Annonse

Nyhetsstudio

Boeing saksøkes av norsk familie
DØDE: Norske Karoline Aadland døde i en flyulykke i mars. Nå går familien til søksmål mot Boeing. Foto: Røde Kors via AP

Boeing saksøkes av norsk familie

Foreldrene og ektemannen til norske Karoline Aadland, som mistet livet da et 737 MAX 8-fly styrtet i Etiopia i mars, går til søksmål mot Boeing, ifølge NRK.

28 år gamle Aadland var på jobb for Røde Kors da ulykken skjedde 10. mars i år. 157 mennesker mistet livet i flystyrten.

- Boeing har satt flysikkerheten til side til fordel for egne økonomiske interesser. Men amerikansk lovgiving åpner ikke for foretaksstraff, dermed er det ofrenes familier som må ta ansvar for at det blir iverksatt etterforskning og økonomiske straffetiltak mot Boeing-fabrikken, sier advokat Helge Husebye Haug i en pressemelding fra familien.

Husebye Haug, som representerer Karoline Aadlands familie, peker på at et slikt søksmål er viktig for fremtidens flysikkerhet.

- Familien mener at et søksmål mot Boeing vil ha vesentlig betydning for flysikkerheten i verden og at det påhviler dem et særskilt ansvar å forfølge saken for amerikanske domstoler, sier han.

Faren til Karoline Aadland sier at han er forberedt på at den rettslige prosessen kan ta tid, men understreker at søksmålet er nødvendig

- De som opptrer klanderverdig, må kunne stilles til ansvar. Hvis de kan sende fly opp i luften som ikke er kvalifisert og kvalitetssikret, så skal de stilles til ansvar, sier han til NRK, som har forsøkt å kontakte Boeing – uten å få svar.

Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. I etterkant av Etiopia-ulykken ble flytypen satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden. Flere av de etterlatte har siden rettet søksmål mot flyselskapet.

Boeing kunngjorde tidligere denne måneden at 100 millioner dollar, om lag 858 millioner norske kroner, skal gå til de etterlatte. Det amerikanske selskapet omtalte summen som en «innledende investering» som skal løpe over flere år.

Onsdag denne uken legger Boeing fram sitt kvartalsresultat for de siste tre månedene, som forventes å være preget av 737 MAX-krisen.

Säpo: – Flere trusler om attentat mot Sverige

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de ser flere trusler om attentat mot Sverige i sin etterretning, men hever ikke trusselnivået i landet.

– Den siste tidens hendelsesutvikling med trusler som rettes mot Sverige og svenske interesser er alvorlig og påvirker Sveriges sikkerhet, skriver Säpo i en pressemelding.

Sikkerhetspolitiet har tidligere fastslått at situasjonen som har oppstått etter blant annet koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade, kan drive fram flere trusler og at sikkerhetssituasjonen er blitt verre. De har likevel ikke tatt noen beslutning om å endre terrortrusselnivået. Det ligger fast på forhøyet nivå.

Sverige anses samtidig for å være gjenstand for økt oppmerksomhet fra voldsforherligende islamister globalt.

– Terrortrusselnivået er basert på en langsiktig vurdering. Det innebærer at dersom utviklingen fortsetter over tid, kan det komme en forhøying av trusselnivået, skriver Säpo.

(NTB)

Stilles for riksrett
Foto: Kim Seung-doo/Yonhap via AP

Stilles for riksrett

Parlamentet i Sør-Korea har votert for at landets innenriksminister skal stilles for riksrett etter halloween-tragien 31. oktober i fjor.

173 av 300 parlamentarikere stemte for riksrett, skriver The Korea Times. 100 stemte imot, fem avsto fra å stemme.

159 mennesker mistet livet etter tragedien da det oppsto panikk i en folkemengde som feiret halloween i landets hovedstad Seoul.

Norske Stine Roalkvam Evensen (20) fra Sandnes var blant de som mistet livet.

Les hele saken

- Uvirkelig sjokk

Taus om Mehl-grilling
I HARDT VÆR: Det er uvær i Nord-Norge, og politisk storm på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

Taus om Mehl-grilling

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke å gi noen kommentarer i forkant av at hans justisminister skal møte i Stortinget i dag.

- Dette klarer Emilie veldig fint å svare for selv, er Vedums knappe kommentar på vei inn i Stortinget.

Mehl må i dag svare på spørsmål knyttet til Dagbladets avsløring om at hun hadde TikTok på jobbtelefonen i flere uker.

Mehl lot i flere måneder være å besvare Stortingets mange spørsmål om saken, under påskudd om sikkerhetshensyn.

I forrige uke kunne Dagbladet fortelle at det var Mehl selv som hadde gjort disse sikkerhetsvurderingene - ikke NSM, PST, eller andre faginstanser.

Det fortalte justisministeren aldri til Stortinget.

Høyre-leder Erna Solberg rykket ut og sa at Mehl hadde forsøkt å føre Stortinget bak lyset.

I dagene etter Solbergs utfall har Høyre skiftet kurs. Høyre konkluderte allerede før dagens spørsmålsrunde at partiet ikke ville støtte en høring i saken - uansett.

Dette har fått Frp til å steile, kunne Dagbladet fortelle i dag.

Les hele saken

Krangel om Mehls framtid

Erdogan fremme ved jordskjelvrammet område

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har nå ankommet et av de jordskjelvrammede områdene sør i landet. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Den tyrkiske presidenten har innført tre måneders unntakstilstand i de katastroferammede områdene.

Les hele saken

Geolog: - Flytt fra Istanbul
Foto: Guitar photographer / Shutterstock / NTB

Geolog: - Flytt fra Istanbul

Etter jordskjelvene som har rammet Tyrkia og Syria de siste dagene, kommer geolog Celal Sengör med en klar oppfordring. Han ber nå folk om å flytte fra den tyrkiske hovedstaden, med 16 millioner innbyggere.

- Jeg advarer Istanbuls innbyggere. Flytt fra Istanbul sentrum, sier han til kringkasteren Habertürk.

Etterskjelvene har fortsatt å ramme landene, og mer enn 9500 mennesker er så langt bekreftet omkommet, ifølge oppdaterte tall fra begge land. Bare i Tyrkia er 6957 bekreftet døde, opplyser det t tyrkiske direktoratet for krisehåndtering (AFAD) onsdag morgen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20 000 personer kan ha mistet livet.

Regjeringen: Svært nærme bistandsmålet
NESTEN I MÅL: Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringen: Svært nærme bistandsmålet

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) bekrefter overfor Dagbladet at Norge nå i praksis vil bruke omtrent én prosent av BNI på bistand i 2023.

- Ja, med Ukraina-pakken er vi langt på vei til én-prosenten, sier hun.

Det vakte stor oppsikt da regjeringens statsbudsjett for 2023 "manglet" over ti milliarder for å nå målet om å bruke én prosent av norsk BNI på verdens fattige.

Denne uka la regjeringen fram en Ukraina-pakke som gir 15 milliarder til det krigsherjede landet hvert år i fem år.

Med denne pakken er regjeringen altså svært nærme å innfri kravet fra bistandssektoren om å opprettholde énprosentmålet.

Les hele saken

Kilder: Grønt lys til hemmelig plan

Kritisk skadd i trafikkulykke

To personer er involvert i en trafikkulykke mellom Sørumsand og Blaker.

Det er store materielle skader, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Gisle Sveen sier til NRK at kvinnen er kritisk skadd.