Nyhetsstudio

Statsministeren til VG: Krekar kan bli utlevert:

Erna Solberg sier til avisen at mulla Krekar kan bli utlevert før det foreligger rettskraftig dom.

– Italienske myndigheter har begjært Krekar pågrepet med henblikk på utlevering til Italia, sier Solberg til VG.

Solberg vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt hun selv mener Krekar bør utleveres.

Krekar ble pågrepet av PST natt til tirsdag etter at han samme dag ble dømt til tolv års fengsel av en italiensk domstol.


Studioet fortsetter under annonsen

Fem siktet for grov vold, blir ikke fengslet:

De fem ungdommene som ble pågrepet for vold mot en mann i 20-årene i Slemdalsveien natt til søndag, blir alle dimittert etter avhør mandag.

De blir ikke framstilt for varetekstfengsling, opplyser politiadvokat Jo Inge Engesmo i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Alle fem er siktet for grov kroppskrenkelse, og videre arbeid med saken vil ha høy prioritet hos politiet, sier Engesmo.

Han vil ikke opplyse hva de har forklart i avhør. Politiadvokaten har opplyst at alle er under 18 år, at de er bosatt i Oslo og er norske statsborgere. Han bekrefter at de er i aldersgruppe 16 opp mot 18 år.

Vil ha brexitavstemning:

Mandag vil Boris Johnson ha en avstemning om brexitavtalen som han har framforhandlet med EU, forutsatt at Underhusets leder godtar det.

Spørsmålet er om det er tillatt å stemme over samme spørsmål i Underhuset flere ganger. Det blir klart mandag, ifølge parlamentslederen John Bercow.

Utenriksminister Dominic Raab hevdet søndag at det nå er nok støtte i Parlamentet til å få vedtatt statsministerens brexitavtale, ifølge BBC.

Også Sky News skriver at det er positive tegn på at Johnsons avtale kan få nok støtte til å bli godkjent.

- Jeg tror den er helt på kanten. Ingen vet helt sikkert. Den kan gå gjennom og den kan ikke gå gjennom. Men det er ikke umulig, sier Steinnes.

Dramaet kan du følge direkte på Dagbladet TV.

- En bortskjemt snørrunge

- En bortskjemt snørrunge

dagbladet

Sjefredaktør slutter etter kritikk:

Sjefredaktør Anna B. Jenssen slutter i Morgenbladet etter massiv kritikk, melder Dagens Næringsliv.

- Jeg er lei meg for at jeg ikke lenger klarte å stå i dette. Det ble etter hvert tydelig for meg at motstanden var så massiv, og så mangefasettert, at det i praksis var ødeleggende for både den daglige driften av Morgenbladet, for gjennomføringen av strategien og for meg selv, sier Jenssen i en pressemelding.

Morgenbladet har i lengre tid strevd med en konflikt mellom ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen og redaksjonen. Den har tilspisset seg ytterligere etter at ledelsen bestemte seg for å kutte kostnader med åtte millioner kroner og gi ni ansatte sluttpakke, ifølge NTB.

Torsdag varslet hele 33 skribenter at de nekter å bidra med stoff til avisa.

Det er foreløpig ikke bestemt hvem som skal etterfølge Jenssen.

Saken oppdateres!

Trafikkuhell i Tåsentunnelen:

Mandag ettermiddag melder Oslo politidistrikt at to biler har vært involvert i et trafikkuhell i Tåsentunnelen i Oslo.

Inntil videre vil trafikken gå i bare ett felt.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader, ifølge politiet.

Tre pågrepet etter ran i Oslo:

Mandag formiddag ble politiet varslet om at en 17 år gammel gutt var blitt slått og ranet på Bøler i Oslo. Tre personer er pågrepet, og vil bli avhørt, melder politiet.

Politiet fikk melding om ranet klokken 11.48 mandag.

- Gutten er litt forslått, blant annet i ansiktet, men anses ikke å være alvorlig skadd. Han ble fraranet en mobiltelefon, sier operasjonsleder Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet sier at gutten har gitt en veldig vag beskrivelse av gjerningsmennene, men at han har omtalt dem som mørkkledde med mulig maske eller skjerf som dekket ansiktene.

- Vi kontrollerer flere personer i området og innhenter vitneopplysninger, sier Lie.

Justiministeren, byrådslederen og Oslo politidistrikt har rettet oppmerksomheten mot voldshendelser i Oslo-området etter ei helg med unormalt mange tilfeller av blind vold.

(NTB/Dagbladet)

To nye uker i isolasjon for Manshaus:

Oslo tingrett besluttet mandag formiddag at Philip Manshaus skal sitte i fullstendig isolasjon i to nye uker, melder NTB.

7. oktober ble den draps- og terrorsiktede 22-åringen varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon. Mandag ble altså isolasjonen forlenget i ytterligere to uker.

Manshaus erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

Eier av VITA og Loco begjært konkurs:

Selskapet Cosmetic Group har begjært seg konkurs. Butikkjendene Vita og Loco er blant de som er i porteføljen.

Over 1000 ansatte berøres av konkursen.

I konkursbegjæringen skriver Cosmetic Group at varehandelen er i rask endring. Svakere vekst og fallende lønnsomhet er årsakene til beslutningen om å begjære seg konkurs.

- Detaljhandelen og kosmetikkbransjen er påvirket av endrede kundebehov og økt konkurranse fra e-handel og lavpriskjeder. Hele organisasjonen har jobbet intensivt for å snu utviklingen, men nå må vi dessverre konstatere at vi ikke fikk det til i tide, sier Kristina Johansson, som overtok som CEO i Cosmetic Group høsten 2018.

Styret har nå konkludert med at forutsetningene for videre drift ikke lenger er tilstede.

Hovedkontoret i Oslo og 207 VITA-butikker er blant de som nå berøres. Cosmetic Group AS hadde i 2018 en omsetning på 1,35 milliarder kroner.

Voldsom tornado traff Dallas:

Mer enn 77.000 innbyggere i Dallas i Texas var søndag kveld uten strøm etter at en alvorlig tornado traff delstaten, ifølge ABC News.

En rekke advarsler er sendt ut til omkringliggende områder, inkludert Nevada og Kaufman, mens bilder og videoer av tornadoens herjinger sprer seg viralt, melder nettsiden til nyhetskanalen.

Tornadoen traff bakken nord i Texas, nær grensa mellom Dallas og Ellis, og begynte å bevege seg mot Richardson, der innbyggere umiddelbart fikk beskjed om søke ly for stormen.

Det var ventet heftig vær i flere stater i USA søndag, med hagl og regn, torden, tornadoer og ødeleggende storm, spesielt i Texas, Oklahoma, Arkansas og Missouri etter solnedgang og natten gjennom.

I meldingen fra den nasjonale værmeldingstjenesten i Fort Worth, Texas fikk innbyggerne klar beskjed om at de befant seg i «en livstruende situasjon».

– Flygende gjenstander kan bli dødelige for dem som ikke har søkt tilflukt. Mobile hjem kommer til å bli ødelagt. Betydelige skader på boliger, bedrifter og kjøretøy er sannsynlig, og fullstendig ødeleggelse kan forekomme, heter det i meldingen.

Det er ventet at værsituasjonen skal normalisere seg mandag.

(NTB)

Myndighetene utvider portforbudet i Chile:

For andre kveld på rad innføres portforbud i Chiles hovedstad Santiago, og portforbudet utvides til flere byer etter voldsomme demonstrasjoner de siste dagene.

Portforbudet varer fra klokka 19 søndag kveld til sola står opp mandag morgen. Nærmere 10.000 soldater er utplassert i gatene, blant annet for å håndheve portforbudet.

– Folk bør være rolige og holde seg hjemme, sier forsvarssjef Javier Iturriaga.

Søndag var demonstranter nok en gang samlet i Santiagos gater, etter en natt hvor uroen krevde i alt sju menneskeliv.

Samme dag ble det også erklært unntakstilstand nord og sør i landet.

Det er innført portforbud i byene Valparaíso, Temuco, Punto Arenas, Concepcion, Coquimbo og Rancagua, ifølge regjeringen i landet.

(NTB)

Minst 30 døde i bussulykke i Kongo:

Dødstallet er oppe i 30 etter at en fullsatt buss kjørte av veien og brøt ut i flammer vest for Kongos hovedstad Kinshasa søndag. 18 personer er alvorlig skadd.

– Det nåværende antall døde er 30. 18 personer har tredjegradsforbrenninger, opplyser talsperson David Nsiala i Røde Kors til nyhetsbyrået AFP søndag.

Røde Kors arbeidet søndag med å identifisere de omkomne.

Bussen var full av passasjerer og gods og var på vei fra Lufu til Kinshasa da bremsene sviktet og sjåførene mistet kontrollen over kjøretøyet. Ulykken fant sted omkring klokka 13 lokal tid.

Ifølge en av de overlevende passasjerene skal det ha vært over hundre mennesker i bussen, og flere av de døde skal være så forbrent at det blir nærmest umulig å identifisere dem.

President Felix Tshisekedi har avlyst planene om å reise til Japan for å være til stede under den offisielle markeringen av tronskiftet i Tokyo tirsdag, der keiser Naruhito offisielt tar over nesten et halvt år etter at keiser Akihito abdiserte.

(NTB)

Kristian Tvedt

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.