Nyhetsstudio

Pompeo med Mexico-ros:

Under et besøk i Mexico by takket USAs utenriksminister Mike Pompeo Mexico for å ha bremset strømmen av migranter og asylsøkere til USA.

I et møte med Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard takket Pompeo Mexico for å ha trappet opp tiltakene for å bremse migrasjonen.

Ebrard sa i en pressemelding at på grunn av nedgangen i antall migranter som tar seg gjennom landet, ser Mexico ikke noe behov for å gå inn i en avtale med USA om tredjeland, som ville kreve at alle asylsøkere som passerer gjennom Mexico, måtte søke asyl der framfor i USA.

Lettere tone
Møtet viser at tonen er blitt noe lettere mellom USA og Mexico etter at president Donald Trump i begynnelsen av juni truet med å innføre høy toll på alle mexicanske produkter om ikke landet tok alvorlige skritt for å bremse strømmen av migranter.

Den mexicanske regjeringen satte i juni inn flere tusen soldater og politifolk langs grensene mot Guatemala i sør og USA i nord for å bremse migrantene, noe som har bidratt til en 28 prosents nedgang i antall migranter ved grensa til USA.

Asylsøkerne kommer stort sett fra de tre mellomamerikanske landene Guatemala, Honduras og El Salvador, som rives i filler av bandevold, fattigdom og narkokriminalitet. Mange kommer også fra Haiti, Cuba og land i Afrika.

Bilkolonne blokkert
Etter møtet ble Pompeos bilkolonne blokkert av en av advokatene til narkoforbryteren El Chapo, Joaquín Guzmán, som nylig ble dømt til livsvarig fengsel i USA.

Advokaten krevde at de 12,6 milliarder dollar Guzmán ble dømt til å betale tilbake, skal gå til Mexico og ikke til USA.

Etter møtet i Mexico reiste Pompeo videre til El Salvador for å møte president Nayib Bukele.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Keshvari melder seg ut av Frp:

Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari melder seg ut av Fremskrittspartiet samme dag som han møter i retten for grovt bedrageri.

- Det er med tungt hjerte jeg har meldt meg ut av Frp, sier Keshvari i en pressemelding.

Han skriver videre at han angrer på det han har gjort og ønsker å gjøre opp for seg.

- Dessverre kan jeg ikke gjøre det gale jeg har gjort, ugjort, uansett hvor inderlig jeg skulle ønske det. Det jeg derimot kan gjøre, er det jeg har gjort fra første stund i denne saken, nemlig å erkjenne de feil jeg har begått, bidra til å oppklare omfanget og tilbakebetale det jeg urettmessig har fått utbetalt. Og ikke minst ta fullt ut konsekvensene ved både å trekke meg fra samtlige verv, og melde meg ut av partiet, skriver han videre.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Tidligere Skup-leder dømt:

En tidligere sekretariatsleder i pressestiftelsen Skup er dømt til 60 timers samfunnsstraff for grovt underslag av 73 000 kroner fra stiftelsen, melder NTB.

Dommen ble avsagt i Oslo tingrett fredag, skriver Journalisten.

Den tidligere sekretariatslederen var tiltalt for underslag av en lagt større sum - over 200 000 kroner, med en strafferamme på opptil seks års fengsel.

Det var lagt ned påstand fra aktor om fengsel i 55 dager.

Mannens advokat Henrik Boehlke sier til avisen at klienten hans aksepterte dommen, og at retten har lagt hans forklaring til grunn på vesentlige punkter.

- Han oppfatter dommen å være langt mer i tråd med hva han erkjenner å ha gjort, enn hva tidligere anklager har lagt til grunn, sier advokaten.

Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger:

Katalanske separatister har sperret to av grenseovergangene mellom Spania og Frankrike etter en ny natt med omfattende opptøyer i Barcelona.

Hundrevis av demonstranter satte natt til fredag fyr på barrikader i den katalanske hovedstaden og kastet bensinbomber mot politiet, som skjøt med gummikuler.

De katalanske separatistene oppfordrer til generalstreik fredag i protest mot at spansk høyesterett tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til mellom 9 og 13 års fengsel for forsøk på å løsrive Catalonia.

(NTB)

Risikerer halvannet års fengsel:

Mazyar Keshvari (Frp) møter i dag i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for grovt bedrageri ved å ha forledet Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale ham til sammen 450 000 kroner i reiserefusjon.

Keshvari har erkjent disse forholdene og betalt tilbake pengene til Stortinget. Rettsbehandlingen går som en tilståelsessak i Nedre Romerike tingrett fra 12.00 i dag.

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om 18 måneders fengsel, halvannet år, for Keshvari, som har vært sykemeldt siden han ble pågrepet hjemme i Rælingen i Akershus i februar.

Han ble da siktet for grove trusler, og i forbindelse med pågripelsen gjorde politiet beslag av flere våpen. Keshvari er fortsatt siktet i denne saken.

De fiktive reiseregningene for 450 000 kroner stammer fra perioden 2014-2018.

Saken startet ved at Aftenposten ba om innsyn i stortingspolitikernes reiseregninger, og at de kunne avdekke at Keshvari hadde ført regninger for reiser som aldri hadde funnet sted.

Som Dagbladet tidligere har omtalt hadde politiet i utgangspunktet et lavere forslag i sin innstilling, men denne ble justert opp etter at saken hadde vært til behandling hos Oslo statsadvokatembet.

Keshvari representeres av advokat John Christian Elden.

- Vil firedoble straffen for Mazyar Keshvari

- Vil firedoble straffen for Mazyar Keshvari

dagbladet

Catalonias tidligere president har meldt seg til belgiske myndigheter:

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet etter at Spania har utstedt en ny arrestordre på ham.

Puigdemont flyktet i eksil for å slippe straffeforfølgelse etter den ulovlige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet som ble holdt i 2017.

Spanske myndigheter har tiltalt ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler og etterlyst ham internasjonalt.

Etter at spansk høyesterett tidligere i uka dømte tolv tidligere katalanske politikere til fengsel imellom 9 og 13 år, ble det utstedt en ny internasjonal arrestordre på Puigdemont.

Fredag troppet han sammen med sine advokater opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han fortsatt motsetter seg utlevering til hjemlandet.

Det er ikke kjent om han deretter ble pågrepet og varetektsfengslet.

(NTB)

Bil har kjørt inn i fjellveggen i tunnel:

Politiet melder på twitter at det har skjedd en ulykke i Kolltveittunnelen på riksvei 555 på Sotra.
- Bil har kjørt i fjellvegg ca midt i tunnelen, skriver politiet i en oppdatering like før klokka 10.50 fredag.
De opplyser at det er en person i bilen, og at vedkommende ikke er fastklemt som følge av ulykken. Han skal være bevisst.

NRK: Hele Oslo kommune skal granskes av Arbeidstilsynet:

- Vi åpner tilsyn med både Energigjenvinningsetaten og med Oslo kommune som sådan basert på oppslagene om mulige brudd, sier Bård Hokstad, inspektør i Arbeidstilsynet, til NRK.

Det var fra før av kjent at Energigjenvinningsetaten skal gjennomgås av Arbeidstilsynet, men det er nytt at de nå vil undersøke også andre deler av kommunen.

I forrige uke ble det kjent at det har vært over 15000 brudd på arbeidsmiljøloven i etatene til byråd Lan Marie Berg (MDG).

DNBs nettbank var nede:

DNBs nettbank var i morgentimene fredag nede. Det bekreftet DNB overfor Dagbladet.
Etter en halvtimes tid var tjenestene oppe igjen.
Kunder opplevde å ikke få tilgang til nettbanken, og kortbetalinger gikk over på reserveløsning, opplyste Vidar Korsberg Dalsbø, pressevakt i DNB, til NTB.
– Vi er nå oppe igjen, og alle tjenester fungerer som de skal, sier Dalsbø til NTB rett før klokken 9.
Problemene startet rundt klokken 7.30 fredag morgen.

To personer til legevakt etter kollisjon i Ålesund:

Politiet rykker fredag morgen ut til en trafikkulykke i Hatlane i Ålesund. Der skal to biler ha kollidert. Hendelsen ble meldt av politiet klokka 07.27 fredag morgen. Tre kvarter senere melder politiet på twitter at to personer er fraktet til legevakta med det som framstår som lettere skader etter hendelsen. Vegbanen skal være ryddet, og er åpnet for trafikk igjen.

Ku påkjørt i Austrheim:

Fredag morgen kjørte en bil på ei ku mellom Bakkabrua og Kilstraumbrua på fv.565 i Austrheim. Sammenstøtet skal ha knust frontruta på bilen, men sjåføren skal være våken.
Kua må ifølge politiet avlives etter sammenstøtet, som ble meldt til politiet 07.27.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.