Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Mulla Krekar: - Vi betaler med vårt blod:

PST ber om at mulla Krekar varetektsfengsles i fire uker grunnet unndragelsesfare, opplyste hans forsvarer Brynjar Meling onsdag, ifølge flere norske medier.

Krekar ble møtt av et stort medieoppbud da han ankom rettssalen.

- Jeg har ingen tilknytning til terror, sa han til pressen i tingretten.

På spørsmål om han hadde tillit til det norske rettssystemet, svarte han:

- Norge er et fint, sivilisert land. Det finnes mange gode folk her, og landet har et godt system. Men det finnes også personer som misbruker Norge, for deres eget mål.

- De misbruker PST, penger og tid, la han til.

På spørsmål om han var en trussel for rikets sikkerhet, var han klar i sin tale:

- Jeg har vært her i 28 år. Jeg har ikke utøvet vold mot noen.

- Italia sier at mulla Krekar har en organisasjon som kan knyttes til terror. Jeg har ingen organisasjon, jeg tilhører ingen gruppe. Det stemmer ikke. Hele saken er politisk.

Han gjentok også budskapet han kom med da han ble pågrepet mandag.

- Jeg tror Islam kommer, enten NATO, Norge og Trump liker det eller ikke. Islam kommer fordi vi betaler med vårt liv, og med vårt blod. Både i Tyrkia og i andre land.

Foto: Emma Whittaker / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen
Trym Mogen

EU fordømmer Tyrkia:

I en felles uttalelse mandag ettermiddag, fordømmer EU Tyrkias offensiv i Syria. Samtidig ber de alle medlemslandene om å slutte å selge våpen til Tyrkia.

- De 28 medlemslandene har i felles enighet besluttet å fordømme - ikke uttrykke bekymring - men å fordømme det som faktisk er et militært angrep, sier Spanias utenriksminister Josep Borrell i et intervju med nyhetsbyrået Ap.

Han sier EU ber Tyrkia om å stoppe alle militærhandlinger i Syria.

Tyrkia innleder onsdag sin offensiv mot Syria, der tyrkiske og tyrkiskstøttede styrker nå kjemper harde kamper mot kurdiske grupper nord i landet. Tyrkia ønsker å knuse de kurdiske militsene de mener står i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen, som er ansett som terrorgruppe av Tyrkia.

Samtidig ønsker de å sende flyktninger tilbake igjen til det som til nå har vært kurdiskkontrollerte områder nord i Syria.

Her står slagene i Syria

Her står slagene i Syria

dagbladet
Torun Støbakk

Den danske regjeringen vil frata fremmedkrigere statsborgerskap:

Den danske regjeringen ber Folketinget hastebehandle et lovforslag som skal gjøre det mulig å ta fra fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskap deres danske statsborgerskap.
Det gjøres for å sikre at fremmedkrigere kan bli fratatt sitt danske statsborgerskap mens de befinner seg i utlandet.

Det skriver statsminister Mette Fredriksen i en pressemelding.

Der skriver regjeringa at den anspente situasjonen i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia nå øker faren for at flere fremmedkrigere snart kan være på vei til Danmark.

Det vil de hindre.

- Det er en fare for at de kurdiskkontrollerte IS-leirene i grenseområdet bryter sammen og at fremmedkrigere med dansk statsborgerskap søker mot Danmark. Det er mennesker som har vendt Danmark ryggen og med vold kjempet mot vårt dmeokrati og frihet. De utgjør en trussel mot vår alles sikkerhet. De er uønsket i Danmark. Regjeringen vil derfor gjøre alt som er mulig for å forhindre dem i å komme tilbake til Danmark, skriver statsministeren i pressemeldingen.

Torun Støbakk

IS-kvinne (29) med sykt barn vil arresteres - ber politiet snu:

I dag ble det klart at Oslo tingrett avviser å begjære en 29 år gammel norsk IS-kvinne i Syria pågrepet og fengslet, og dermed også utlevert til Norge.

Det skyldes at retten mener de "ikke har kompetanse til å treffe beslutning om pågripelse, da påtalemyndighet ikke har bedt om at retten treffer beslutning om pågripelse”, skriver VG, som først omtalte avgjørelsen.

Retten mener det er opp til påtalemyndigheten å avgjøre, og vil derfor ikke si ja til begjæringen fra den norske kvinnens advokat.

Nå varsler kvinnens advokat at de vurderer å anke avgjørelsen til lagmannsretten.

Samtidig ber de påtalemyndigheten - altså PST og Det nasjonale statsadvokatembetet - om å gjøre en ny vurdering av om kvinnen skal pågripes.

- Nå har retten sagt at det ikke er noe de kan befatte seg med, og at det er opp til påtalemyndigheten å avgjøre. Derfor har vi atter en gang henvendt oss til påtalemyndigheten og bedt om at hun blir pågrepet og utlevert til Norge, og vurderer også å anke til lagmannsretten, sier advokat Nils Christian Nordhus, som representerer den norske kvinnen, til Dagbladet.

Hun er mor til en fire år gammel gutt og en tre år gammel jente. Gutten skal ifølge advokaten ha sykdommen cystisk fibrose, og vil ifølge advokaten stå i fare for å dø hvis han ikke får helsehjelp.

De sitter nå i Al Hol-leiren i Syria, hvor gutten ikke lenger får tilbud om helsehjelp, angivelig fordi den spente sikkerhetssituasjonen gjør at han og moren ikke får forlate annekset de oppholder seg i.

- Vi mener det er et politisk spørsmål om man skal evakuere kvinner og barn fra en krigssituasjon, og ikke et spørsmål som hører under påtalemyndighetenes gebet, men når det er sagt er mor villig til å forsøke også den muligheten i forsøket på å redde livet til barna sine og få hjulpet PST med å oppklare saken, sier Nordhus, som sier de har sendt en ny henvendelse til påtalemyndigheten om saken mandag.

Torun Støbakk

Fortsatt uavklart for 15-åring etter voldshendelse på Toten:

Helsetilstanden til 15-åringen som ble utsatt for en voldshendelse på Kapp på Toten er fremdeles uavklart. Faren hans er siktet for drapsforsøk.

Politiet opplyser mandag at etterforskningen fortsatt pågår for fullt med avhør av vitner og gjennomgang av beslag i saken.

– Av etterforskningsmessige hensyn og av hensyn til nærmeste familie kan politiet fortsatt ikke kommentere siktelsen i denne saken, heter det i pressemeldingen.

Gutten ble funnet livløs i en bolig på Toten i Oppland onsdag 9. oktober.

Faren har erkjent handlingen og ble torsdag 10. oktober varetektsfengslet i fire uker. Han har forklart seg i avhør og har ifølge politiet vært samarbeidsvillig og gitt en detaljert forklaring.

Politiet har betegnet hendelsen som en dramatisk familietragedie som har rammet hele bygda.
(NTB)

Torun Støbakk

Lastebil og personbil krasjet i undersjøisk tunnel:

Mandag formiddag skjedde det en ulykke i Bømlafjordtunnelen mellom Stord og Sveio, hvor en bil og en lastebil skal ha hatt et sammenstøt i sørgående retning.
Den ene bilen skal ha kjørt inn i sia på den andre, opplyser politiet, som varslet om hendelsen klokka 10.50.

- Det kan virke som om de har kjørt i samme retning. Av en eller annen grunn har den ene kjørt inn i den andre, men de har nok kjørt parallellt i samme retning og kommet i kontakt med hverandre. Det er en del materialle skader på personbilen, der to personer satt, men det er nok mindre personskader siden de er fraktet til legevakt og ikke sykehus, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt.

Det er litt uklart hva som forårsaket ulykken, men det skal ikke være mistanke om høy fart. Tunnelen var i 11.30-tiden åpnet for trafikk igjen.

Torun Støbakk

Hentes av luftambulanse etter utforkjøring:

En person blir hentet med luftambulanse etter at en bil kjørte av veien like før Skjegghammartunnelen i Tafjord mandag formiddag. Skadeomfanget er uklart, skriver politiet på twitter kort tid før klokka 11.30 mandag.
Det skal ha vært glatt på stedet.

Torun Støbakk

IS-kvinne blir ikke begjært fengslet:

Den 29 år gamle norske kvinnen som sitter i Al-Hol-leiren i Syria, blir ikke begjært fengslet, slik hun selv har bedt om. Det melder VG.
Dermed blir hun heller ikke begjært utlevert til Norge.
Kvinnen er siktet av PST for medlemsskap i en terrororganisasjon, og er mor til den syke fireåringen som har skapt ny politisk diskusjon de senere ukene.
I en uttalelse fra retten heter det at tingretten “ikke har kompetanse til å treffe beslutning om pågripelse, da påtalemyndighet ikke har bedt om at retten treffer beslutning om pågripelse”, ifølge VG.
- Dette er beklagelig, vi mener kvinnen har en rett til å ønske seg avhørt og bidra til å oppklare saken mot henne, når det er blitt tatt ut siktelse, sier kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus til avisa.

Torun Støbakk

Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria:

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han er positiv til at USA velger å trekke ut amerikanske soldater fra Nord-Syria.

– Dette er en positiv tilnærming, sa Erdogan på en pressekonferanse mandag.

Dagen før varslet USAs forsvarsminister Mark Esper at alle amerikanske soldater i Nord-Syria skal flyttes lenger sør i landet som følge av en ordre fra president Donald Trump.

Han sa også at ordren omfatter om lag alle de 1.000 soldatene som er utstasjonert i Nord-Syria, der de har vært alliert med den kurdiskdominerte SDF-militsen, som har spilt en nøkkelrolle i kampen mot IS.

Tilbaketrekkingen skjer få dager etter at Tyrkia innledet en større militæroffensiv mot områder i Nord-Syria kontrollert av SDF, der den syriskkurdiske YPG-militsen er største fraksjon.

Samtidig er det blitt klart at kurderne har inngått en avtale med det syriske regimet og Russland om at de skal forsvare Nord-Syria mot de tyrkiske regjeringsstyrkene og allierte syriske opprørere som deltar i offensiven i Nord-Syria.

(NTB)

Torun Støbakk

Fem pågrepet etter knivangrep i Paris:

Fem bekjente av 45-åringen som knivstakk og drepte fire politiansatte i Paris, er pågrepet, mistenkt for medvirkning.

Mickael Harpon, som jobbet ved IT-avdelingen i Paris-politiets hovedkvarter, ble skutt og drept etter å ha drept fire kollegaer 3. oktober. Knivangrepet etterforskes som en mulig terrorhandling.

45-åringen, som opprinnelig kom fra Martinique i Karibia, begynte å jobbe i politiet i 2003. Han konverterte til islam for ti år siden og ble ifølge venner og bekjente stadig mer radikal. I 2015 uttrykte han blant annet støtte til terrorangrepet mot det franske satirebladet Charlie Hebdo.

Mandag meldte Radio France og flere andre medier at fem bekjente av Harpon er pågrepet under politiaksjoner mot tre ulike adresser nord i Paris.

Det er ikke kjent hvem de pågrepne er, men ifølge franske medier hadde Harpon kontakter i ytterliggående salafistmiljøer.

(NTB)

Trym Mogen

- Planlegger snarlig angrep:

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan holdt mandag morgen en pressekonferanse om den pågående situasjonen i Nord-Syria, der Tyrkias inntreden nå er inne på den sjette dagen.

Han sier at de forbereder snarlig angrep mot byen Manbij nordøst i Syria, som i dag kontrolleres av styrker som står nær den kurdiske militsen SDF. Manbij har omkring 100 000 innbyggere.

- Vi skal til å ta en endelig avgjørelse, sier han.

Han hevder videre at Tyrkia vil gi byen tilbake til det arabiske folk.

Tyriske styrker kjemper i området mot kurdisk milits, som de siste årene har fått kontroll over større landområder erobret fra ekstremistgruppa IS.

Erdogan nekter imidlertid for at de er i krig med kurderne.

- Vi har ingen problemer med kurdere. Vi kjemper ikke mot kurdere. Vi har en terrororganisasjon mot oss. Du har ikke krig mot terrororganisasjoner, du kjemper mot dem. Kriger er stater mot stater. Vi vil fortsette vår kamp, sier han.

Tyrkiske myndigheter anser deler av de kurdiske militsene som terrorister som står i ledtog med den tyrkiske PKK-geriljaen.

I går annonserte USA at de trekker ut 1000 soldater fra Nord-Syria. Erdogan omtaler det som positivt.

TAR OMRÅDER: Tyrkia har tatt over store deler av kurdiskstyrte områder siden de gikk inn i Nord-Syria onsdag. Foto: NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.