Nyhetsstudio

Nordland: Mann hardt skadet i MC ulykke:

Politiet i Nordland meldte torsdag ettermiddag om en trafikkulykke mellom to motorsyklister og en bil.

Av de involverte ble to fløyet til sykehuset i Bodø med helikopter. Etter undersøkesler skal en nå være betegnet som uskadd, mens den andre fortsatt betegnes som hardt skadet.

Den hardt skadede er en mann i 20-årene som kjørte motorsykkel.

Det skal ikke på nåværende tidspunkt være trafikale problemer som resultat av ulykken.

Studioet fortsetter under annonsen

Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering:

Statsminister Justin Trudeau og det liberale partiet tar en tidlig ledelse i valget i Canada og kan få nok stemmer til å holde på makten, viser prognoser.

Den canadiske statsministeren Justin Trudeau har fram til valget ledet en flertallsregjering, men det er usikkert om han får fortsette med det. Han vil i stedet kunne danne en mindretallsregjering, viser de første prognosene fra den canadiske kanalen CBC.

Den største rivalen til Trudeau er det konservatives leder Andrew Scheer.

Tok en tidlig ledelse
Trudeau tok en tidlig ledelse etter at stemmelokalene stengte i de fire provinsene i Atlantic Canada mandag kveld, også kalt Atlanterhavets provinser.

Trudeau og det liberale partiet risikerer å miste regjeringsmakten i Canada, der de konservative står klare til å overta.

De første resultatene sender det liberale partiet i føringen i 25 av regionens 32 valgkretser. Det konservative partiet leder i fem valgdistrikt, mens Det nye demokratpartiet i ett og De Grønne i ett.

Det liberale partiet forventet ikke å gjenta brakvalget de gjorde i atlanterhavsprovinsene i 2015, men partiet har ikke råd til å tape menge stemmer hvis de skal beholde makten.

Dødt løp og dalende popularitet
Meningsmålingene foran mandagens valg har vist tilnærmet dødt løp mellom Canadas to største partier, og mandagens valg var ventet å bli en grøsser.

Statsminister Justin Trudeaus popularitet har vært dalende de siste årene, og mye av magien som den 47 år gamle statsministeren tidligere omga seg med, er borte.

Kritikerne mener at han langt fra har oppfylt valgløftene fra 2015, og skandalene har den siste tiden vært flere av.

(NTB)

Skudd ved Karl Johan:

Politiet i Oslo har pågrepet en mann etter at han skal ha avfyrt skudd ved Karl Johans gate.

- Vi har anholdt en person som har skutt i luften med en pistol ved Karl Johan. Vi søker nå i nærliggende gater for å se om noen er skadet. Foreløpig er det ikke funnet noen skadde. Mistenkte kjøres arrest og vi oppretter sak, melder politiet på Twitter.

De presiserer at mannen var alene da han ble pågrepet.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 03.37. De undersøke nå området for å se om noen kan ha blitt truffet av skuddene. Så langt er det ikke meldt om noen skadde.

Nasa vil sende utlendinger til månen :

Romfartsorganisasjonen Nasa vil reise til månen igjen og vurderer å tilby internasjonale partnere en plass om bord.

Det er dermed gode sjanser for at en ikke-amerikaner kan sette sine bein på månens overflate.

– Jeg tror det er mye plass på månen, og vi trenger at alle våre internasjonale partnere er med oss til månen, sa leder Jim Bridenstine for Nasa på den 70. internasjonale astronautiske kongressen i Washington mandag.

Amerikanerne utvikler et romfartøy (Orion) og en miniromstasjon (Gateway) som skal gå i månens bane og i teorien brukes til et bemannet oppdrag i 2024.

(NTB)

Norske styrker fortsetter i Irak:

Den norske militære styrken som er utplassert i Irak, vil fortsette sitt arbeid i landet gjennom hele 2020.

I forbindelse med at statsminister Erna Solberg besøkte Irak mandag, ble det også offentliggjort at det norske militære bidraget i landet vil bli videreført neste år.

– Norge viderefører det militære bidraget til opptrening av sikkerhetsstyrker i Irak ut 2020, sier statsminister Erna Solberg (H), som besøkte de norske soldatene i Operasjon Inherent Resolve.

Norges bidrag i Irak er på om lag 70 personer, lokalisert i Anbar-regionen vest for hovedstaden Bagdad. Norge har også om lag ti personer med i NATOs operasjon i Irak (NATO Mission Iraq, NMI) og beholder et lite logistikkelement i Jordan for å støtte operasjonene i Irak, opplyser Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Det norske bidraget går ut på å trene irakiske soldater til våpenbruk, førstehjelp og uskadeliggjøring av veibomber.

(NTB)

Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre:

Partileder Trine Skei Grande sier hun er den beste kandidaten til å bringe partiet videre, og at hun har varslet sitt kandidatur til valgkomiteen.

Venstre hadde tirsdag kveld sentralstyremøte der evaluering av valget sto på dagsorden. De siste dagene har det kommet flere meldinger om at mange vil ha endringer i ledelsen av partiet. Hele den sittende ledelsen har sagt at den vil fortsette. Mandag kveld gikk fristen ut for å melde kandidater til partiets ledertrio, melder NRK.

Etter at sentralstyremøtet i Oslo var over, møtte Trine Skei Grande pressen. Hun sier fremdeles at hun er den beste kandidaten, skriver VG.

– Det er fordi jeg tror jeg er best til å bringe partiet videre. Jeg vet hvor vanskelig og krevende dette er, og hvor mye det skal jobbes for å komme i mål. Da tror jeg også at jeg kan gjøre den snuoperasjonen som trengs, sier Grande til avisen.

Flere fylkeslag har gitt uttrykk for at de vil ha en ny partileder. Viken Venstre har sagt klart fra at de ønsker ny ledelse i partiet, og fylkeslaget i Sogn og Fjordane nevner ikke den sittende lederen i sin uprioriterte liste over navn som de mener bør inn i ledelsen av partiet. I Bergen Venstre vil de heller ikke fortsette med Grande som leder.

Sveinung Rotevatn har de siste dagene blitt lansert som en mulig arvtaker til ledervervet. Han sitter også i sentralstyret i partiet og deltok på møtet mandag kveld.

– Jeg stiller meg til disposisjon for valgkomiteen, og jeg er sentralstyremedlem, men jeg vil gjerne understreke at jeg synes Trine gjør en god jobb, og jeg har tillit til den jobben hun gjør, sier Rotevatn til VG.

(NTB)

Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria:

USAs president Donald Trump sier at han fortsatt ønsker å få alle amerikanske soldater ut av Syria, men Israel og Jordan har bedt ham beholde noen i Syria.

Forrige uke sa Trump at de om lag tusen amerikanske soldatene i det nordøstlige Syria vil reise hjem, og at rundt 200 blir igjen ved en base sørøst i landet.

Den amerikanske forsvarsministeren Mark Esper sa mandag at han vurderer muligheten for å ha en ekstra kontingent i Øst-Syria. Disse soldatene skal samarbeide med syriske kurdiske soldater om å nedkjempe den ytterliggående islamistgruppen IS.

Trump fortalte også journalister i Det hvite hus at USA ville «finne en løsning» med kurderne i Øst-Syria for å sikre at de har tilgang til inntekter fra den syriske oljeproduksjonen. Han foreslo å sende et amerikansk oljeselskap dit for å hjelpe.

(NTB)

Hevder Trump er forberedt på krig:

Mandag sier USAs utenriksminister Mike Pompeo til CNBC News at president Trump er forberedt på å gå til krig mot Tyrkia.

- Vi foretrekker fred over krig. Men dersom cyberangrep eller militære tiltak er nødvendig, så skal dere vite at president Trump er fullt forberedt på å utføre den handlingen.

Pompeo ønsker ikke å fastslå hva som skal til for å utløse et militært angrep.

- Jeg vil ikke forskuttere presidentens avgjørelse om hvorvidt vi skal benytte oss av den fantastiske kraften i USAs militære styrker, sier Pompeo og legger til:

- Du foreslo de økonomiske kreftene vi har benyttet oss av. Vi vil definitivt benytte oss av det. Vi vil også benytte oss av de diplomatiske kreftene. Det er hva vi foretrekker.

Tyrkias offensiv i nordøstlige deler av Syria startet etter at Trump beordret tilbake 50 soldater fra de aktuelle områdene. Seinere har han beordret over 1000 soldater tilbake fra Syria.

Trump har ved flere anledninger advart Tyrkias president Recep Erdogan om at dersom de ikke viser avmålthet, så kan de forvente reaksjoner fra USA. USA har allerede innført kraftige sanksjoner mot Tyrkia.

Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing

Trumps brev til Erdogan: - Ikke vær en tøffing

dagbladet

Sprengningsulykke - to hus skadd:

To hus skal være skadd etter en sprengningsulykke i Alversund Nordhordland.

Det melder Vest politidistrikt.

Ingen personer skal være skadd, og politiet er i 19.15-tida på stedet og gjør undersøkelser, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen forteller til Dagbladet at politiet ble varslet om hendelsen klokka 18.15.

- I forbindelse med bygging av en ny skole, ble det foretatt en sprengning. Dette førte til at minst to hus ble truffet av det vi antar å være stein.

- Vet dere årsaken til ulykken?

- Det er det for tidlig å si noe om. Vi vil etterforske saken videre, sier Dahl-Michelsen til Dagbladet.

Fem siktet for grov vold, blir ikke fengslet:

De fem ungdommene som ble pågrepet for vold mot en mann i 20-årene i Slemdalsveien natt til søndag, blir alle dimittert etter avhør mandag.

De blir ikke framstilt for varetekstfengsling, opplyser politiadvokat Jo Inge Engesmo i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Alle fem er siktet for grov kroppskrenkelse, og videre arbeid med saken vil ha høy prioritet hos politiet, sier Engesmo.

Han vil ikke opplyse hva de har forklart i avhør. Politiadvokaten har opplyst at alle er under 18 år, at de er bosatt i Oslo og er norske statsborgere. Han bekrefter at de er i aldersgruppe 16 opp mot 18 år.

Vil ha brexitavstemning:

Mandag vil Boris Johnson ha en avstemning om brexitavtalen som han har framforhandlet med EU, forutsatt at Underhusets leder godtar det.

Spørsmålet er om det er tillatt å stemme over samme spørsmål i Underhuset flere ganger. Det blir klart mandag, ifølge parlamentslederen John Bercow.

Utenriksminister Dominic Raab hevdet søndag at det nå er nok støtte i Parlamentet til å få vedtatt statsministerens brexitavtale, ifølge BBC.

Også Sky News skriver at det er positive tegn på at Johnsons avtale kan få nok støtte til å bli godkjent.

- Jeg tror den er helt på kanten. Ingen vet helt sikkert. Den kan gå gjennom og den kan ikke gå gjennom. Men det er ikke umulig, sier Steinnes.

Dramaet kan du følge direkte på Dagbladet TV.

- En bortskjemt snørrunge

- En bortskjemt snørrunge

dagbladet
Vegard Kristiansen Kvaale

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.