterligere ti er skadd, skriver Reuters.

Talsmann Wahid Mayar for helsedepartementet sier de omkomne og skadde er tatt til sykehus.

Ingen har tatt ansvar for angrepet.

(NTB)

Tharald Halvorsen

23 evakuert etter brann i Stjørdal sentrum:

Brannvesenet jobber med slukking etter at en brann brøt ut i et boligkompleks i Stjørdal sentrum. 23 personer er evakuert.

Politiet meldte om hendelsen klokken 5.19 fredag morgen.

Brannvesenet har gått gjennom bygningen. 23 beboere er evakuert og bygningen er tømt for mennesker.

- Det er en god del mennesker som er tatt ut. Det er ikke snakk om overtenning, sier operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Brannmannskapene har imidlertid ikke kontroll på brannen, ifølge politiet.

Klokken 06.16 opplyser politiet at brannvesenet har fått kontroll på brannen, som regnes slukket. De ønsker å komme i kontakt med vitner.

- Det har vært brann i flere søppelbøtter ved huset, og det kan dermed ikke utelukkes at brannen var påsatt, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter.

(NTB/Dagbladet)

Tharald Halvorsen

Trump utnevner ny arbeidsminister:

USAs president Donald Trump vil nominere Eugene Scalia til å ta over som arbeidsminister. Han er sønnen til tidligere høyesterettsdommer Antonin Scalia.

Planene ble først omtalt av New York Times og Politico, og senere bekreftet av presidenten selv på Twitter:

- Jeg er glad for å kunngjøre at det er min intensjon å nominere Gene Scalia til å bli ny arbeidsminister, skriver Trump.

Videre skriver han at Scalia har nytt «stor suksess» i jus- og arbeidsfeltet, og at han er svært respektert som advokat.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Flere skadd i gasseksplosjon:

Sju personer er skadd, noen av dem alvorlig, etter at en gasseksplosjon ødela et hus i Christchurch i New Zealand, skriver avisa New Zealand Herald.

Bilder fra stedet viser at det aktuelle huset, som ligger i forstaden Northwood, er totalskadd.

- Huset er blitt til fyrstikker. Det er totalt sprengt i stykker, sier et vitne til avisa.

Ifølge ham har eksplosjonen også medført store skader på andre hus i nabolaget.

Femti personer er evakuert. Nødetater har sperret av området, og brannvesenet undersøker om det finnes flere gasslekkasjer. Strømmen skal være skrudd av i området.

Beboere i området sier eksplosjonen var så høy at hørtes ut som en bombe gikk av.

Ingen skal være meldt omkommet som følge av hendelsen.

51 mennesker ble drept og nesten like mange såret i skyteangrepet mot to moskeer i Christchurch 15. mars. Angrepet førte til at regjeringen på New Zealand innførte strengere våpenlover.

(NTB/Dagbladet)

Tharald Halvorsen

England: Biler kjørte inn i folkemengde:

14 personer er skadd etter at to biler kjørte inn i en folkemengde i Stevenage i England. De to bilene skal ha kollidert med hverandre før de ble kastet mot folk.

Flere av de 14 skal være alvorlig skadd, sier politiet til avisa The Telegraph.

Hendelsen fant sted i byen Stevenage, i forbindelse med et billøp under et ukentlig treff mellom medlemmer i en lokal bilkull, ifølge avisen The Comet.

Politi og nødetater er på stedet.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Bjørn skutt i Selbu:

En bjørn ble skudd ved Slindvatnet i Selbu i Trøndelag torsdag. Bjørnen er den andre som er felt på to dager.

Hannbjørnen på 71 kilo ble felt ved Østrungen, ifølge Nea Radio.

- Det viser seg at samarbeidet vi har i regionen nå begynner å gi resultater, sier jaktleder Bengt Ødegård.

Samarbeidet som omfatter ni kommuner, går ut på å utdanne både jegere og hunder til skadefelling.

Onsdag ble en annen bjørn felt i Stor-Elvdal kommune etter at Fylkesmannen ga tillatelse. Den ble gitt etter at en sau ble tatt i området der bjørnen ble skutt.

(NTB)

Angelica Hagen

Varmeste juni noensinne:

Den globale gjennomsnittstemperaturen i juni endte på 15,9 grader. Juni 2019 snappet dermed førsteplassen fra juni 2016 som var varmeste målte junimåned siden målingene startet på 1880-tallet, bekrefter USAs etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA), samt NASA og meteorologer i flere land.

I juni ble temperaturrekorder knust flere steder i Europa, blant annet på grunn av hetebølgen som rammet flere land hardt. Frankrike målte sin varmeste måned gjennom tidene, noe som er uvanlig ettersom juli vanligvis er varmere enn juni. I tillegg ble det satt varmerekorder i Afrika, Asia, Sør-Amerika og i Russland.

- Jordkloden er feberhet, og det kommer ikke til å gå over, takket være klimaendringene, sier sjefen for North Carolinas klimadirektorat, klimaforsker Kathie Dello.

Gjennomsnittstemperaturen for første halvdel av 2019 endte likt med temperaturen som ble målt første halvår 2017, men temperaturen ligger bak rekordåret 2016.

(NTB)

Petter Marius Udland

Gjenopptar matleveranser til Jemen:

FNs matvareprogram (WFP) har blitt enige med Houthi-opprørerne i Jemen om å gjenoppta matvareleveransene i de opprørskontrollerte områdene i landet.

Underernæring er utbredt i Jemen etter fire år med borgerkrig, men i juni delvis stanset FN matleveransene til områder kontrollert av Houthi-opprørere etter anklager om at opprørerne selv beholdt nødhjelpen.

Leveringsstoppen rammet ifølge FN-organisasjonen nær 850.000 mennesker.

Den nye avtalen med houthiene medfører at mat raskt vil bli levert til den opprørskontrollerte hovedstaden Sana, selv om de to partene foreløpig ikke formelt har skrevet under avtalen ennå, sa WFP-sjef David Beasleu under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

– Jeg kan si at vi har gjort betydelige fremskritt, sa han under møtet. Han understreket samtidig behovet for matvarehjelp og la til at to tredeler av de rundt 30 millioner innbyggerne i Jemen er «mat-usikre».

WFP insisterte i desember på at de som mottar matvarehjelp i landet skal registreres og gjennomgå biometrisk identifikasjon. Houthiene skal ha gått med på dette, men avtalen har ikke blitt respektert.

(NTB)

Petter Marius Udland

USA har skutt ned en iransk drone:

Det bekrefter USAs president Donald Trump ifølge Reuters. Dronen skal ha blitt skutt ned i Hormuzstredet.

Ifølge presidenten skal dronen skal ha kommet nære det amerikanske skipet USS Boxer som skal ha skutt dronen ned i selvforsvar.

Hendelsen kommer bare timer etter at Iran tok en utenlandsk oljatanker i arrest i samme område.

Rett før klokken 23.00 torsdag melder nyhetsbyrået AFP at den iranske utenriksministeren sier de ikke har noen informasjon om en tapt drone.

Forholdet mellom USA og Iran har vært særdeles hett den siste tiden. Det toppet seg foreløpig da Iran skjøt ned en amerikansk drone i juni, og USA skal ha vært minutter unna et større militært svar.

Det skal den gang ha blitt stoppet av president Trump, ti minutter før angrepet var tenkt gjennomført.

Siden har ukvemsordene mellom de to landene haglet. Irans president, Hassan Rouhani, beskrev blant annet Det hvite hus som «mentalt tilbakestående».

Før krigen bryter løs

Før krigen bryter løs

dagbladet
Petter Marius Udland

Marokko-dømte anker:

De tre mennene som tidligere torsdag ble dømt til døden for drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Jespersen (24) anker dommen.

Det melder TV2

Til kanalen sier bistandsadvokat til Uelands familie, Ragnar Falch Paulsen at de har tatt dommen til etteretning.

– Familien er ikke opptatt av denne dødsstraffen. De har som mål at dommen vil sikre at noe sånt aldri skjer igjen og at den marokkanske stat forebygger terror, sier Falch Paulsen

DØMT TIL DØDEN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.